dinnye, dinnye recept, görögdinnye
Egészségmagazin.com   |   2015.08.13.

A dinnye 500 árnyalata – íme a kedvenc görögdinnye-receptünk!

Éljen a dinnye, éljen a dinnyeszezon! Tudtad, hogy a dinnyének nem 50, hanem 500 árnyalata van? És azt, hogy mennyi jótékony hatással bír? És azt, hogy a dinnye az egyik legegészségesebb gyümölcs kerek e világon? Összeszedtünk neked néhány érdekességet a dinnyéről, plusz egy ínycsiklandó dinnye-receptet: fogyaszd egészséggel!

reklám vége

Ennek csodás a gyümölcsnek körülbelül 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben és érési idejükben eltérőek. A görögdinnye szezonja például általában július elejétől szeptember elejéig húzódik. Általában. Manapság szerencsére már vannak olyan típusok, melyek később érnek, így 1-2 hónappal ki is tolódhat ez a szeptemberi határ, egyre tovább élvezheted a jótékony hatásait. Hogy mik ezek a jótékony hatások? Csapjunk is a lecsóba! (illetve elnézést, a dinnyébe!)

A dinnye jótékony hatásai

A görögdinnyének magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, tele van A-, B- és C-vitaminokkal, foszforral, cinkkel, magnéziummal és szelénnel is. Kevésbé ismert tény, hogy a dinnye nagymértékben hozzájárul az immunrenszer erősítéséhez.

A gyümölcs pirosas színéért a likopin nevű anyag felel (ezt az antioxidánst például a paradicsom is tartalmazza, csakúgy, mint általában a piros zöldségek és gyümölcsök). A likopin a daganatos betegségek ellen kiváló fegyver, hiszen megköti a káros szabadgyököket, amelyek felelősek a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. A likopin keze még az UV sugárzás elleni védelemben is benne van, ez az antioxidáns képes felfogni a bőrt érő káros sugarak hatásait. Ha a napsütötte barna bőr érdekében sokat napozol, akkor mindenféleképpen érdemes megemelni a dinnye-, paradicsom- és pirosgyümölcs fogyasztásodat is!

Sok más betegség ellen vagy lábadozáskor is segítségül hívhatod a görögdinnye-hadsereget. Megfázáskor, ha lázad van, amikor légúti panaszok jelennek meg, egyél egy kis dinnyét! Fogyasztásával az ízületi panaszokat is megelőzheted.

Fogyás és méregtelenítés görögdinnyével

Mivel a görögdinnye 90 százaléka víz, ezért a hidratálásban, méregtelenítésben is nagy segítségedre lesz. Vesetisztító és salaktalanító hatása bizonyított, fogyasztása a vért és a bélrendszert is nagyon jól átmossa.

Magas víztartalmának, és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a görögdinnye az egyik legjobb alapja egy fogyást elősegítő diétának is. Ha görögdinnye-diétát szeretnél tartani, már egy nap is áldásos eredményeket hozhat, de általában a hármas szám a nyerő. A három nap alatt ezt a piros gyümölcsöt kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Hogyan válasszunk dinnyét?

  • Természetesen kezd a megkopogtatással, ahogy nagyszüleidtől és szüleidtől tanultad! Ha mélyen kong, akkor jó!
  • Az a dinnye, amelyiknek göndör a száracskája, édesebb. Ha már el is van száradva a szár, akkor biztos, hogy érett.
  • A sötétebb szín édesebb ízt jelent.
  • Az a dinnye, amelyiknek a héján egyenletesebbek és szebbek a sötétzöld vonalak, általában jobb és finomabb.

Isteni görögdinnye puding recept

És ha már esetleg a könyöködön jönne ki a görögdinnye - ami szerintünk lehetetlen - akkor ne felejtsd el, hogy számtalan módon használhatod még a konyhában!

Itt van például egy igazi különlegesség: a görögdinnye puding.

A hozzávalók

  • 50 dkg kimagozott görögdinnye
  • 8 dkg cukor
  • 3 evőkanál citromlé
  • 6 lap fehér, 1 lap piros zselatin
  • 0,5 l almalé
  • mentalevél a dekorációhoz

Elkészítés

  1. Marinírozd a dinnyét a cukorral és a citromlével egy órán keresztül.
  2. A zselatint oldd fel hideg vízben
  3. Pürésítsd a dinnyét
  4. A pürét nyomd át egy szűrőn, és öntsd fel az almalével
  5. Mártsd hideg vízbe a pudingformát, a zselatint nyomkodd ki, oldd fel 2 evőkanál forró vízben, majd keverd simára.
  6. Add hozzá a zselatinhoz a dinnyelevet. 
  7. Engedj hideg vizet a mosogatótálcába, tedd bele a masszát tartalmazó edényt, és kevergesd addig, amíg kocsonyás állagú lesz. 
  8. Töltsd ki a pudingot a pudingformába, és tárold a hűtőben dermedésig. 
  9. Készen is van, dekoráld mentalevéllel és már tálalhatod is!

Te hogyan eszed a dinnyét? Írd meg nekünk receptedet és közzétesszük!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön