dinnye, görögdinnye, dinnye-recept, recept
Egészségmagazin.com   |   2015.08.29.

Tuti finom és egészséges dinnye-receptek a nyár végére

Eleged van már a dinnyéből? Kizárt! Ez a mézédes, lédús gyümölcs nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, tele van vitaminokkal, foszforral, cinkkel, magnéziummal és szelénnel is, ezért edd, amíg csak lehet! Ha már a könyöködön jön ki önmagában, íme néhány ínycsiklandó dinnye-recept!

reklám vége

A néphagyomány szerint Lőrinc napja után nem szabad dinnyét enni, mert Szent Lőrinc névnapja alkalmából belepisil a dinnyébe, és elrontja a termést. Szerencsére ennek fele sem igaz; egyrészt a szentek sosem tennének ilyet, másrészt a régi idők óta számtalan olyan dinnyefajtát nemesítettek, amelyek még szeptemberben is finom, húsos termést hoznak.

Szóval elő a nagykéssel és nézzük meg, hogyan ehetjük a dinnyét, ha magában már unnánk! Azt már kiveséztük, hogy miért is annyira egészséges ez a gyümölcs, most pedig megnézzük, hogy mivel tudod megbolondítani egy kicsit, ha már kezd egyhangúvá válni, hogy csak magában eszed ezt a vitaminbombát.

Dinnye sóval? Nooormális?

A „sós&édes" kérdés mindig megosztja az embereket; egyesek szerint már a gondolat is borzalmasan undorító, míg mások esküsznek arra, hogy a só csak még édesebbé teszi az életet. Ha az első csoportba tartozol, ne zárkózz el az új élményektől; a görögdinnyét sem csak gyümölcssalátában vagy édes receptekben tudod felhasználni, sok más étek is illik hozzá.

Görögországban például gyakran kerül az asztalra a dinnye feta sajttal. Ez a sós sajt kiválóan illik az édes görögdinnye mellé, és ha még egy kicsi balzsamecetet is öntesz dinnyés-sajtos elegyre és pár felszeletelt olívabogyót is rádobsz, akkor egy igazán frissítő és egészséges nyári salátát nyersz.

Próbáld ki a sült sajtos dinnyesalátát!

Készíts salátaágyat a kedvenc salátaleveleidből (mondjuk rukkolából, vagy madársalátából), és süss meg serpenyőben egy adag grillezni való sajtot. Eközben a másik kezeddel (vagy a párod hathatós segítségével) kockázd fel a dinnyét, és keverd össze mentával. Az aranybarna sajtokat fektesd finoman a salátaágyra, locsold meg egy zöld citrom levével, olívaolajjal, szórd meg finoman chili-pelyhekkel, borítsd rá a mentás-dinnyés elegyet és voilà! készen is van egy könnyű ebéd vagy vacsora.

Jöhet a dinnye túróval is?

A tejföllel, vagy joghurttal kikevert túróhoz adj finomra vágott zöldfűszereket, és/vagy reszelt sajtot, kend meg vele a dinnyefalatkákat, és szolgáld fel előételként a hozzád látogató éhes vendégseregnek.

Tuti falatkák akkor is, ha meglepetés-szerűen érkeztek a látogatók és szinte semmid nincs otthon, amivel megkínálhatod őket!

Görögdinnye: Ahogy nagyanyáink majszolták

Majdnem biztos, hogy láttad már nagyszüleidet kenyérrel enni a dinnyét!

A görögdinnye és kenyér kombinációja nem ismeretlen, sőt elég gyakori az idősebb generációk körében, hiszen a kettő együtt igazán gyors, olcsó, laktató táplálék a munkás hétköznapokra. Lehet, hogy elsőre furcsa, de adj a párosnak egy esélyt! Ha a nagyi receptjét egy kicsit továbbfejlesztjük, akkor nagyszerű kenyeres dinnyesalátát készíthetünk: piríts meg egy pár kocka rozskenyeret, és add hozzá a dinnyefalatokat is, aztán ízlés szerint fűszerezd.

Füstölt sonkába csomagolt sárgadinnyegolyó mozzarellagömbökkel

A sárgadinnyéről se feledkezzünk meg, ha már dinnyéről van szó! Ezt a dinnyefajtát már a XIII. században termesztették hazánkban. A népi gyógyászat a sárgadinnye húsát májgyulladás kezelésére, magjait féreghajtásra, vizelethajtóként és női bajok orvoslására használta. Magas C-vitamin- és karotintartalma miatt a rák megelőzésére is alkalmas.

A görögdinnye testvérkéje is kiválóan alkalmas vegyes, édes és sós fogások elkészítéséhez, amelyeket az olaszok például igen gyakran és előszeretettel fogyasztanak.

Egy ínycsiklandó étel elkészítéséhez fogj egy pár szelet füstölt sonkát, sárgadinnye gömböt, mozzarella golyót és néhány fogvájót! (A legegyszerűbb módja annak, hogy gömböket készíts a dinnyéből, ha egy karalábévájót hívsz segítségül). Miután megvannak a gömböcskék, tekerd be őket a füstölt sonkával, szúrd át rajta a fogpiszkálót, és a végére illessz egy mozzarellagolyót is! Garantáltan el fogsz ájulni az eredménytől, hiszen az ízek remekül illenek egymáshoz.

Neked van bevált dinnye-recepted? Küldd el nekünk és megosztjuk a világgal!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön