fogászati héj, foghéj
Egészségmagazin   |   2022.06.30.

A hollywoodi mosoly titka: a fogászati héj

A legendás hollywoodi sztármosoly meglepően egyforma: szabályos, fehér, ragyogó. De hogyan lehetséges, hogy ennek a rengeteg embernek egytől egyig hibátlan a fogsora? A válasz nem a csodákban, sokkal inkább a fogászaton keresendő, és sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

reklám vége

A titkos jelszó: foghéj - de tulajdonképpen mi is az?

Egyre gyakoribb jelenség, hogy már nem kizárólag egészségügyi problémák vagy rendszeres szűrések miatt keressük fel a fogorvosunkat. Sokan veszik igénybe az esztétikus fogászat kínálta kezeléseket is, hiszen az ápolt megjelenéshez az egészséges fogsor és a gyönyörű, magabiztos mosoly is hozzátartozik. Ragyogó fogaink pedig az önbizalmunk növeléséhez is sikeresen hozzájárulhatnak.

A fogászati rendelőkben elérhető esztétikai beavatkozások közé tartoznak a fogfehérítés mellett a fogszínű tömőanyagokkal készített restaurációk, betétek, koronák, hidak és a fémmentes héjak. A sztárok vakító mosolyáért pedig az esetek nagy részében a legutóbbi a felelős. Szerencsére hasonló adottságokért nekünk sem kell Hollywoodig zarándokolnunk, hiszen számos fogászat Budapest környékén is foglalkozik fogászati héj készítésével.

A fogászati héj egy vékony réteg, amit a fog felületének fedésére használnak, segítségével pedig megváltoztatható a fog formája, mérete, hossza és színe is. Gyors megoldást kínál számtalan esztétikai probléma elfedésére, ezért azonnali fogszabályozásnak is nevezik. Fogszínű anyagból készül, ezért természetesen illeszkedik a fogsorba.

Nem csak sztároknak való! De akkor kinek lehet még szüksége rá?

Testünk velünk született adottságai bizonyos esetekben nem csak fizikai, hanem lelki eredetű problémák forrásai is lehetnek. Rengeteg embernek okoz mindennapos szenvedést tükörbe nézni, és sok esetben csak egy szépészeti beavatkozás képes elhozni számukra az enyhülést.

Emellett természetesen fizikai problémákra is megoldás a fogászati héj felhelyezése, például a gyökérkezelés következtében elszíneződött fogak vagy a mechanikai sérülések, esetleg bizonyos zománchibák orvoslására is alkalmas. Tökéletes megoldást jelent törött, lepattogzott élű fogak esetében, szabálytalan formájú fogaknál, a fogak közötti hézagok eltüntetéséhez is.

A fogászati héj típusai - direkt vagy indirekt?

Amennyiben kacérkodunk a számos problémára jótékony megoldást jelentő fogászati héj igénybevételével, már csak azt kell eldöntenünk, hogy direkt vagy indirekt héjjal szeretnénk felszerelni fogsorunkat. A végleges döntést természetesen minden esetben a szakember tanácsait figyelembe véve fogjuk meghozni, de nem árt, ha már a konzultáció előtt tisztában vagyunk a fő különbségekkel.

Direkt héj - kedvező ár, kevésbé tartós eredmény

A direkt foghéj kompozit anyagból készül. Előnye, hogy a fogorvos fogtechnikus segítsége nélkül készíti el a rendelőben, a kezelés pedig mindössze egy alkalmat vesz igénybe. Szerencsére könnyen javítható, és az ára is kedvezőbb, mint az indirekt héjé.

A hátrányok között viszont érdemes megemlíteni, hogy az eredmény is rövidebb távra szól. Néhány éven belül könnyen elszíneződhet, elkophat, mi pedig búcsút mondhatunk filmsztárhoz illő mosolyunknak.

Milyen esetekben érdemes mégis direkt héjban gondolkodni?

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy mindössze egy kisebb eltérés vagy a fogunkból csak egy apró letört darab szorul korrekcióra, elegendő lehet a direkt héjat alkotó tömőanyagból is felépíteni a fogat. Illetve abban az esetben, ha nem engedhetjük meg magunknak a drágább beavatkozást, néhány évre azért ezzel a gyorsabb eljárással is biztosíthatjuk a megnyerő fogsorunkat.

Indirekt héj - tartós, valósághű megoldás

Az indirekt foghéj porcelánból készül, és a fogorvosunk mellett egy fogtechnikus laboratóriumban végzett munkája is szükséges hozzá. Így maga a folyamat hosszabb időt vesz igénybe, nem távozhatunk tökéletes mosollyal egyetlen fogászati látogatás után, viszont sokkal élethűbb és tartósabb megoldást kapunk cserébe.

A porcelán héj a fog saját szöveteihez hasonlóan a fény számára átjárható, átlátszó, ezért teljesen igazodik a fogsorunk saját színéhez, semmilyen természetellenes hatástól nem kell tartanunk. Emellett az anyag jóval ellenállóbb a káros környezeti hatásokkal szemben, nem színeződik el és nem kopik. Vagyis sokkal hosszabb ideig élvezhetjük a tökéletes összhatást, mint a direkt foghéj esetében.

A minőségi különbség miatt nem meglepő, hogy költségesebb beavatkozásról van szó, de amennyiben komolyabb eredményt szeretnénk elérni (tehát nem csak egyetlen fog apró letöréséről van szó), érdemes megfontolnunk!

Kinek ajánlható a tartósabb porcelán héj?

Abban az esetben, ha általánosságban nem vagyunk megelégedve a fogsorunk küllemével, végleges megoldást keresünk fogaink fehérségének megőrzésére, fogak közötti rést szeretnénk eltüntetni, zománchibákat javítanánk vagy szívesen lecserélnénk a fogszabályozást egy kellemesebb alternatívára, az indirekt foghéj a javasolt kezelési mód.

A fogászati héj elkészítése

Előkészítő lépések

Az első alkalom a fogorvosnál egy digitális diagnosztikával összekötött konzultáció, amely során a kezelőorvos felméri a páciens igényeit és fogainak aktuális állapotát. Ezt követi egy fizikai vizsgálat is, hogy a fogorvos pontosan meg tudja tervezni a kerámia héjakat. Ez alapján, a páciens bevonásával készül el a kezelési terv és az írásos ajánlat, amiből már az árak is kiderülnek.

A beavatkozás előtt a kezelőorvos dentálhigiéniai kezelésnek veti alá a pácienst, így készítve elő a szájüreget. Amennyiben szükséges, a kisebb fogászati problémákat is orvosolja.

Kezdődhet a munka neheze

A fogszakorvos preparálja a fogakat, ami annyit jelent, hogy helyi érzéstelenítésben lecsiszolja őket. Majd lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a héjakat. A véglegesítés előtt próbára kerül sor. Ebben a fázisban még van lehetőség módosításra, ha szükséges. Amennyiben javításra nincs szükség, a fogorvos beragasztja a héjakat, és már kész is a hollywoodi mosoly!

A foghéjak ápolása

Az elkészült foghéjak nem igényelnek speciális törődést, de a megfelelő szájhigiénia fenntartása továbbra is elengedhetetlen! Ügyeljünk a napi kétszeri fogmosásra, a fogselyem használatára, és ne feledkezzünk el a féléves fogászati szűrésről sem!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön