cékla
Egészségmagazin.com   |   2015.03.24.

Cékla a sokoldalú élelmiszer

A kisbabák első ételei között szerepel a céklapüré mindenféle változatban. Aztán ahogy felnövünk, elfeledkezünk a cékla fogyasztásáról, és legtöbbször savanyúságként kerül az asztalunkra. Fedezzük fel újra, hiszen kiemelkedő élettani hatásai vannak.

reklám vége

A cékla kiváló folsav forrás. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. Kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetén. A céklalé influenza és meghűlés ellen is hatásos, mivel gyorsan aktiválja az immunrendszert. Sikeresen alkalmazható a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban. Kísérletek bizonyították, hogy napi fél liter céklalé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást.

Kiváló méregtelenítő, és a daganatos sejtek szaporodását is akadályozza.

Számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz - pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.

A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a klimax tüneteit. Cukortartalma magas viszont kevés kalóriát tartalmaz, ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas. A görögök afrodiziákumként is itták a cékla levét. Tény, hogy hangulatjavító, jó közérzetet biztosít, így a depresszió leküzdésében is hatásos lehet. Feljegyezték, hogy Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben kötelezte népét a céklatermesztésre. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, sütni, grillezni is.

A cékla felhasználási módjai

A cékla sütése

Mossuk meg a céklákat, egyenként csomagoljuk alufóliába, és 1 órára tegyük a 200 fokos sütőbe. Kicsit hosszadalmas, de megéri, mert így megmarad az édes íze. Érdemes több céklát sütni egyszerre és a hűtőben tárolni a felhasználásig.

Ha köretként akarjuk használni, pucoljuk meg a céklát, vágjuk negyedekre, öntsük le olívaolajjal és vörösborral vagy ecettel, majd fóliával letakarva süssük puhára. Tálalhatjuk húsos és halas ételek mellé is.

Ha sütés helyett a főzést választjuk, akkor mossuk le, és héjával együtt főzzük puhára. Ha a főzővízbe teszünk egy kiskanál cukrot, a cékla színe mélyebb, sötétebb lesz. Az ecet vagy citromlé hozzáadása élénkpiros színt eredményez. Főzés után pucoljuk meg a céklát, és ezután szeleteljük, reszeljük, pépesítsük, attól függően, hogy mire szeretnénk felhasználni.

Céklalekvár

A cékla hagyományos felhasználásán túl kipróbálhatunk igazi különlegességeket is, például készíthetünk belőle lekvárt is. A lekvárhoz puhára főtt céklát használjunk. Reszeljük le, és reszelt almával együtt tegyük fel főzni. Kell bele ecet, és ízlés szerint fűszerek - például szegfűszeg, babérlevél, fahéj, őrölt kömény és só. Tegyünk bele lekvárzselésítőt, majd közepes lángon 5-6 percig főzzük. Adjunk hozzá cukrot, és még pár percig forraljuk. A céklalekvár sültekhez, sajtokhoz kiváló!

Tudtad-e, hogy a cékla kiváló ételszínezék is?

Akár a főtt, akár a nyers céklát lereszelve, majd a levét kinyomkodva készíthetünk pink-ételfestéket. A céklának nincs jellegzetes íze, ezért a levet nyugodtan használhatjuk akár süteményekbe is. Természetes színezékként megjelenik az ipari felhasználásban is. Ha E162 szerepel egy élelmiszercímkén, akkor tudjuk, hogy ez a céklából kivont természetes színanyag.

Ne ijedj meg! Nem csak az ételt színezi...

A cékla furcsa jellegzetessége, hogy rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. A jelenség ártalmatlan: azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a cékla vörös színét adó betain lebontására képes baktériumok. Egy-két nap után ez a hatás elmúlik.

Ezennel zöld utat adunk a céklának, jó étvágyat! Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön