mártogatós
Egészségmagazin.com   |   2017.06.16.

Egészséges házi nassolnivaló-mártogatósok

Unod már a bolti chipset, vagy szeretnéd kihasználni az évszak adta kedvező zöldség-helyzetet? Olvass tovább, ha rágcsálhatnékod van, de nem akarsz túl nagy bűnt elkövetni a diétád ellen. A múltkori cikkben írtunk az egészséges nassolnivalókról - most pedig arról lesz szó, hogy turbózhatod fel ezeket a rágcsákat!

reklám vége

Legyen szó akár filmnézésről, akár összebújós sorozatozásról, egy jó társasjáték-partiról, vagy a fiúk meccsnézéséről, abban egyetérthetünk, hogy otthoni programjaink jelentős részéhez hozzá tartozik az evés, rágcsálás. Ha pedig az egészséges életmódodon dolgozol, akkor ezzel automatikusan együtt jár a lelkiismeretfurdalás is, hiszen a legtöbb rágcsa sós, olajos, vagy vegyi anyagokkal van tele.

A múltkor már írtunk arról, hogy mivel teheted egészségesebbé a nassolást, ma pedig arról lesz szó, hogyan készíthetsz egészséges chipseket, és milyen mártogatósokkal teheted még változatosabbá a zöldségeket!

Az alapok

Minden házi rágcsa alapja a friss zöldség. Ez tulajdonképpen lehet bármi, amit szeretsz, sok zöldség van, aminek magas élvezeti értéke van nyersen. Ez jó hír, hiszen így minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuthatsz, nem veszít ezekből a sütés, vagy főzés közben. Korábbi cikkünkben már megismerkedhettetek egy-két tavaszi-nyári zöldség előnyével, most azt is megtudod, hogy miként fogyasztd őket, ha már eleged van a nyuszi-kosztból.

Zöldség chips recept házilag

Ha mindenféleképpen ragaszkodsz a chips jelleghez, akkor készíts házi chipset. Igaz, kicsit pepecs munka, de megéri, hiszen te szabályozod az ízesítéshez használt sót és a zsiradékot is. Zöldség chipset több féle módon lehet készíteni, mindegyiknek az alapja a megpucolt, és lehető legvékonyabbra szeletelt zöldség, amit uborkagyaluval a legegyszerűbb elérni.

A sütés egyik módja az, hogy ha a sütőben, olajjal vékonyan megspriccelt sütőpapíron készíted el. Ez azért jó, mert egyszerre nagyobb mennyiséget tudsz így elkészíteni, és nem kell túl sokat szobroznod a tűzhely mellett. Csupán csak egyszer kell megforgatni őket és kész. Az egyetlen hátránya, hogy annyira nem lesz roppanós, mint amilyennek elképzelnél egy zöldség chipset.

Egy fokkal jobb, ha serpenyőbe rakosgatod a zöldség korongokat. Ebben az esetben a serpenyő száraz legyen, vagy tényleg csak egy leheletnyi olajat spriccelj alulra. Ezzel a módszerrel szintén egészségesebb chipset kapsz majd, mint a bolti, de sajnos még mindig nem az igazi. Ahhoz hogy a lehető legroppanékonyabb chipset kapd, meg kell merítened a zöldségeket az olajban. Ez haladósabb, akár 5 perc alatt készen leszel egy adag zöldségkarika kisütésével, cserébe viszont messze nem annyira egészséges, mint az első két variáció...

Milyen zöldségből válhat chips?

A legkézenfekvőbb, ám annál unalmasabb válasz erre a krumpli, de hasonló eredményt lehet elérni a céklával, zellerrel, fekete retekkel, karalábéval és répával is. Ezeket csak nagyon vékonyra kell felszeletelned és mehetnek is a serpenyőbe, vagy tepsibe. Chipshez hasonló dolgot tudsz készíteni padlizsánból és cukkíniből is, annyi a különbség, hogy ezeket nem kell annyira vékonyra vágnod. Megfelelő méret, ha fél kisujjnyi vastagságot célzol be, és érdemes lisztben meghengergetni kicsit sütés előtt. Minden chipskészítés előtt a zöldségekről javasolt alaposan leitatni a vizet, hogy ne spricceljen mindent össze a forró olaj, és roppanósabbak legyenek.

Zöldségfalatkák másképp

Vágd a répát hasábokra, mondjuk egy átlagos répából négy, vagy nyolc hasábot készíts, ezeket pirítsd meg egy kicsit serpenyőben. Ne süsd át, úgy az izgalmas, ha még roppanós a közepe egy kicsit!

A legjobb és legegészségesebb persze, ha nyersen kínálod a zöldségeket: a 4-5 mm vastagra felszeletelt, zsenge karalábénak, vagy vékonyabb répahasáboknak csak nagyon kevesen tudnak ellenállni. A mártogatás pedig még finomabbá teszi őket!

Házi mártogatós receptek

A mártogatás azért jó, mert így lényegesen magasabb lesz a zöldség élvezeti értéke, és olyanokat is rávehetsz az egészséges nassolásra, akiket normális esetben 100 lóval sem tudnál rábírni a zöldségevésre. Ezt az Egészségmagazin.com pasijain is teszteltük: meccsnézés közben az utolsó morzsáig eltűntek a zöldségek, pedig eleinte egyikük sem rajongott az ötletért!

Salsa szósz

Minden mozi elengedhetetlen kelléke, amit a legtöbb boltban is meg tudsz venni. Azonban van annál jobb és egészségesebb is! A házi salsa szósz apróra vágott, vagy durvára darált zöldségek elegye.

Vágj fel 5-6 paradicsomot, 1 kígyóuborkát, 1-2 kaliforniai paprikát és egy kisebb fej hagymát. Ha van kéznél salátahagyma, akkor inkább azt, de ha nincs, jó lesz a mezei vörös is. Kicsi só, egy leheletnyi bors, ha bírod a csípőset akkor adhatsz hozzá néhány karikányi csípős paprikát, vagy csípős szószt is.

Házi paradicsomszósz

Ha bolondulsz a paradicsomért, a házi paradicsomszósz a kedvenced lesz. Nem kell hozzá sok minden, csak néhány paradicsomkonzerv, és némi fűszer, amitől pikáns lesz.

Végy 2 darab paradicsompüré konzervet - olyan közepes fajtát-, keverj bele 1-2 gerezd zúzott fokhagymát, borsot, sót, oregánót, bazsalikomot. Ízlés szerint mehet bele a chili szósz is. Ez tulajdonképpen egy pizza alapszósz, de a zellercikkekhez, vagy a karalábéhoz is tökéletesen passzol.

Kapros-tejfölös mártogatós

Más ízvilág, de nagy kedvenc a kapros-tejfölös mártogatós. Friss kaporral a legjobb, de szárítottal is finom lehet.

Egy kicsi doboz tejfölbe egy maréknyi apróra vágott kaprot keverj. Adj hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát, egy csipet sót. Keverd össze, és told a fiúk orra alá néhány répahasábbal. Garantáltan el fog fogyni, sörkorcsolyának is kellemes!

Legyen szó akár baráti beszélgetésekről, akár meccsről, vagy irodai nassolásról, ezek az egészséges chipsek és mártogatósok mindenkinek ízlenek majd!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön