leves
Egészségmagazin.com   |   2017.01.17.

Test-és lélekmelegítő meleg levesek télire

Miért jó a leves télen? Mindenki tudja, hogy amint átadja a tarka ősz a helyét az évszakok sorában, eltűnnek a színek, a nap és a meleg. Mindenki begubózik, és csak végszükség esetén dugja ki az orrát a vackából. Ilyenkor segíthet néhány színes, illatos, ízletes meleg leves, ami nem csak a testedet, de a lelkedet is átmelegíti.

reklám vége

Miért tűnik el az életkedvünk télen?

A legtöbbünknek a szürkülettel és a gyors sötétedéssel együtt megváltozik a közérzete is. Normál esetben ugyanis a nap melegétől nem csak D- vitamint, hanem endorfint is kapunk, ami a belülről fakadó örömünk. De télen se endorfin, se meleg, se életkedv. Ilyenkor belőlünk, emberekből is kivesznek a színek és a vidámság: az utcán csupa sötétbe, feketékbe, barnákba öltözött embert látunk, így a vidámságot valahol máshol kell keresni!

A forró levesek pedig vidám színeikkel, finom ízükkel átmelegítenek és felvidítanak minket.

Ahogy az állatok, úgy az emberek is elkezdenek a tél közeledtével nagyobb mennyiségű táplálékot bevinni a szervezetükbe. A különbség annyi csupán, hogy az állatok a tél folyamán ebből élnek, felhasználják tartalékaikat, mi pedig csak felhalmozzuk, majd a súlyfeleslegünk miatt leszünk lehangoltak. Az emberek többsége azért eszik ilyenkor többet, hogy a kiesett boldogságforrást pótolja.

Ne csak finomat, egészségeset!

A forralt bor és a forró csoki tagadhatatlanul megváltoztatja a közérzetünket: a kakaóbab köztudottan az öröm forrása, a forralt borban meg maradni szokott némi alkohol, ami vidámabbá tesz. Ezek ugyan finomak, de ne tagadjuk, hogy nem a legegészségesebbek és a testünket is megnézhetjük utána. Annak érdekében, hogy az immunrendszered is kapjon valamicske támogatást, inkább kanalazz el egy-egy tányér gőzölgő levest! Duplán jó, hiszen felmelegít, és még valódi táplálék is kerül a szervezetbe.

Leves főételnek?!

Ilyenkor télen ehetsz töményebb, húsos leveseket is. Egy tárkonyos csirkeragu leves, vagy a keményebb dolgokat kedvelőknek a korhely-, vagy palócleves elfogyasztása bőségesen elegendő lehet egy étkezésre. Sőt, ha szeretsz főzni, akkor az elkészítése már önmagában is felüdítheti a lelkedet: a hozzávalók felszeletelése közben levezetheted az egész napos stresszt, a meleg gőz fölött álldogálva átmelegszel kívülről, a kanalazása közben pedig belülről is. Ha van kivel megosztani ezt a jól sikerült műremeket, akkor még a lelkedet is megmelengeti a másik elismerő csettintése.

A levesek elkészítése nem igényel túl nagy szakácstudományt, az esetek többségében csak bele kell dobálni a fazékba az alapanyagokat, és időt hagyni nekik az elkészüléshez.

Színek és ízek

A magyar konyha tele van izgalmasabbnál-izgalmasabb levesekkel: már ránézni is boldogság például egy tányér gulyásra, amiben ott vannak a rég nem látott színek. Ezen felül a leveseket is, mint minden ételt, lehet díszíteni, amivel nem csak szebbé, de egészségesebbé is teheted. A frissen vágott petrezselyemzöld (télen kicsit nehezebb beszerezni, de nem lehetetlen) a sütőtök krémlevesre szórt tökmag, a körte- vagy almaleves tetején úszkáló vékony szelet nyers gyümölcs, a frissen reszelt gyömbér csodákat művelhet az immunrendszereddel! Bátran elegyítsd a főtt zöldségeket a félig főttel, izgalmas végeredményt fogsz kapni.

Ha szereted a roppanósabb répát, akkor felezd meg a levesbe kerülő, már összevágott sárgarépát. Csak az egyik felét tedd bele akkor, amikor azt a recept megkívánja. A másik felét pedig csak 5 perccel a leves elkészülte előtt. Ezzel azt éred el, hogy nem főzöd ki minden répából az összes vízben oldódó vitamint. Ezt a trükköt minden olyan zöldségnél alkalmazhatod, amit nyersen is szívesen eszel. Más leveseket, mint például a húslevest pedig kiegészíthetsz olyan zöldségekkel, ami eredetileg nem szerepel a receptben. Az alapzöldségek (zeller, sárga-, és fehérrépa, esetleg kelkáposzta) mellett bármely más zöldség helyet kaphat a fazékban (paradicsom, paprika, gomba, hagyma), ezzel még egészségesebbé teheted.

Kísérletezz bátran: a leves szinte elronthatatlan, viszont garantáltan jót tesznek az egészségednek és az immunrendszerednek!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön