Fogyni akarsz? Ne gyümölcsöt nassolj!
Egészségmagazin.com   |   2015.05.14.

Fogyni akarsz? Ne gyümölcsöt nassolj!

Írtunk már a nassolásról korábban, azonban most azt magyarázzuk el Neked, hogy annak ellenére, hogy egészséges, miért nem jó gyümölccsel nassolni.

reklám vége

Elég sok ember küzd súlyproblémával, és a legtöbbjük szeretne is megszabadulni a fölösleges kilóktól. Sokaknak azonban ez nem sikerül, és nem értik, hogy miért. Legtöbb esetben pedig egyszerűen az az ok, hogy nem jól csinálják. Egy tipikus hiba például az, hogy gyümölcsöt nassolnak. Neked is kézenfekvőnek tűnik? Na, itt rontottad el a diétádat!

Rosszak az információink

Amikor megszületik az elhatározás, hogy le szeretnénk fogyni, legtöbb esetben az első, amit megteszünk, hogy a hizlaló, egészségtelen ételeket kiiktatjuk az étrendünkből. Ez idáig rendben is van, a dolog viszont ott bukik meg, hogy sok embernek igen téves fogalmai vannak arról, hogy mi az, ami hizlaló, és mi az, ami nem. Elég sok olyan élelmiszer van, ami könnyen át tud verni ezen téren, így nem árt, ha egy széleskörű művelődéssel kezdjük az életmódváltást. Gondoltad volna például, hogy a gyümölcs nem is annyira fogyókúrás, mint sokan hiszik? Aki gyümölccsel próbálja helyettesíteni a nasikat, könnyen azt veheti észre, hogy nem nagyon mozdul lefelé az a bizonyos mérleg.

A gyümölcs márpedig hizlal

Ez alighanem rossz hír a fogyni vágyóknak, ugyanis sokan hiszik azt, hogy a gyümölcs az az étel, amit büntetlenül lehet fogyasztani, akár nagyobb mennyiségben is. Sajnos ez nem így van, a gyümölcsök nagy része bizony hizlal, így ha éppen le szeretnél adni a kilóidból, nem árt, ha tudod, hogy bizony nem eheted mértéktelenül a gyümölcsöket. De mi is ennek az oka? A válasz egyszerű: a legtöbb gyümölcs nem véletlenül édes, hanem azért, mert sajnos teli vannak cukorral. Na persze nem mesterséges cukorral, de a cukor ettől még cukor, arról pedig tudjuk, hogy hizlal. A gyümölcsök cukortartalma persze eltérő, és szó sincs róla, hogy teljesen le kéne mondanunk róluk a fogyókúra során, csupán a mennyiségre kell figyelni, na és arra, hogy milyen gyümölcsöt is eszünk.

Miket érdemes kerülni a gyümölcsök nassolását?

Ha valóban túlsúlytól szeretnél megszabadulni, legjobban a banánt érdemes kerülnöd. Ez nem éppen egy örömteli hír, a banánt ugyanis elég sokan szeretik, de sajnos ez az egyik legnagyobb cukortartalmú gyümölcs. Aszalva, szárítva sem jobb a helyzet, ezért legfeljebb alkalomadtán kényeztesd magad egy kis banánnal. Szintén a kerülendő gyümölcsök listáját szélesíti a szőlő, a cseresznye, a szilva, az ananász, a nektarin, a körte, valamint a barack. Ezeknek a gyümölcsöknek magas a cukortartalma, így nem nagyon segítik elő a fogyást. Mivel azonban sok vitamin van bennük, alkalmanként, kis mennyiségben fogyaszthatod őket.

Mi az, amit lehet?

Az alacsony cukortartalmú gyümölcsök nem veszélyeztetik ennyire a fogyókúrát, így ezeket bátran eheted. Ilyen például a mandarin, a narancs, a földieper, az alma, a görögdinnye és a málna. Itt sem szabad azonban átesni a ló túloldalára: az, hogy kevesebb cukor van ezekben a gyümölcsökben, nem azt jelenti, hogy nincs bennük. Bár ezekből többet ehetsz, mint a magas cukortartalmúakból, ha mértéktelenül fogyasztod őket, szintén keresztbe tehetsz saját magadnak, így ezeknél is figyelj oda a megfelelő mértékre!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Tetszett a cikkünk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön