fogkrém választás
Egészségmagazin   |   2020.10.29.

Hogyan érdemes fogkrémet választani?

Fogkrémből legalább annyi fajta kapható a boltokban és patikákban, mint arckrémből vagy illatszerből. Habár mindegyik sokféle hatással kecsegtet és általában a legjobb választásnak nevezik magukat, meglehetősen tág határok között mozognak minőség, tartósság és jótékony hatások terén.

reklám vége

Tapasztaltál már olyat, hogy egy olcsó fogkrémtől fél óráig se volt jó íze, illata a szádnak és egy-két órával később olyan érzésed támadt, mintha fogat se mostál volna?

Előfordult esetleg, hogy egy jó vételnek tűnő fogkrémet hiába használtál rendszeresen, betartva a fogmosás ajánlott menetét, idejét, mégse fehérítette a fogaid és a fogszuvasodást se előzte meg? Vagy egyszerűen csak rossz íze volt a fogkrémnek, amit mások agyondicsértek?

Ha ezek bármelyikét megtapasztaltad, akkor most valószínűleg igazat adsz: a megfelelő fogkrém kiváltasztására igenis figyelmet kell fordítani.

Hogyan válasszunk valóban hatásos fogkrémet?

A Profimed szerint több szempontot kell végig gondolnod a fogkrém vásárlás előtt. Általában a reklámok önmagukban kevésnek bizonyulnak a döntés során, mert szinte minden fogkrémmárka ugyanazt ígéri: hófehér fogak pár használat után, 10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja, megszűnteti a fogínyvérzést, stb.

A jó hír az, hogy az alapvető szerepet minden, engedélyezett fogkrém teljesíti: eltűnteti a káros baktériumok többségét, ideig-óráig friss leheletet biztosít, és rendelkezik valamennyi fogfehérítő hatással.

De ez pont olyan, mintha azt mondanánk, minden, a piacon kapható autó elmegy A-ból B-be, négy kerekük van, és van bennük biztonsági öv. A fogkrémek esetében is más szempontok érvényesülnek a választás során!

A következő kérdések megválaszolása segíteni fog, hogy a Neked leginkább megfelelő fogkrémet válaszd.

Mennyire fontos az ínyápolás és az íny egészsége?

A megfelelő fogkrém kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja az ínyre kifejtett hatás mértéke. Ha már elkezdett visszahúzódni az ínyed, illetve érzékenyek a fogaid a fájdalomra, akkor mindenképpen egy úgynevezett szenzitív fogkrémet válassz.

Ez majd segíteni fog a fájdalmat enyhíteni, sőt egyes fogkrémek akár teljesen meg is szüntetik. Persze, ha a fájdalomérzet vagy az ínygyulladás, esetleg sorvadás tartósan fennáll, mindenképpen fel kell keresni egy fogorvost!

Mennyire fontos a fogszuvasodás megelőzése?

Léteznek kifejezetten a fogszuvasodás megelőzésére kifejlesztett fogkrémek.

A fogszuvasodás egyik fő ellenszere a fluorid. Itt érdemes megjegyezni, hogy a fluoriddal szembeni hisztériának semmi alapja nincs, mivel a fluorid nem fluor - éppen úgy, ahogy az étkezési só sem nátrium vagy klór, hanem nátrium-klorid. Ráadásul a fogkrémben általában nátrium-fluorid sodium-fluorid, kálcium-fluorod található, ami éppen annyira „veszélyes", mint a konyhasó.

A fluorid kifejezetten hasznos vegyület: ez a vegyület felel részben a fogak, a fogzománc keménységéért és ellenálló-képességéért a káros baktériumokkal szemben, mert véd a fogszuvasodástól. A fogak nagyobb állománya hidroxiapatitot, a zománc felső rétegét fluorapatit alkotja, így a fluorid használatával erősebbé, ellenállóbbá tehetjük fogainkat.

Érdemes tehát a fogkrém kiválasztása előtt mérlegelni a lehetőségeket, és ha mindezek ellenére se bízol a fluoridban, vagy azon kevesek közé tartozol aki érzékeny a fluoridra (ilyen esetben allergiás kiütések jelennek meg a száj körül) akkor válassz olyan készítményt, amelynek megfelelő a gyógynövény tartalma, vagy hidroxiapatit segítségével erősíti a fogakat, mert ez is segíthet a fogak épségét és a fogíny egészségét megőrizni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön