egészséges táplálkozás
Egészségmagazin.com   |   2015.09.02.

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket az egészséges étkezési szokásokra?

Sokkal jobb, ha az étkezési szokások kialakítását már gyermekkorban elkezdjük. Ha pozitív hozzáállást tudunk kialakítani az egészséges ételek felé, az minden bizonnyal jó hatással lesz a gyermekre a jövőben is.

reklám vége

A szülők rendkívül fontos szerepet játszanak a megfelelő viselkedés kialakításában, mivel a gyermek első éveitől kezdődően a szülők azok, akik példát mutatnak, ők azok, akik kialakítják az otthoni szokásokat. Az étkezést illetően fontos, hogy helyes hozzáállást már a kezdetektől kialakítsuk.

Az étkezési szokások befolyásolják a gyermek egészségét és állapotát már a legelső éveitől kezdődően. A rossz táplálkozás - tele édességgel, sós rágcsálnivalóval és szénsavas italokkal - nemcsak a szervezetnek szükséges elemek hiányához vezethet a felesleges cukor- és sóbevitel mellett, hanem az egészségtelen étkezési szokásokat is megerősíti. Ezzel szemben a kiegyensúlyozott étrend csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a szklerózis, a magas vérnyomás vagy az elhízás.

Sajnálatos a szülők számára, hogy a gyerekek többsége odavan a cukrokért, chipsekért és a cukros italokért. Szóval hogyan is tudják a szülők megtanítani a gyermekeket az egészséges táplálkozás alapjaira? Először is, fontos a következetesség. Már egy három éves gyereknek is naponta ötször, és adott időben kell étkeznie. A gyermeknek meg kell tanítani, hogy ne nassoljon az étkezések között, mivel ez azt eredményezi, hogy később már nem lesz éhes. Emellett az édességek is vonzzák a gyerekeket. Ha választani kellene az édességek és az ebéd között, még a legkisebbek is szívesebben döntenének az előbbi javára.

A kellemes családi légkör sokat segíthet

Jó, ha közös étkezés kellemes családi légkörrel társul. Még ha a gyerek nem is szeret egy bizonyos ételt - a kicsik elég válogatósak tudnak lenni - a reggeli vagy az ebéd örömet, és nem pedig kényszert fog jelenteni a számára. Ezért jobb, ha nem erőltetjük a gyermeknek, hogy egyen - függetlenül attól, hogy milyen egészséges az adott étel -, mivel ez a kényszer ellentétes hatást fog kiváltani benne, mint amit elérni akartunk. Tartsuk szem előtt azt is, hogy „fentről" veszi a példát a gyermek, így még a legjobb elvek sem fognak segíteni akkor, ha szülők maguk nem követik azokat az étkezésük során.

A közös étkezés azonban nemcsak arra jó, hogy a gyermeket következetességre tanítsa, hanem a család többi tagja számára is lehetőséget ad arra, hogy megfigyelje és elfogadja a család többi tagjának szokásait.

De mi a teendő, ha egy gyerek ellenkezik?

Az első és legfontosabb, hogy magyarázzuk el neki, hogy miért van zöldség ebédre a sok finom csoki helyett. A 3 éves, és ennél idősebb gyerekek többsége már képes megérteni, hogy az egyik étel egészségesebb, mint a másik, továbbá hogy anya és apa nem azért tiltják az egészségtelen édesség fogyasztását, mert gonoszak lennének, hanem azért, mert vigyázni szeretnének rájuk. Az idősebb gyerekeknek már többet is lehet mondani az egészséges ételekről, figyelembe véve a gyermek életkorát és képességeit.

A legelső években nemcsak ezek a szokások alakulnak ki, hanem az ízlés is. Ha a gyermeknek nem ízlett valamelyik étel, biztosan lehet találni helyette egy egészséges alternatívát, amit szívesen eszik meg. Esetleg kipróbálhatunk új kombinációkat, melyekben a nem kedvelt hozzávalót valami mással helyettesítjük. Amikor a gyerekek azt mondják, hogy nem szeretik zöldséget, az valójában nem jelenti azt, hogy semelyik zöldséget nem szeretik - csak épp a sárgarépa vagy a saláta nem nyerte el a tetszésüket, de lehet, hogy a karfiol és a lencse már ízlene nekik.

Az együtt főzés jó módszer arra, hogy felkeltsük a gyerek érdeklődését az étel iránt. Amikor a gyerek részt vesz a vásárlásban, a hozzávalók kiválasztásában vagy az étel elkészítésében (természetesen életkorához és képességeihez mérten), akkor szívesebben is fogyasztja el "saját" munkájának gyümölcsét.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő étkezési szokások nem alakulnak ki csak úgy egy csapásra - ez egy hosszútávú folyamat, ezért az egészséges étkezést ne csak néhány hónapig tartsuk be, hanem váljon az életmódunk részévé. Mindezáltal a megfelelő hozzáállásunk az egészségünkre és az egész családunk állapotára is pozitív hatással lesz majd.

További hasonló cikkért keresd fel az ismertorvos.hu weboldal pácienseknek szóló blogját!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön