egészséges ételek gyerekeknek
Egészségmagazin.com   |   2016.04.20.

Egészséges és pénztárcabarát ételek - gyerekeknek

Az egészséges táplálkozás minden ember számára fontos, a gyerekeknek pedig különösképpen. Az egészséges fejlődés érdekében nem mindegy, mit eszik a lurkó, az előrelátó szülő pedig igyekszik minél egészségesebb ételeket adni neki. Ez azonban még nem minden: a gyerekek sokszor a látvány után ítélnek, a menünek tehát vonzónak is kell lenni, mindezt elfogadható áron. Lehetetlen? Nem az! Csak egy kis furfang kell hozzá.

reklám vége

Egymást érik az olyan kutatások, amik azt bizonyítják, hogy a nem megfelelő étkezés számos komoly betegség alapvető oka.

A „nem megfelelő" ezer féle dolgot jelenthet, kettőt azonban érdemes kiemelni:

1. Az egészséges ételek, amit esznek GMO-mentesek legyenek
A génmódosított növények lehet, hogy ellenállóbbak bizonyos betegségekkel, vagy a szárazsággal szemben, van azonban egy óriási hátrányuk: halvány fogalmunk sincs, milyen hatásuk van az emberi szervezetre, okoznak-e genetikai megbetegedéseket vagy rákot. Ha pedig ekkora a bizonytalanság, jobb inkább elkerülni őket, főként, ha a gyerekekről van szó.

2. Az egészséges ételek minél kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmazzanak
Ezek ugyanis - a természetes összetevőkkel szemben - jobban megterhelik a szervezetet, és sokkal rosszabbul szívódnak fel. Jó részük ráadásul fokozhatja az allergiát, és daganatos megbetegedéseket is okozhat.

Ám míg a felnőtt számára az „egészséges és finom" sokszor elegendő hívószavak, egy gyerekeknek sokkal nehezebb elmagyarázni, hogy miért kell például nyers répát ennie a sült krumpli helyett.

Egy étel nemcsak attól gyerekbarát, hogy egészséges: vonzónak is kell lennie, a lurkók ugyanis sokszor a látszat alapján döntik el, megeszik-e vagy sem.

Persze nem kell profi gasztro-marketingessé válnod ahhoz, hogy meggyőző fogásokat tálalj, elég néhány jó ötlet és egy csipetnyi kreativitás. Meglátod majd, a hála nem marad el: a gyereked sok nevetéssel és jó étvággyal fogja megköszönni a fáradozásodat!

Ám ha szóba kerül az egészséges és ötletes étkezés, sokan legyintenek, mondván: „Kinek van erre ideje és pénze?!" Jó hírünk van: mindenkinek, neked is! Csak ügyes tervezés, és néhány jó ötlet kell ahhoz, hogy igazán egészséges és pénztárcabarát menüt tegyél az asztalra, ami ráadásul minden lesz, csak unalmas nem!

Hogyan vedd rá gyermekedet az egészséges ételek elfogyasztására?

1. Legyél rugalmas!

Egy étel sokféleképpen elkészíthető, és alig kell egy kis többletmunka ahhoz, hogy a gyerekek számára is vonzó legyen.

Engedd szabadjára a fantáziád! A szendvicsből például csinálj mókás arcot: a saláta vagy a sajt lehet a haja, a majonéz vagy a ketchup a szeme, a hagymaszelet a szája, olívabogyó az orra. Ha a gyerek a salátát önmagában elutasítja, egy vicces figura hajaként már biztosan megeszi.

Az pedig eszébe sem fog jutni, hogy a kenyér egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztből van, a házi készítésű ketchup-ban pedig nincsen semmi E-szám, csak paradicsom.

Nem mellesleg ezzel játszva tanulhattok is: csináljatok különböző érzelmeket kifejező arcokat! A mérges bácsi fejét örömmel fogja leharapni...

2. Vásárolj ömlesztve!

Ha a zöldségeket, gyümölcsöt, magvakat ömlesztve veszed, nem pedig előre csomagolva, azzal sokat spórolhatsz, és többféleképpen felhasználhatod az alapanyagokat. Ezzel a gyereked azt is megtanulja, hogy egy pici tudatossággal kevesebb szemét keletkezik, és a főzéshez pontosan annyi hozzávalót kell csak felhasználni, amennyi kell, nem megy kárba csomag fele.

3. Csalj!

Az ismert, vonzó ételeket másold le otthon, egészséges alapanyagokból! A hamburger is készülhet minőségi zsömléből, rendes, ízletes húspogácsával, csupa finom zöldséggel megpakolva!

4. Rejts el apró meglepetéseket az ételekben!

Ismered a kinder tojást? Ennek az elvnek a mentén például ha fasírtba egy alaposan megtisztított és fertőtlenített apró játékot sütsz, a gyerekek versenyezni fognak, ki találja meg előbb! Persze előbb kösd ki, hogy a dolog csak úgy érvényes, ha meg is eszik a fasírtot, nemcsak felvágják...

A fasírt pedig természetesen készülhet egészséges hozzávalókból, gyerekméretben:).

Egészséges ételek gyerekeknek

5. Csinálj gyerekmenüt!

Egy dobozba tegyél házi hamburgert, sült krumplit, finom, egészséges üdítőt (mondjuk 100%-os gyümölcslevet vagy bioszörpöt), és egy kis csecsebecsét. Pici pluszmunka, de a gyerekednek öröm lesz az ebéd!

6. Ha kicsit több időd van (például hétvégén), faragj zöldség-virágokat!

Ma már rengeteg cikkben találhatsz leírást, hogyan lehet néhány ügyes kés-mozdulattal répavirágot vagy paradicsomtulipánt készíteni. Egy kis gyakorlás után nagyon gyorsan fogsz haladni vele, így nem kerül több időbe, mint normál módon felvágni a köretnek valót. Az élmény viszont kárpótol majd.

Az egészséges, ötletes és megfizethető táplálkozás tehát majdhogynem gyerekjáték! Egy kis plusz idő kell csak hozzá, cserébe viszont tápláló, vegyszermentes, és szórakoztató ételek kerülhetnek az asztalra, amiért a gyerekek a jövőben is hálásak lesznek.

Tetszett a cikk? Nyomj a „Megosztás" gombra!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön