házi lekvár
Egészségmagazin.com   |   2016.07.11.

Házi lekvár: amitől mind megnyaljuk az ujjunkat!

Az ilyenkor termő sok-sok gyümölcs mind arra készet minket, hogy a bolti lekvárok helyett házi lekvár elkészítése mellett döntsünk. Azonban ha magunkat vagy a családot valamilyen újdonsággal szeretnénk megörvendeztetni, most közzéteszünk pár különlegesebb házi lekvár receptet, amelyek elkészítése pont ugyanannyi ideig tart, mint a hagyományos lekvároké.

reklám vége

Akár diabetikus, akár hagyományos lekvárt készítünk, mindannyian egyetértünk abban, hogy a legfontosabb hozzávaló mindig a gyümölcs, az édesítőszer (akár cukor, akár cukrot helyettesítő édesítő) és a zselésítő anyag. Alapesetben más nem is kell hozzá azon a pár befőttesüvegen kívül, amelyekben a gyümölcsöt elrakjuk.

Na de mi van akkor, ha már unjuk a hagyományos lekvárokat? Ekkor jöhetnek a variációk, amelyek közül néhányat alábbi cikkünkben sorolunk fel.

Epres-vaníliás sütésálló házi lekvár

Leginkább csak a boltban jutunk hozzá azokhoz a lekvárokhoz, amelyek bírják a sütést is. Idéntől azonban már sütésálló dzsemfixet is lehet kapni, így mi első körben az alábbi receptet ezzel a fixálóval próbáltuk ki:

A dzsemfixen ajánlott gyümölcsmennyiséghez egy vaníliarúd kikapart belsejét tettük, valamint a biztos hatás érdekében még vanília aromával is megspékeltül a remekművet. A végeredmény olyan jól sikerült, hogy már most alig van belőle, pedig nem is sütöttünk.

Tipp: Mivel az eperszezon már elmúlt sajnos, a soron következő gyümölcsökhöz - pl. meggy - is remekül illik a vanília.

Málnás-fehércsokis lekvár

Az alap itt is ugyanaz, a zselésítőhöz mért málnához (turmixolva javasoljuk) hozzáadjuk a tört fehércsokit ízlés szerint és miközben a gyümölcs forr, a csoki szépen beleolvad a zselébe. Egy adaghoz egy tábla csokit javaslunk. Fontos arra figyelnünk, hogy mivel a csoki édes, lehetőleg a cukorból fele annyi mennyiséget adjuk a lekvárhoz, mint ami normál esetben szükséges.

Őszibarackos-vaníliás-fahéjas lekvár

Már a neve is igazi ínyenc lekvárt ígér és nem fogunk csalódni. Itt a barackot ne turmixoljuk, hanem csak préseljük, hogy a rostok szépen egybe maradjanak. Adagonként egy fél vaníliarudat adjunk hozzá a keverékhez 2 centis darabokra vágva és 1-2 egész fahéjat. Már ezzel forraljuk a gyümölcsöt. A munka végén a rúd és a fahéj is mehet nyugodtan az üvegbe.

Fahéjas-szilvás lekvár

Gyerekkorunk egyik kedvence a szilvás lepény jó sok fahéjjal. Persze friss szilvából az igazi, de ha a szezon végén is szeretnénk hódolni az ízeknek, akkor a legjobb választás, ha a házi szilvalekvárhoz annyi őrölt fahéjat teszünk, amennyit csak ízlésünk enged.

Csokis lekvárok

Most kivételesen nem adott gyümölcshöz javasoljuk a csokit, hanem több típusú lekvárhoz is kiváló lehet. Jövőre ki lehet próbálni az epres-holland kakaós verziót (ekkor nem kell kevesebb cukor hozzá), idén még nem késtünk le a feketeerdő lekvárról (egészben hagyott meggyhez étcsokit darabolunk ízlés szerint), és a szederhez is tökéletesen illik a csoki vagy a kakaó.

Természetesen még számos verzió is létezhet a különleges lekvárok készítéséhez (különböző fűszereket is adhatunk hozzájuk nyugodtan), azonban a fentieket mi csak ajánlani tudjuk, hiszen mindegyiket kipróbáltuk már.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön