Egészségmagazin.com   |   2016.09.04.

4 tévhit a gyerekek fogainak ápolásáról, ami a Te gyermeked fogait is veszélyeztetheti!

Manapság sok veszély leselkedik a fogainkra, a gyerekek pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen sok cukor és a finomított ételek elősegítik a fogszuvasodást, és gyengébbé teszik a fogakat. Az igazi veszély azonban a fejünkben van: a tévhitekben, amik megakadályoznak a helyes fogápolásban. Biztos, hogy te mindent jól tudsz a fogmosásról? Fogas kérdés, ám a cikkből minden kiderül!

reklám vége

Finom fogkrém ide vagy oda, a gyerekek általában nem szeretnek fogat mosni. Te viszont szülőként nyilván azon vagy, hogy sikerüljön beépíteni a napirendjükbe a rendszeres fogápolást, ez pedig állandó reggeli-esti tortúra lehet.

Amíg a gyerekeknek csak tejfogaik vannak, még nem egetverő tragédia, ha egy-két fogacska idő előtt elromlik, azonban ha már a maradandó fogaik szuvasak, lyukasak, rosszak, az az egész életre meghatározhatja a lurkók egészségét.

Egy felmérés nemrég az Egyesült Arab Emírségekben lakó gyerekek fogápolási szokásait vizsgálta meg, és meglepő eredményre jutott: az ottani gyerekek majdnem 30%-a egy nap csak egyszer most fogat, és az öt évesnél fiatalabbak felének már van legalább 4 kiesett foga, csak 17 százaléknak volt teljesen ép a fogsora!

A meglepő az, hogy ezek a számok nagyjából az egész nyugati világra, így Magyarországra is igazak. Itthon a gyerekek többségének, 60-80%-ának rosszak a fogai, a felnőtteknél pedig még rosszabb a helyzet!

Miért lehet ez? A rossz szájhigiénia csak a kezdet: sajnos rengeteg olyan tévhit kereng a szülők között, ami rossz hatással van a gyerek fogainak egészségére.

Nézzük, mik ezek!

4 tévhit a gyerek fogápolási szokásairól

1. A gyümölcslé egészséges.

Sok szülő a szénsavas üdítőitalokat szeretné kiváltani mindenféle dobozos gyümölcslevekkel. A gyerekek körében a legnépszerűbbek természetesen a szívószálas üdítők, de vigyázz, ezek általában semmivel sem egészségesebbek a fogak szempontjából, mint szénsavas társaik! Ha nem 100%-os a gyümölcslé, akkor több kanálnyi cukor van benne, ráadásul gyakran eleve savas, így igazi fog-gyilkos. Bár a 100%-os gyümölcstartalmú italok általában nagyon egészségesek, a fogakat éppúgy roncsolják, mint cukrozott társaik, a gyerekeknek ezért adj inkább vizet vagy tejet, azok nem gyilkolják olyan könnyen a fogzománcot.

2. Az aszalt gyümölcsök egészségesebbek, mint a csoki

Sajnos ez sem igaz, legalábbis a fogak szempontjából nem. Bár az aszalt datolya, füge, sárgabarack vagy áfonya igazi csemege lehet, és rengeteg vitamin van benne, a cukortartalma is éppen olyan magas. Ráadásul hajlamos beleragadni a fogak rágófelületébe, ami kellemetlen, és fogszuvasodást is okoz. Ha rágcsálnivalóra vágyik a gyerek, adj inkább neki dióféléket, ropit, ezek ugyanis kevésbé fog-gyilkosok!

3. Közvetlenül étkezés után fogat kell mosni

Ez olyan régi berögződés, hogy kevés szülő, bizonyára te sem kérdőjelezted még meg soha. Pedig vannak olyan ételek, amik után nem szabad fogat mosni! Legalábbis egy ideig. Az olyan dolgok például, mint a tejtermékek, citrusfélék vagy az alma, savat tartalmaznak, ami lerakódik a szájban, a fogakon is. Ha azonban ekkor kezded el dörzsölni a fogkefével, akkor nem lemosni fogod, hanem ledörzsölöd vele a fogzománcot, így érzékenyebbek lesznek a fogak. A legjobb, ha azt tanácsolod a gyerekednek, hogy vízzel öblögessen, vagy rágjon cukormentes rágógumit evés után, így a sav is eltűnik és a zománc is megmarad.

4. Fogmosás után öblögetni kell

Nagyon sok fogkrém tartalmaz fluoridot, ez viszont csak akkor épül be a fogakba és fejti ki jótékony hatását, ha van elegendő ideje hatni. Ehhez viszont az kell, hogy szakítsatok a régi szokással és ne öblítsétek le alaposan a fogkrémet a fogmosás végén. Persze lenyelni sem szabad, ám a hosszú öblögetés helyett elegendő egy gyors öblítés, ami a „nagyját" leviszi. Lehet, hogy eleinte kényelmetlen és szokatlan lesz, de hozzá lehet szokni, a fogaitok pedig meg fogják köszönni!

A rémes statisztikákon csak úgy lehet javítani, ha a szülő, vagyis te készteted rá a gyerekedet, hogy megtanulja a helyes szájhigiénia csínját-bínját. A megfelelő fog-és szájápolás ráadásul egész életére alapvető szokásává válhat, ezzel pedig nemcsak fájdalmaktól és fölösleges foghúzásoktól kíméled meg a gyerekedet, hanem igényességet is tanítasz neki, ami minden felnőtt embernek előnyére válik!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön