gyümölcsök
Egészségmagazin.com   |   2015.06.09.

Egészségesebbek a gyümölcsök, mint hittük!

Ma már mindenki számára köztudott tény, hogy a gyümölcsök segítenek megőrizni az egészséget, a benne található vitaminok és tápanyagok segítségével. Azonban a spanyol kutatók egy csoportja kísérleteik során megállapította, hogy igazából majdnem ötször annyi, az egészségre pozitívan ható anyag található bennük, mint azt eddig hittük.

reklám vége

A másodlagos növényi anyagok

Napjainkban a növényi anyagok egy mindeddig kevéssé ismert csoportja került a kutatások középpontjába. Másodlagos növényi hatóanyag minden olyan anyag, amelynek eredetileg az egyes növények esetében tápérték szempontjából nem tulajdonítottak jelentőséget.

Szokás ezeket az anyagokat a 21. század vitaminjainak is nevezni, mivel azokhoz hasonlóan fontos feladatokat látnak el a sejtanyagcserében. E hatóanyagok az utóbbi időben igen fölértékelődtek, mert ezeknek köszönhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségmegőrző hatásúak. Hogy ezek pontosan milyen anyagokból tevődnek össze, azt még találgatják, de valószínű, hogy nem is az egyes összetevők hatnak kedvezően az egészségre, hanem a sok másodlagos növényi hatóanyag együttese.

Ezek az anyagok gyakran más összetevőkkel együtt fejtik ki a hatásukat az emberi szervezetben. Legjelentősebb csoportjaik a sárga és piros színű zöldségek, valamint gyümölcsök karotinoidjai, a hüvelyesek szaponinjai, a piros szőlő és alma flavonoidjai, és a fokhagyma szulfidvegyületei.

Ezek az úgynevezett növényi másodlagos anyagok, csökkenthetik a gyulladásos betegség kialakulásának kockázatát, jó irányba befolyásolják vérnyomást, és a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkentik. Továbbá segítségünkre lehetnek a szív- és érrendszeri problémák, az elhízás és megannyi „civilizációs betegséget" (például alkohol és drogproblémák, stressz, mozgásszervi megbetegedések) orvoslásában is.

Egy új kutatás

Spanyol kutatók, legutóbbi kísérletük befejeztével arra hívták fel a figyelmet, hogy az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták. Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai" közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma.

A polifenolok olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcsök színét és ízét is meghatározzák. A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékekben is felbukkannak, ám a legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben találhatóak, közvetlenül a héj alatt. Éppen ezért ha nem csak finomat, hanem a lehető legegészségesebbet akarjuk enni, nem szabad meghámoznunk azokat.

Tehát nem kérdés már, a gyümölcsök hámozatlanul védik meg legjobban a szervezetünket - lássuk hát, milyen egészséges anyagokat tartalmaznak a legelterjedtebbek.

Gyümölcs kavalkád

Alma

Az alma az egyik legnépszerűbb a gyümölcsök között, amit főleg gyógyhatásának köszönheti, hiszen például igen magas a pektin tartalma. Továbbá fontos a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket, ami miatt általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok és enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

Körte

A körte hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az alma. Gazdag béta-karotinban, folsavban és C-vitaminban, ugyanakkor kis mennyiségben található benne B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban is.

Sárgabarack

A sárgabarack tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal, és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálcium és a magnézium. Kiválóan orvosolja a légzési problémákat. Továbbá jót tesz a bőrnek, hajnak, a fogaknak és a csontoknak, erősíti az immunrendszert.

Cseresznye

A cseresznyében megannyi ásványi anyag és a vitamin található - A- és C-vitamint, melatonint, antociánokat és bioflavonoidokat tartalmaz. Segít küzdeni a különböző ráktípusok ellen, enyhíti a fájdalmakat, javít a szellemi képességen és csökkenti a szívroham kockázatát. A cseresznyében rengeteg B2-vitamin van, de béta-karotint és folsavat is tartalmaz, épp ezért javítja a látást, szépíti a bőrt és hajat.

Szilva

A szilva rengeteg folsavat, C-vitamint és béta-karotint, ugyanakkor számos ásványi anyagot tartalmaz. Béta-karotin tartalma miatt erősíti az immunrendszert.

Eper

Az eper rengeteg B- és C-vitamint tartalmaz, ugyanakkor gazdag kálimban és magnéziumban, emellett segít helyreállítani szervezet ásványianyag-egyensúlyát.

Narancs

A narancs tele van gyümölcscukorral, ami elegendő energiát biztosít a szervezetnek például a napindításhoz. Ezen felül rengeteg kitűnő tápanyag található benne, egyetlen gyümölcs a felnőttek C-vitamin-szükségletének kétszeresét tartalmazza.

Citrom

A citrom igen sok C-vitamint tartalmaz - kétszer annyit, mint a narancs.

Banán

A banán gazdag káliumban, ami létfontosságú a testsejtek működéséhez, és sok B6-vitamint tartalmaz, valamint elősegíti a szervezet természetes "boldogsághormonjának", a szerotoninnak a kiválasztását. Nyugtató gyümölcs, enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat.

Szőlő

A szőlő kitűnő E-vitamin-forrás, az E-vitamin pedig olyan antioxidáns, amely a szabad gyökök káros, öregítő hatását csökkenti.

Görögdinnye

A görögdinnye a paradicsom utána második legnagyobb mennyiségben tartalmaz likopint. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a likopin hatásos antioxidáns, megelőz néhány rákfajtát és ér és szívrendszeri betegségeket.

A gyümölcsök egészséges hatása nem vitatható, sőt a friss kísérlet eredményei alapján még fontosabb, mint gondoltuk.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön