őszi gyümölcsleves
Egészségmagazin.com   |   2016.09.25.

Őszi gyümölcsleves: egészséges és finom!

Elkerülhetetlenül itt az ősz, de ne sopánkodjunk, mert ez nem a vég kezdete! Csupán színesebbé teszi az életünket. Megannyi árnyalatot kapnak a levelek, és megjelennek az eddig hiányolt gyümölcsök és zöldségek is. Megérkezett a szőlő, körte, sütőtök és alma, amik telis-tele vannak vitaminnal!

reklám vége

Őszi gyümölcsleves: addig edd, amíg lehet!

Az élesebb szeműek kiszúrhattak egy kakukktojást a fenti felsorolásban. Igen, a sütőtök azért fért bele a fantasztikus gyümölcsleves alapanyagok közé, mert sütve sokkal édesebb, mint egyes gyümölcsök, így bár botanikailag nem tartozik közéjük, de mégis helyet kap az őszi finomságok közt.

Ezek a gyümölcsök - kivéve az alma- sajnos csak rövid ideig tárolhatóak el, így sietni kell a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbbet bevinni a szervezetbe, mert nem csak finom, hanem nagyon egészséges is mindegyik. Sőt, a leves már önmagában is nagyon egészséges: bármennyire is „csak lé", a napi folyadékszükséglet fedezésénél fontos szerepet játszik. Felnőtteknek átlagosan napi 2 liter folyadékra van szüksége, de nem mindenki tud ennyit meginni: nekik jó, ha sok levessel dúsítják a menüt.

Gyümölcsleves evolúció

Manapság a gasztronómia hatalmas fejlődésen megy át. Már a gyümölcsleves sem ugyanaz szerencsére;). Már nem kompótból készül, mint az iskolai menzán, nem csak elvétve úszkál benne egy-két gyümölcsdarabka, és az agyoncukrozott vackokat is elfelejthetjük végre! Ma a joghurtos gyümölcsleveseké a világ, amikbe tálaláskor friss gyümölcs kerül. A lent felsorolt gyümölcsökből és a sütőtökből remek leveseket is lehet készíteni!

Egészséges őszi gyümölcsök

Alma - a legismertebb őszi gyümölcsleves alapanyag

Az alma a legkényelmesebb, legjobban kezelhető gyümölcs. Nap elején bevágható a tatyóba, nem törik össze a legapróbb ütődésre, és még csomagolni se kell. Nyersen, héjastul enni a legjobb, mert így marad benne a legtöbb vitamin és élelmi rost. Jó hír, hogy az alma megőrzi jótékony tulajdonságait a feldolgozás közben is, nem veszíti el a vitamin- és ásványi anyagtartalmát, ha levest főzöl belőle - ásványi anyagokban pedig igencsak dúskál! Tartalmaz káliumot, kalciumot, cinket, fluort, jódot és szelént, amik együttesen segítenek ellenállóvá tenni az immunrendszert. Vannak kutatások, amelyek egyenesen odáig mennek, hogy rákmegelőző hatása is van. Jó a székrekedés megszüntetésére, persze csak ha héjastól esszük meg. Mennyit hallottuk gyerekként, hogy „a héját is edd meg, mert abban van a vitamin". És tényleg, Anyuék nem füllentettek!

Szőlő

Az alma mellett ez a második csodaszer. Nagyon magas a cukortartalma, így a szervezetben gyorsan meg is erjed, szóval lefekvés előtt nem érdemes elnassolni egy fürt szőlőt, azonban minden más esetben ajánlott. Pont a cukortartalma miatt ad sok energiát, így fizikai munka végzésekor és stresszhelyzetben is segítségedre lehet. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, kiváló vízhajtó, és a benne lévő szőlőmagnak köszönhetően jó hatással van a vérnyomásra és a koleszterinre, vérszegénységre és az idegrendszerre is. Minden nap legalább egy kozmetikai reklámban benne van, hogy szőlőmagkivonatot tartalmaz, ugyanis feszesíti a bőrt és megújítja a bőrsejteket.

Körte

A tanulmányok arra mutatnak rá, hogy aki rendszeresen eszik körtét, annál csökken az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélye. Nagyon magas a rosttartalma, így tovább tart a teltségérzet evés után, vagyis ha beépíted a körtét az étrendedbe, akkor kevesebbet fogsz enni, és könnyebb lesz kordában tartani a súlyodat is. Csökkenti a szívinfarktus és a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Magas rosttartalma miatt elnyeli a vizet a vastagbélben, és így megkönnyíti a bélmozgást, csökkenti a gyomrod terheltségét és a bélgyulladás kockázatát is. Magas C- és K-vitamin tartalma 12, illetve 20 százalékát fedezi a napi vitaminigényednek! Mindezt egyetlen, közepes körte elfogyasztásával...

Sütőtök

A sütőtökben is, mint minden zöldségben és gyümölcsben nagyon sok vitamin és ásványi anyag van, ami miatt érdemes enni. Azonban a sütőtök kicsit más! Ha megsütöd, új dimenziókba kerülsz: a zöldségből gyümölcs lesz;) Na jó, nem, de édességre felveszi a versenyt a legfinomabb gyümölcsökkel is. Elkészítése ráadásul nagyon egyszerű: csak felszeleteled, alufóliára helyezgeted őket, és nyomás be a sütőbe. Ízlés szerint lehet mézet rácsurgatni, vagy cukrozni, de igazából ezek nélkül is zseniális. Ha már elkezd kibugyogni belőle a cukor, akkor ki is veheted, és ha kihűlt, fogyasztható is. Azonban vigyázat, mert hashajtó, béltisztító hatása van, szóval, csak módjával! A megsütött sütőtök húsát kikanalazva finom test- és lélekmelegítő őszi levest készíthetsz hideg őszi estékre: amikor kezd beszürkülni a világ, csodákra képes ez a vidám, narancssárga leves!

A fenti gyümölcsök bármelyikéből - vagy akár ezek kombinációjából - számtalan finom őszi gyümölcsleves készíthető. Fogyaszd őket egészséggel és töltsd fel a szervezetedet vitaminokkal, még mielőtt beüt a téli megfázás-szezon!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön