nassolás
Egészségmagazin.com   |   2015.05.07.

Nassolás: a bűnös élvezet börtönében

A nassolás sokak számára ismert, hiszen szinte mindenki fogyaszt egy kis harapnivalót a főétkezések között. Ennek okai emberenként, kultúránként változnak, azonban valami közös bennük - egészségünk megőrzésének céljából fontos elkerülni, avagy egészséges falatokra cserélni a „nassokat".

reklám vége

A bűncselekmény eszközei

Az elmúlt évek kutatásainak eredményeit feldolgozva egy internetes oldal megállapított néhány hasznos trükköt, amelyek segítségünkre lehetnek a börtönből való szabadulásban.

A szakemberek véleménye eltérő azzal kapcsolatban, hogy mit sorolhatunk a „nassok", azaz a nassolás során elfogyasztott ételek közé. Azonban lényegében mind megegyeznek abban, hogy ide tartozik minden, a főétkezések között elfogyasztott étel és ital. Ezek lehetnek sós ropogtatnivalók, édességek vagy bizonyos italok.

A nassolás azonban nem csak „időtöltés", hanem a társasági élet szerves része, szinte mindig kikerül egy kis harapnivaló az asztalra a fogadások vagy összejövetelek alkalmával. Ilyenkor annyiféle lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy elvesztjük a kontrollt, és „nem tudjuk abbahagyni" a fogyasztást, mindenből csipegetünk, mindent megkóstolunk. A tévénézés vagy filmezés során is előkerül a nassolnivaló, ilyenkor meg sem kottyan egy zacskó chips vagy egy adag popcorn.

A nassolás az egykori vadászó-gyűjtögető életmód hozadéka lehet, hiszen régen az emberek az ételek folyamatos felkutatásával és azonnali elfogyasztásával élték túl a mindennapokat. Azonban ezen kívül megannyi oka lehet még, amelyek ismerete segítségünkre lehet a bűnös vágy leküzdésében.

Ami a nassolás börtönébe zár

Az egyén szintjén megannyi oka lehet a főétkezések közötti csipegetésnek. A nassolók szervezete különböző ingerek hatására felkeltik a sóvárgást egy kis harapnivaló iránt - de vajon mik ezek?

Sokszor valamilyen tápanyag hiányát érzékeljük, ilyenkor szervezetünk jelzi igényét és felkelti a vágyat a nassolásra. Van, hogy valamely ásványi anyagból keveset fogyasztunk, és ezt a problémát lényegében az „egészséges nassolás" feloldhatja. Az almának magas a vastartalma, valamint a csokoládéban magnéziumot, a lisztes termékekben krómot, a sajtban pedig Omega-3 zsírsavat találhatunk.

Azonban előfordul, hogy nem valamilyen tápanyag hiánya, hanem egy lelki probléma a nassolás oka - sokak számára a mindennapi stressz oldás egyik formája ez. Különböző kutatások bizonyítják, hogy az elhízottak nagy százalékának esetében az evés okozta öröm javít az egyébként borús hangulaton.

A nemek közti különbség a nassolás terén is kitűnik, ugyanis inkább a férfiakra jellemző az esti kisurranás és hűtőlátogatás. A nők nagy része főleg a menstruáció előtt kerül a sóvárgás állapotába, amelynek következtében gyakran megnő az édesség fogyasztás mértéke.

Mindezeken kívül a szerotonin hormon is felelős a nassolásért. Amerikai kutatók megállapították, hogy a szintjének csökkenése rossz közérzetet eredményez, amelyen könnyen segíthetünk „egy kis szénhidrát" fogyasztásával. Ennek hatására helyreáll az egyensúly, és egy darabig újra kiegyensúlyozottnak és elégedettnek érezhetjük magunkat.

A szabadulás feltételei a nassolás börtönéből

A féktelen nassolás igen komoly következményekkel járhat, hiszen a rendszeres csokoládé, chips, keksz és egyéb édességek fogyasztása rengeteg kalóriát tartalmaz. Ezek fogyasztása megterheli a szervezetünket és gyakran túlsúlyhoz vezet. Azonban van kiút, egy internetes portál az elmúlt évek kutatásainak eredményeit összegyűjtve megállapított nyolc „szabadulási tervet".

Ha esetleg napközben nassolni támad kedved, akkor érdemes

  • a konyha felé vezető úton belegondolni, hogy milyen rossz hatása van ennek,
  • legalább három percet játékkal tölteni (mobilon, tableten, számítógépen),
  • nem kedvelt ételek képeit nézegetni,
  • negyed órát sétálni (nem csak ebben, hanem a stressz levezetésében is segít),
  • rágózni, 
  • előrelátónak lenni és proteinban dús reggelit fogyasztani,
  • eleget aludni, 
  • vagy mutatóujjal rövid ideig a homlokodat nyomni.

Feltételes szabadlábon

Ha már felismertük, hogy gyakran nassolunk, szívesen csökkentenénk a bűnözések számát, de ez egyelőre nehezen megy, akkor egyszerűen csak váltsunk egészséges ropogtatnivalóra.

A legegyszerűbb, ha nyers zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztunk ilyenkor. Ezek tápanyagban, vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban gazdagok, így nem tévedhetünk sokat velük. Ha bizonyos tápanyag hiányát sejtjük a nassolhatnékunk hátterében, akkor pedig válasszunk tudatosan.

Cukor hozzáadása nélkül készíthetünk tejtermékalapú édességet is, például pudingot, palacsintát, gyümölcsös rizst vagy töltött sült almát - amelyek szintén egészségesek.

Ha ezek között még mindig nem találtuk meg a legínycsiklandóbbat, akkor nyugodtan kutassunk tovább a müzli szeletek, a natúr gabonapelyhek, a puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyérfélék, korpás kekszek között.

Az egészségtelen nassolás ellen tehetünk a szakemberek által megállapított, nyolc különböző trükkel. Azonban ha a sóvárgást szervezetünk intő jeleként értelmezzük, akkor érdemesebb egy egészséges harapnivalót választani a nassolás-elhárító megoldások helyett. Vagy így, vagy úgy, de ezek a módszerek mind segítségünkre lehetnek a bűnös élvezetek börtönéből való szabadulásban.

Teszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön