3D fogászat, fogászat
Egészségmagazin.com   |   2015.08.26.

A tudomány legújabb vívmánya: itt a 3D fogászat!

Fogászati sci-fi: a hagyományos foglenyomatvételt hamarosan felválthatja egy high-tech, hologramos 3D fogászati szkenner, ami fájdalommentesen és kellemetlenségek nélkül méri fel fogaid állapotát és elhelyezkedését, hogy végül 3D nyomtatóval készítsék el szájüreged pontos mását. Éljen a tudomány!

reklám vége

Vettek már tőled foglenyomatot? Akkor tudod, hogy bár fájdalommentes az eljárás, de korántsem kellemes.

Fogszabályozáshoz, fogpótláshoz, egyéb problémák esetén szokták alkalmazni; egy kanalat megtöltenek ragacsos, gyurmaszerű anyaggal, amibe bele kell nyomnod a fogad, és pár percig így maradni - kitömött szájjal, mint az újévi malac. Bár az anyagot ízesítik, de a mesterséges mentol-, vagy eper-aroma valahogy csak még rosszabbá teszi a dolgot.

Amikor megkötött az anyag, úgy érzed, hogy a fogaidat is kihúzzák vele együtt, a maradékot pedig még órák múlva is kapargathatod a fogaid közül.

Borzalom!

Ám szerencsére ennek hamarosan vége, hiszen itt van az új, hologramos szkenner, amivel fel tudják mérni szájüreged állapotát, hogy 3D-s nyomtatóval elkészítsék a fogsorod pontos mását. Így könnyebb és részletesebb képet kapnak fogaid helyzetéről, hogy el tudják készíteni a szükséges fogszabályozást, vagy a fogpótlást.

A technika változatlan...volt

Tudtad, hogy a műfogsor készítésének menete az elmúlt 100 évben alig változott?

Reméljük, még nem volt rá szükséged, úgyhogy röviden felvázoljuk a hagyományos eljárást, hogy megértsd, mennyi borzalomtól szabadulhat meg az emberiség az új technika segítségével.

A műfogsor készítése így nézett ki az elmúlt évszázadban:

  1. A művelet eddig lenyomatvétellel kezdődik: a páciensnek rá kell harapnia egy gyurmaszerű anyagra és átélnie a fent leírt szörnyű élményt.
  2. A megszilárdult mintát eltávolítják az ember szájából, feltöltik gipsszel, így lemásolva a szájüreg állapotát. 
  3. A gipszmintára támaszkodva elkészítik a fogszabályozót vagy protézist...
  4. ...azonban sokszor is megesik, hogy elsőre nem a tökéletes protézis születik meg, nyom, kidörzsöl, fáj, és az egészet kezdhetik elölről.

21. század és a 3D fogászat

Ennek a kellemetlen eljárásnak vethet véget a jeruzsálemi Héber Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem biomérnökeinek új fejlesztése.

BioDesign: Orvosi innováció nevű programjuk keretei között üzleti tudományokat hallgató és biomérnök diákok is hozzájárulhatnak az alternatív technológiák kifejlesztéséhez.

Manapság egyre többet hallunk erről a bizonyos 3D szkennelésről és nyomtatásról: mindenhol az "új innováció", illetve " ezt és ezt nyomtattak 3D-s nyomtatóval" szalagcímek köszönnek ránk. A diákok ihletet kaptak, és úgy döntöttek, megéri kipróbálni, hogy lehetséges és érdemes-e ezt a technológiát a fogpótlás terén is felhasználni. Így született meg a HoloDent névre keresztelt új, hologramos szájüregi szkenner.

Egy hagyományos protézist általában 30 napig tart elkészíteni, ám az új technikával 30 perc alatt alkothatnak 3D-s képet a helyzetről. A rendszer képes megkülönböztetni a lágy és kemény szöveteket, és a hologramos kép alapján számítógépes feldolgozás után 3D-s nyomtatással kitűnően illeszkedő műfogsort készít.

Reméljük, hogy hamarosan vége a borzalmas, és immár elavult mintavételi eljárásnak és a 3D gyorsan betör a magyar fogászatokba is!

Addig is vigyázz a fogaidra, olvasd el például, mit tehet velük a stressz!

Oszd meg ezt a cikket másokkal is, éljen a tudomány!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön