uzsonnás doboz
Egészségmagazin.com   |   2016.09.29.

Hogyan csomagolj a suliba? Az egészséges és finom uzsonnás doboz titka

Te is szeretnéd, ha a gyerkőcöd egészségesen étkezne, de nem tudod, hogyan és mit csomagolj neki? Nem hajlandó az iskolában a menzán ebédelni, ezért napközben is te gondoskodsz az étekről? Összegyűjtöttünk néhány apró tippet, hogyan csomagolj környezet-és gyerekbarát módon az uzsonnás dobozba!

reklám vége

Amikor még nem volt ekkora divatja az egészséges táplálkozásnak, illetve szüleink még nem tudtak választani, akkor egy-egy hosszabb napra akár két kenőmájas szendvicset és egy almát is kaphattunk reggel. Ma már figyelünk is arra, hogy változatos és egészséges étkezést biztosítsunk a gyerekeknek még az iskolai idő alatt is. Használjuk ki, hogy van 2-3 napi étkezése, amit mi befolyásolunk, hiszen ebédre azt eszi - vagy inkább nem eszi - amit a konyhás néni elé rak.

Ahogy elkezdődött a szeptember, új kihívások elé néznek a szülők. Szorosabb időbeosztás, egyre növekvő terhelés, már nem csak a munkahelyen, hanem a csemete mellett is helyt kell állni. Nem is beszélve arról, hogy napról- napra ki kell találni, hogy mit egyen az iskolában és a különböző délutáni foglalkozások között a kisdiákunk, ami tápláló és még egészséges is. Nézzük, mit és hogyan érdemes nekik csomagolni!

Környezet- és egészségtudatos iskolai ebédek

Rajtunk is múlik az, hogy marad-e az unokáinknak védhető környezete, vagy csak fotókon láthatják azt. Törekedj arra, hogy ha már muszáj műanyag zacskót használni, akkor olyat válassz, amit napról-napra fel lehet használni. Ne az egyszer használatosat vedd a boltban, hanem áldozz rá egy kicsit többet, és válaszd a jobb minőségű, vastag zacskót. Beszéld meg a gyerekekkel azt, hogy amibe csomagolsz neki, azt minden nap hozza haza. Ha kell, elöblíted este, és reggel már lehet is a kabalazacsiba, vagy dobozkába csomagolni az iskolai ebédet: szendvicset, almát, olajos magvakat, kemény sajtokat.

Ha van lehetőséged komposztálni, kérd a gyerek segítségét is: az iskolába elvitt banán héját, a megcsócsált maradék szendvicset is hozza haza, és együtt hasznosítsátok újra.

Beszéld meg vele, hogyan kell okosan enni

Mondd el, hogy mi van a csomagban, és hogy milyen sorrendben egye meg őket. Ami neked sok év tapasztalata alapján logikus, az neki még új lehet: ha például romlandó étel van a csomagban, azt érdemes minél hamarabb megenni, hiszen az iskolák többségében nincs a gyerekek számára elérhető hűtőszekrény. Tedd ezt a hideg üdítő mellé szorosan, úgy tovább jó marad! Meséld el neki, hogy miért rossz az, ha elfelejt egész nap enni és inni.

 

A könnyebb megoldás nem mindig jó megoldás

Ne engedd el reggel üres hassal! Minden nap legyen arra időd, hogy a gyerek reggelizzen iskolába indulás előtt. Jobban fog tudni koncentrálni, és nem is fog kiesni a padból az éhség miatt. Próbáld meg kerülni a péksüteményeket és a cukrozott üdítőitalokat, legyen inkább barna kenyér és jól átsütött hús, mellé darabolt zöldség, amit ugyanolyan gyorsan el tudsz csomagolni, ha egy kicsit előre tervezel... Több szelet húst is ki lehet sütni egyszerre, amit utána a hűtőszekrényben tárolhatsz, és reggel csak be kell tenni a dobozba. A cukrozott üdítő helyett pedig lényegesen egészségesebb a tea mézzel édesítve. Lehetőség szerint gyümölcs-, vagy gyógytea legyen, ne fekete tea, mert az „túlpörgetheti" a gyereket, és nem tud a fenekén ülni az iskolában.

Nasi-tippek iskolába

Előfordul, hogy a gyerek nem bírja ki ebédig, vagy csak úgy nassolna valamit két étkezés közt: a növésben lévő szervezetnél ez gyakrabban fordul elő, mint nálunk, felnőtteknél. Csomagolj neki egy-két marék diót, mogyorót, vagy bármilyen olajos magvat. A répa, vagy karalábé megpucolva és hasábokba darabolva tökéletes rágcsálnivaló lehet az iskolai ebédig. Tízóraira egy alma, a lustábbaknak akár darabolva - az alma leve segíti a szellemi tevékenységet, élénkítő hatású. Ne pucold meg az almát, hiszen a héjában vannak a fontos élelmi rostok! Ha olyan nasikat csomagolsz neki, amiket szeret, akkor nem fogja elcsábítani az iskolai büfé csoki kínálata! (Vagy legalábbis ritkábban...)

A gyerekeknek legalább olyan fontos a divat, és az ízlésesen tálalt ebéd, mint nekünk, felnőtteknek. Díszítsétek ki együtt az uzsonnás dobozt, vagy az üdítős flaskát: ha menőn néz ki az uzsicsomag, sokkal nagyobb az esélye, hogy a büfé helyett a teremben eszik, mint ha ciki elővenni a dobozát.

Minden gyümölcsöt, zöldséget moss meg, mielőtt elrakod a táskájába, és amikor hazaér, vedd ki és mosogasd el a készletet. Ne bízd rá a mosást, mosogatást, elég valószínű, hogy megfeledkezik róla, aztán megnézheted két hét múlva, amikor előkerül...

Egészséges iskolai ebédeket kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön