egészségkommunikációs felmérés
Egészségmagazin.com   |   2015.02.28.

Hogyan beszélünk „egészségül”?

Jövő héten kezdi meg az Országos Egészségfejlesztési Intézet az egészségkommunikációs felmérést, amely május hatodikáig tart majd. A kutatás középpontjában álló kérdés, hogy általában honnan és hogyan szerzik meg az emberek az egészséggel kapcsolatos információjukat.

reklám vége

Útban a felmérés felé

Sokféleképpen beszélünk az egészségről, és ebből mást hallunk meg betegként, szakemberként, orvosként vagy gyerekként. Általában ugyanarról van szó, mégis nehezen értjük meg egymást. Nehéz róla beszélgetni, mert mindenkinek megvan a saját véleménye, amit sokszor megdönthetetlennek gondol. Azonban az élethez elengedhetetlen, hogy szóba kerüljön ez a téma, hiszen mindenki jár orvoshoz, mindenki törekszik az egészséges és hosszantartó életet élni.

Országszerte megannyi program, esemény és rendezvény van, amelyek célja az élhető és egészséges környezet kialakítása, bemutatása. Azonban sokszor senki, vagy csak alig néhányan hallanak nagyszerű programokról, amelyek üzenete így nem ér el az emberekhez. Sokszor azért nem teszünk az egészségünkért, mert nem ismerjük a jó gyakorlatokat, a könnyen és egyszerűen előállítható ételeket, a formabontó újításokat. Hiba kerül a gépezetbe, ha egy-egy rendezvény nincs megfelelően hirdetve, nincs megfelelően kommunikálva. Éppen ezért fontos megismerni a lakosokat, és kutatásokkal megvizsgálni a forrásaikat.

Felmérés Magyarországon

A kutatásban rejlő lehetőség felismerését bizonyítja, hogy márciustól májusig, Magyarországon először végeznek majd egészségkommunikációs felmérést az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársai. Ennek során átfogó képet szeretnének kapni arról, hogy a lakosok honnan és hogyan szerzik az egészséggel kapcsolatos ismereteiket. További cél a hazai egészségkommunikáció hatékonyságának növelése, amelyben nagy segítség lehet a jelenlegi helyzet feltárása, ugyanis a megfelelő stratégia kidolgozása elősegítené az emberek egészségtudatosságának javítását, valamint egészségkultúrájának fejlesztését.

A Magyarországon élő lakosság egészségügyi állapota rosszabb, mint az az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, amihez hozzájárul a mozgás hiánya, valamint a túlzott alkoholfogyasztás, és dohányzás. Korábbi felmérések alapján Magyarországon a legnagyobb a túlsúlyosak aránya az európai országok közül, valamint a legegészségtelenebbül étkező országok rangsorában is az élmezőnyben helyezkedik el hazánk. A kutatás ezt is hivatott felmérni, hogy a későbbiekben az - esetlegesen rossz - eredményeken különböző módszerek segítségével változtatni tudjanak a szakemberek.

A tervek szerint tízezer felnőttet és tizenkétezer diákot fognak felkeresni a kérdezőbiztosok, hogy így pontos képet kapjanak Magyarország jelenlegi helyzetéről. A kitöltés anonim és önkéntes lesz, az OEFI biztosítja, hogy senki nem lesz beazonosítható. Az eredmények minden esetben a jogszabálynak megfelelően lesznek kezelve.

A válaszok alapján nyáron elkészül egy gyorsjelentés, majd a végleges összegzés várhatóan októberben kerül a napvilágra.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön