fogfehérítés házilag
Egészségmagazin.com   |   2016.06.04.

Legyen fehér mosolyod a nyárra! Fogfehérítés házilag 7 fogfehérítő hatású étellel és itallal

Szeretnél nyárra szép, ragyogó fehér mosolyt? Kezdd a fogfehérítést az ételek és italok megválogatásával! Íme egy 7-es lista olyan ételekről és italokról, amelyeket érdemes beépíteni a napi étrendedbe, ha meg szeretnél szabadulni a plakktól, ha szeretnéd fehéríteni és erősíteni a fogaidat.

reklám vége

Tudtad, hogy fogaid színe nagyban múlik azon, hogy mit eszel és iszol? Azt bizonyára már te is hallottad, hogy a vörösbor, a fekete tea, vagy a paradicsomszósz hosszú távon elszínezheti a fogakat, de azt tudtad-e, hogy a megfelelő étrenddel a fogfehérítés házilag is megoldható?

Természetesen a napi többszöri fogmosás, fogselyem és szájvíz használata mind higiéniai, mind fogfehérítés szempontból elhanyagolhatatlan, de léteznek olyan ételek és italok, amelyek bevitelével hozzájárulsz az orális egészséged megtartásához és javításához. Nézzük tehát a listát!

Fogfehérítés házilag: 7 étel és ital, amit rendszeresen fogyasztanod kell, ha fehér mosolyt szeretnél

1. Kiwi

Ez a gyümölcs telis-tele van C-vitaminnal, melynek hiánya az ínyedben található kollagénhálózat roncsolódásához vezethet. Ha a kár megtörténik, az íny melegágya lesz a baktériumoknak, amelyek miatt kialakulhatnak a fogágy betegségei, és a fog körüli (periodontális) betegségek. Egy nagy kiwi napi C-vitamin szükségleted több mint 100%-át tartalmazza, ezért ajánlott a fogyasztása a fogak és fogíny egészsége érdekében is. Az egészséges fogzománc pedig a fehér fog felé vezető 1. lépés.

fogfehérítés, fogfehérítés házilag, kiwi

2. Ananász

Az ananászban egy bromelain nevű enzim található, amely nem csak a fehérjék emésztését segíti, hanem gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. Ez az enzim ráadásul anélkül segít a fogaid felületén előforduló elszíneződések lekoptatásában, hogy a fogzománcra káros hatással lenne. Azok a fogkrémek, amelyek bromelaint tartalmaznak, jobb fehérítő hatással bírnak, mint azok, amelyek kalcium-karbonáttal, perlittel, vagy más fehérítő anyagokkal vannak ellátva.

fogfehérítés, fogfehérítés ptthon ananásszal

3. Fogfehérítés házilag brokkolival

A brokkoli vasban gazdag, így képes egy saválló bevonatot vonni a fogaid köré. Ez a bevonat csökkenti a kontaktust a fogzománc és a savas ételek és italok között, amik ezáltal kevésbé roncsolják a fogaid egészségét.

fogfehérítés brokkolival

Fogfehérítés házilag brokkolival

4. Fogfehérítés szezámmaggal

Ennek a magnak magas a kalcium tartalma, a kalciumbevitel pedig köztudottan elengedhetetlen a csontok és fogak egészségének megtartása érdekében. A szezámmagban található egyéb anyagok szintén hatásosan lépnek fel a plakk (fogak felszínén kialakuló lepedék) eltávolításában, és segítenek a fogzománc építésében is. Adj a salátádhoz egy evőkanálnyit, vagy szórd párolt zöldségekre heti pár alkalommal a kalciumbevitel és a fogak finom tisztítása érdekében!

fogfehérítés otthon szezámmaggal

5. Zöld tea

A zöld tea egy katechin nevű természetes antibakteriális anyagot tartalmaz, amely elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a cukorból plakkot építenek. A katechin a kellemetlen szájszagot okozó baktériumokat is halálra ítéli, tehát igyál naponta 2-5 csésze zöld teát a bacik pusztítása érdekében.

6. Víz

A fogfehérítés legegyszerűbb és legalapvetőbb alapanyaga. A víz hidratálja az ínyed, és serkenti a nyáltermelést, amely hatásosan lép fel a baktériumok ellen. Evés után, ha nincs is lehetőséged fogat mosni, öblítsd ki a szádat egy kis vízzel, hogy eltávolítsd az ételmaradékokat, amik a szájban maradva rossz leheletet okoznak. A fogfehérítés mellett ezekről a linkre kattintva olvashatsz.

fogfehérítés házilag vízzel

7. Sajt

Kutatások igazolják, hogy a sajt, főleg a cheddar sajt fogyasztása szintén serkenti a nyáltermelést, és "védőhálót" épít a fogzománcra. Azoknál, akiknek a szájüregében alacsonyabb a pH érték, könnyebben alakul ki a fogak eróziója, és lyukak is könnyebben keletkeznek. A magasabb pH érték az egészségesebb fogak jelzője. A cheddar sajt rágcsálása megnöveli ezt az értéket, ami jót tesz a fogaidnak. Persze utána nem árt fogat mosni, hiszen a cheddar sajt aromája nem mindenkire lesz ilyen jótékony hatással...

Az azonban nem igaz, hogy minden tejtermék jótékony hatással lenne: a tej, vagy a joghurt fogyasztásakor a kutatás közben nem találtak pH érték változást.

Ha szeretnél nyárra a napbarnított bőröd mellé ragyogóan fehér mosolyt, nem feltétlenül kell rögtön a kémiai megoldásokhoz nyúlnod; gondolj arra, hogy a fogfehérítés házilag, természetes módszerekkel, ételekkel és italokkal is megoldható!

Tetszett? Oszd meg a fogfehérítés tippeinket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön