elhalt fog
Egészségmagazin   |   2022.12.15.

Menthető még az elhalt fog?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mit lehet kezdeni egy elhalt foggal, illetve, hogy egyáltalán mi vezethet egy fog elhalásához. Az alábbiakban ezekre a fontos kérdésekre keressük a választ, de ne szaladjunk máris ennyire előre - mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mit is értünk „elhalt fog" alatt?

reklám vége

Minden fognak három rétege van. Ezek kívülről befelé haladva a zománc, a dentin, majd legbelül a fogbél. A fogbélben idegek és erek helyezkednek el.

Egy elhalt fog nem kap vérutánpótlást a fogbélbe vezető vérereken keresztül, aminek hatására elszíneződik, érzékennyé válhat (maga a fog és a közeli fogíny is), illetve olyan további kellemetlen szövődmények is felléphetnek, mint a fogfájdalom, csontsorvadás, mozgó fogak, foghiány. Ezek elkerülése miatt, fontos, hogy mielőbb beazonosítsuk a problémát és ne halogassuk a fogorvossal való találkozást.

Az elhalt fogak nem csak fájdalmasak és kényelmetlenek, hanem az ember önbizalmát is tönkretehetik, hiszen az elszíneződés nagyon feltűnő lehet egy szemtől szembeni párbeszéd során.

Amennyiben ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk, forduljunk minél előbb fogorvoshoz - még ha nem is elhalás okozza őket, a fájdalom és az elszíneződés általában valamilyen súlyos problémára utalnak, amelyek kivizsgálását nem szabad halogatni.

Mi okozza a fogak elhalását?

Egy fog elhalásának két fő oka lehet. Az egyik a fogszuvasodás (fog baktériumok okozta elrohadása), illetve valamilyen fizikai trauma (például, ha egy sportbaleset során sérül meg a fog, és megszűnik a véreállátása).

A kiváltó okok ismeretében szerencsére könnyedén elkerülhetjük azokat a helyzeteket és tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak a fogak elhalásához.

Fogszuvasodás esetén a fog(ak) lassú folyamat által halnak csak el, így ha a fogszuvasodás tüneteit tapasztaljuk, érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. A fogszuvasodás leggyakoribb tünetei között a rossz lehelet, a fogérzékenység, fogfájdalom és a fogelszíneződés szerepelnek. A fogszuvasodás korai szakaszában a fog még megmenthető lehet az elhalástól, ezáltal pedig a kihúzástól is. A fogszuvasodás mértékétől függően fogtöméssel, gyökérkezeléssel még kezelhető a fog. Erről mindenképp érdmes konzultálni mielőbb fogorvossal, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel kelljen szembenézni.

Tapasztalt fogorvost keres, aki segít a fogszuvasodás kezelésében? Keresse fel a PureDental Fogászat csapatát, akik esztétikus fogtömésekkel segítenek a fogszuvasodás kezelésében és megelőzésében. Kérjen időpontot rendelőjükbe mielőbb és tudjon meg többet az alábbi linken: esztétikus fogtömés Budapesten!

Az elhalt fogak tünetei

Akár trauma, akár fogszuvasodás vezet a fog elhalásához, a tünetek mindkét esetben hasonlóak. Az elhalt fogak leggyakoribb jelei a következők:

  • A fog elszíneződése
  • Fog- vagy ínyfájdalmak
  • A fog érzékenysége
  • Érzékenység hideg vagy forró hőmérsékletekre
  • Kellemetlen lehelet
  • Rossz szájíz
  • A fogíny feldagadása

Az elhalt fogak esetén a legtöbb tünet együttesen jelentkezik, és a legészrevehetőbb, ha a fogak esztétikája is teljesen eltűnik. Az elhalt fogak többségében nem nyújtanak szép látványt, így nem csak egészségügyi kockázatai lehetnek, de az önbizalmat is ronthatják.

Az elhalt fogak kezelése - Lehetséges?

Milyen kezelési lehetőségre számíthatnak azok a páciensek, akik egy elhalt foggal térnek be a fogorvoshoz? Az elhalt fogak kezelésének két módja van:

Gyökérkezelés

Ha a fog még menthető állapotban van, akkor a gyökérkezelés a legjobb kezelési opció. A gyökérkezelés során a fogorvos felnyitja az elhalt fogat, majd eltávolítja az elhalt fogbelet, hogy megakadályozza a fertőzéseket. A gyökérkezeléstől sokan félhetnek, azonban ma már olyan fejlett technológiával végzik el ezeket a beavatkozásokat, hogy a kezelés során a páciens szinte nem is érez semmit. A fogak megmenthetőségét pedig növelheti a mikroszkóppal elvégzett gyökérkezelés, hiszen ez az eljárás sokkal pontosabb és precízebb, mint a hagyományos gyökérkezelés. A mikroszkóp segítségével a fogorvos sokszoros nagyítás alatt láthatja a fog belsejét, ezáltal a fogban elhalt részeket. Ez után egy töméssel lezárja a fogat, hogy a baktériumok később sem férhessenek hozzá a foggyökérhez. Ma már a fogtömések esetén is olyan fogtömésre használt anyagok érhetők el, amelyek nem csak teljes mértékben biztonságosak, de esztétikus is. Így a fog teljes mértékben olyan lesz, mintha sosem kezelték volna.

Eltávolítás

Súlyosabb esetekben a fog már gyökérkezeléssel sem menthető meg, és ilyenkor a tünetek megszüntetése és a további kellemetlen szövődmények megelőzése érdekében el kell távolítani azt. Fontos, hogy amennyiben erre kerülne sor, a fogat mielőbb pótoltatni érdemes, mivel a foghiány következtében szintén kialalkulhatnak szövődmények. A hiányzó fog többféleképpen is pótolható, például foghíddal, vagy a legjobb megoldás egy fogászati implantátum beültetése. Fogászati implantáció során a fog pótlására egy csavart ültetnek be az álkapocscsontba, amelyre rákerül a fogkorona. A fogászati implantátummal történő fogpótlás esetén a fog teljesen olyan lesz, mint a saját fogunk, mind funkciójában, mind kinézetében. Éppen ezért ez az egyik legélhetőbb fogpótlási eljárás manapság a fogászatban.

Hogyan lehet megelőzni a fogak elhalását?

Némi odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük fogaink elhalását, amennyiben tudatosan és rendszeresen odafigyelünk fogaink és szánk egészségére. Ezeket pedig az alábbi módon érhetjük el:

  • Mossuk meg fogainkat alaposan naponta kétszer, mindkét alkalommal 2-2 percen át.
  • Használjunk minden nap fogselymet.
  • Használjunk fluoridban gazdag fogkrémet, ami segít megerősíteni a fogzománcot.
  • Amennyiben fogorvosunk is javasolja, használjunk rendszeresen szájvizet.
  • Fogyasszunk vizet minden étkezés után, hogy kiöblítsük fogaink közül a maradék ételdarabokat.
  • Amennyire csak lehet, kerüljük a cukros, szénsavas és egyéb savakat tartalmazó ételek és italok fogyasztását, mert ezek fogszuvasodást okozhatnak.
  • Használjunk fogvédőt az intenzívebb fizikai sportok közben. A fogvédőre továbbá az éjszakai fogcsikorgatás esetében is szükség lehet.
  • Kövessünk egy egészséges étrendet.
  • Legfeljebb félévente látogassunk el fogorvosunkhoz egy alapos vizsgálatra, még akkor is, ha nem érzünk semmilyen problémát a fogainkkal vagy fogínyünkkel.
  • Ha bármilyen tünetet észlelünk, minél előbb kérjünk fogorvosi segítséget.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön