egészséges kenyér
Egészségmagazin.com   |   2015.09.23.

Milyen az egészséges kenyér?

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy kenyér kerülne az asztalunkra, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyet vásárolunk. Mivel a kínálat ma már óriási, lehetőségünk van a kenyérből is az egészségesebbet választani. De mi is számít egészséges kenyérnek? Létezik-e egyáltalán egészséges kenyér?

reklám vége

Van-e különbség a hagyományos és az egészséges kenyér között?

Az egészséges táplálkozás részeként bátran fogyasztható a kenyér is, nem mindegy azonban, hogy melyik mellett döntünk. A kenyér szénhidráttartalma nem sok különbséget mutat fajtánként, ezzel ellentétben a rosttartalom terén hatalmas különbségek tapasztalhatóak. A fehér kenyérben ugyanis kevesebb vitamin és ásványi anyag található.

Ezt tartsunk szem előtt a kenyér vásárlásakor

A kenyér vásárlása során a fő szempont mindig a változatosság. Emellett természetesen az is fontos tényező, hogy ki, mennyit mozog egy nap. Aki kevesebb testmozgást végez, kevesebb kenyeret fogyasszon, aki viszont végez valamilyen tornát, napi két-három szelet kenyeret bátran elfogyaszthat.

Ma már a boltok és pékségek polcain megtalálható a speciális kenyér is. Ennek köszönhetően nem kell lemondania a kenyérről azoknak sem, akik a gluténmentes és laktózmentes változatot fogyasztanák, de vásárolhatunk már diabetikus kenyeret is. Sőt, a krónikus vesebetegek számára beszerezhető már fehérjében szegény kenyér is.

A fehér kenyér tényleg kevésbé egészséges

Tény, hogy a fehér kenyérben kevesebb a rosttartalom, valamint a különféle ásványi anyagok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lenne egészséges kenyér, azonban ha módunk van rá, akkor részesítsük előnyben inkább a rozskenyeret. A fő cél, hogy minél változatosabban táplálkozzunk akkor is, ha a kenyérről van szó.

De akkor mit is tartalmaz az egészséges kenyér?

Érdemes tudni, hogy a teljes kiőrlésű, valamint a magvas kenyér gazdagabb káliumban, magnéziumban, szelénben és különböző B-vitaminokban. Mivel szervezetünk ezeket az anyagokat nem csupán a kenyérből tudja kinyerni, választhatjuk akár a fehér kenyeret is. A hangsúly a mértékletességen van. A rosttartalmú kenyerek fogyasztása után ügyeljünk rá, hogy mindig igyunk vizet, hiszen ebben a fajta kenyérben található rostok csak így fejtik ki pozitív hatásukat.

Vigyázzunk a barna kenyérrel!

A barna kenyérnek a gabona adja a színét, ugyanis a készítéséhez használt gabona héját és csíráját is tartalmazza. Nem árt odafigyelni, hogy valóban barna kenyeret adnak-e nekünk, ugyanis gyakran az egészséges kenyér címén nem valódi barna kenyeret kapunk. A színezékkel festett kenyeret úgy tudjuk felismerni, hogy a súlya sokkal kisebb, mint a valódi barna kenyéré.

egészséges kenyér, egészséges táplálkozás

A házi kenyérben jobban megbízhatsz

Az egészséges táplálkozás elkötelezettjeinek többsége ma már otthon készíti a kenyeret, nem vesz sok időt igénybe és nem is kell hozzá nagyon sok alapanyag. A boltokban kapható kenyér nem csupán vizet, lisztet, élesztőt és sót tartalmaz, emellett rengeteg adalékanyag is megtalálható bennük. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a házi kenyér elfér egy tálban, a kereskedelmi forgalomban kapható kenyér azonban ennél jóval nagyobb.

Bármilyen kenyérről is legyen szó, óriási különbségek lehetnek közöttük. Nem csupán az alapanyag tekintetében mutathat különbséget a kenyér, az elkészítésének módja is nagymértékben befolyásolja minőségét. Ha az egészséges táplálkozás útján akarunk járni, javasoltabb tehát, ha mi magunk készítjük el a kenyerünket.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön