ételfelmérés, egészséges táplálkozás
Egészségmagazin.com   |   2015.03.06.

Felmérés: A magyar étrend a 2. legegészségtelenebb a világon

Egy nemrég közzétett kutatásból kiderül, hogy a magyar étrend a második legegészségtelenebb a világon, a „sikerlistán” egyedül Örményország előzi meg hazánkat. A kutatók 325 darab, 1990 és 2010 között készült felmérés eredményeit összesítették, amely alapján kialakult a táplálkozásukat tekintve egészséges és egészségtelen országok listája. Az így kapott eredményeket a The Lancet Global Health című folyóiratban közölték.

reklám vége

A felmérés hátterében

A napvilágot látott kutatás húsz évnyi felmérés eredményét összegezte, a szakemberek az elfogyasztott élelmiszerek és összetevők arányát, az általuk kategorizált egészséges és egészségtelen anyagokat tekintették át. Az előbbi csoportba tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, magvak, csonthéjasok, teljes kiőrlésű gabonák, a tej, halak, többszörösen telítetlen zsírsavak, növényi eredetű omega-3 zsírsavak és az elemi rostok. Az utóbbiba sorolták a vörös és feldolgozott húsokat, a cukrozott üdítőket, a telített zsírsavakat, a transzzsírsavakat, a koleszterint és a nátriumot. Emellett megvizsgálták az egyes országok étkezési szokásait (összegezve az imént felsorolt összetevőket), majd 1-100 között osztályozták a nemzeteket.

Az eredmények

A The Lancet Global Health című folyóiratban közölt tanulmányból kiderül, hogy világszerte nőtt az egészséges élelmiszerek fogyasztása, egyre több zöldség és gyümölcs kerül a tányérokra. Azonban ezzel párhuzamosan a gyorséttermi ételek vásárlásának aránya is növekvő tendenciát mutat a vizsgált húsz évben.

A kutatás további érdekes összefüggésre is rámutatott: a nők esetében, az évek múlásával egyre fontosabbá válik az egészséges táplálkozás. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hölgyek zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával próbálják megtartani alakjukat.

A felmérés szerint fontos befolyásoló tényező az adott nemzetek gazdasági helyzete, hiszen a szegényebb országok kimutathatóan egészségesebb életet élnek, magas és közepes jövedelmű területeken pedig megnőtt az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása.

Országos jellemzők

A kutatás során osztályozott országok annál magasabb pontszámot kaptak minél egészségesebb ételeket fogyasztanak. Így meglepő módon az élmezőnybe került Amerika, Kanada, Nyugat-Európa, Ausztália és Új-Zéland, amelyeknek étrendje nagyrészt egészséges összetevőkből áll.

A felmérés során megállapították, hogy a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget Tunéziában, Barbadoszon és a Zöld-foki Köztársaságban fogyasztanak, az egészségtelen ételek pedig Azerbajdzsánban, Csehországban és Szlovákiában a legjellemzőbbek.

Minden adatot összesítve az alábbi lista alakult ki:

Legegészségesebbek: Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia, Uganda, Ghána, Elefántcsontpart, Szenegál, Izrael, Szomália.

Legegészségtelenebbek: Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország, Kazahsztán, Fehéroroszország, Argentína, Türkmenisztán, Mongólia, Szlovákia.

„A belgákat a csokoládéjukról és a gofriról, míg a magyarokat a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban." - írják a Daily Mail online magazinban. Bár mi büszkék vagyunk az ételeinkre, úgy tűnik ez a túlfűszerezettség hozta meg számunkra a nem túl fényes második helyet.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön