paradicsomleves
Egészségmagazin.com   |   2016.10.07.

Paradicsomleves az egészségedért

Emlékszel a menzás paradicsomlevesekre? Az a híg, cukros vacak volti betűtésztával, amiben a legjobb az volt, hogy ki tudtunk rakni ezt-azt a tányér szélén. Szerencsére ennek vége! Az új évszázad paradicsomlevese finom, sűrű, bazsalikomos, vagy tejszínes, vagy akár sült is lehet, ráadásul szuper-egészséges!

reklám vége

Miért egészséges a paradicsomleves?

A paradicsom és a leve jót tesz a csontoknak

A paradicsomban megtalálható a kalcium és a K-vitamin is, ami az erős csontokhoz elengedhetetlen számunkra. Sőt, a csontritkulás megelőzésében is segít. Egy tál finom, forró paradicsomleves és máris sokat tettél azért, hogy idős korodban is vígan mozoghass!

Egészséges érrendszer és erős tüdő

Napi egy pohár paradicsomlé megvéd a szív-, és érrendszeri megbetegedésektől. Magas a C-vitamin tartalma is, ami nagyon hasznos az immunrendszernek. B6 vitamin is van benne, aminek köszönhetően olyan hatóanyagok termelődnek szervezetedben, amik karbantartják a vénáinkat. A paradicsomlevet fogyasztó cukorbetegeknél alacsonyabb a vérrögök kialakulásának veszélye. Dohányosoknak különösen ajánlott, mert a paradicsomlé segít megelőzni a cigarettafüst okozta tüdőtágulást is.

A paradicsomlé és a paradicsomleves csak úgy irtja a koleszterint!

Ezt a csodálatos képességét a B3 vitaminnak köszönheti, amivel szerencsénkre elég jól el van látva. A paradicsom pusztítja a legjobban a már benned lévő koleszterint. Szóval, ha problémát okoz a magas koleszterinszint, akkor a diéta mellé naponta egy pohár paradicsomlé, vagy egy finom, sűrű paradicsomleves elfogyasztása is javallott:).

A paradicsom segíthet megelőzni a rákot

Az érett paradicsom pirosságát egy likopin nevezetű antioxidáns vegyület adja, ami még a főzés hatására sem tűnik el belőle. Ez segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, fiatalítja a sejteket, segít megelőzni a ráncok kialakulását. A legtöbb likopin a szabadföldi paradicsomokban van, így ha teheted, inkább ilyet vegyél!

Egy adag paradicsom, hamar „lehúzza" a gyulladásokat

A paradicsom csökkenti a reumás- és ízületi fájdalmakat és gyorsabban gyógyulnak a hatására a sebek is. A gyulladt fogra ráhelyezett - és nem azonnal elfogyasztott! - fél paradicsom lényeges javulást eredményez. Sőt, háziállatoknál is bevetheted: még a kutya tappancsába fúródott toklászt is segít kiszedni a paradicsomos borogatás!

A paradicsomleves vércukorszint szabályozó

Krómtartalma miatt nagy segítségére lehet a cukorbetegeknek is, mivel ez segíti a vércukorszint szabályozását.

A paradicsomlé tisztít

Egy-egy mámoros éjszaka után sokan fogják a fejüket és fogadják meg, hogy soha többet nem isznak alkoholt, hiszen a másnaposság elég büntetés az éjszaka hedonizmusáért. Egy pohár jéghideg paradicsomlé azonban segíthet leküzdeni a macskajajt, mivel az A-vitaminnak és a káliumnak köszönhetően a vért és a májat tisztítja, így hamarabb talpra állhat a szenvedő alany. Erősebb gyomrúak próbálkozhatnak paradicsomlevessel is - embere válogatja, van, aki a hideget, van, aki a meleget szereti jobban ilyenkor...

A paradicsomleves hátrányai

Igen, sajnos a paradicsomnak is van rossz oldala: a rengeteg hasznos ásványi anyag és tápanyag között nátriumot is tartalmaz, amire szintén szüksége van szervezetünknek, azonban nem számolatlan mennyiségben. A túl sok nátrium vérnyomás-emelkedést okoz. Egy felnőtt embernek elegendő csupán 1-2 mg nátrium naponta, aminek legtöbben többszörösét visszük be sófogyasztásunkkal.

Ha sósan étkezel, és vérnyomásgondjaid is vannak, akkor érdemes visszább venned a paradicsom és paradicsomleves-fogyasztásod, és nagyon fontos, hogy semmiféleképpen ne sózd meg ezt piros finomságot!

Figyeld magazinunkat, mert hamarosan néhány finom paradicsomleves receptet osztunk meg veled!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön