fogkrém választás
Egészségmagazin   |   2020.10.29.

Hogyan érdemes fogkrémet választani?

Fogkrémből legalább annyi fajta kapható a boltokban és patikákban, mint arckrémből vagy illatszerből. Habár mindegyik sokféle hatással kecsegtet és általában a legjobb választásnak nevezik magukat, meglehetősen tág határok között mozognak minőség, tartósság és jótékony hatások terén.

Tapasztaltál már olyat, hogy egy olcsó fogkrémtől fél óráig se volt jó íze, illata a szádnak és egy-két órával később olyan érzésed támadt, mintha fogat se mostál volna?

Előfordult esetleg, hogy egy jó vételnek tűnő fogkrémet hiába használtál rendszeresen, betartva a fogmosás ajánlott menetét, idejét, mégse fehérítette a fogaid és a fogszuvasodást se előzte meg? Vagy egyszerűen csak rossz íze volt a fogkrémnek, amit mások agyondicsértek?

Ha ezek bármelyikét megtapasztaltad, akkor most valószínűleg igazat adsz: a megfelelő fogkrém kiváltasztására igenis figyelmet kell fordítani.

Hogyan válasszunk valóban hatásos fogkrémet?

A Profimed szerint több szempontot kell végig gondolnod a fogkrém vásárlás előtt. Általában a reklámok önmagukban kevésnek bizonyulnak a döntés során, mert szinte minden fogkrémmárka ugyanazt ígéri: hófehér fogak pár használat után, 10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja, megszűnteti a fogínyvérzést, stb.

A jó hír az, hogy az alapvető szerepet minden, engedélyezett fogkrém teljesíti: eltűnteti a káros baktériumok többségét, ideig-óráig friss leheletet biztosít, és rendelkezik valamennyi fogfehérítő hatással.

De ez pont olyan, mintha azt mondanánk, minden, a piacon kapható autó elmegy A-ból B-be, négy kerekük van, és van bennük biztonsági öv. A fogkrémek esetében is más szempontok érvényesülnek a választás során!

A következő kérdések megválaszolása segíteni fog, hogy a Neked leginkább megfelelő fogkrémet válaszd.

Mennyire fontos az ínyápolás és az íny egészsége?

A megfelelő fogkrém kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja az ínyre kifejtett hatás mértéke. Ha már elkezdett visszahúzódni az ínyed, illetve érzékenyek a fogaid a fájdalomra, akkor mindenképpen egy úgynevezett szenzitív fogkrémet válassz.

Ez majd segíteni fog a fájdalmat enyhíteni, sőt egyes fogkrémek akár teljesen meg is szüntetik. Persze, ha a fájdalomérzet vagy az ínygyulladás, esetleg sorvadás tartósan fennáll, mindenképpen fel kell keresni egy fogorvost!

Mennyire fontos a fogszuvasodás megelőzése?

Léteznek kifejezetten a fogszuvasodás megelőzésére kifejlesztett fogkrémek.

A fogszuvasodás egyik fő ellenszere a fluorid. Itt érdemes megjegyezni, hogy a fluoriddal szembeni hisztériának semmi alapja nincs, mivel a fluorid nem fluor - éppen úgy, ahogy az étkezési só sem nátrium vagy klór, hanem nátrium-klorid. Ráadásul a fogkrémben általában nátrium-fluorid sodium-fluorid, kálcium-fluorod található, ami éppen annyira „veszélyes", mint a konyhasó.

A fluorid kifejezetten hasznos vegyület: ez a vegyület felel részben a fogak, a fogzománc keménységéért és ellenálló-képességéért a káros baktériumokkal szemben, mert véd a fogszuvasodástól. A fogak nagyobb állománya hidroxiapatitot, a zománc felső rétegét fluorapatit alkotja, így a fluorid használatával erősebbé, ellenállóbbá tehetjük fogainkat.

Érdemes tehát a fogkrém kiválasztása előtt mérlegelni a lehetőségeket, és ha mindezek ellenére se bízol a fluoridban, vagy azon kevesek közé tartozol aki érzékeny a fluoridra (ilyen esetben allergiás kiütések jelennek meg a száj körül) akkor válassz olyan készítményt, amelynek megfelelő a gyógynövény tartalma, vagy hidroxiapatit segítségével erősíti a fogakat, mert ez is segíthet a fogak épségét és a fogíny egészségét megőrizni.Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön