diéta, fogyókúra, hízókúra
Egészségmagazin.com   |   2015.03.13.

A diéta egyszerű matematika

Minden cikk arról szól, hogy melyik diétával lehet éppen a legtöbb eredményt elérni. Mindig vannak trendek, amiket felkapnak, és mindig vannak szóvivők, akik egy bizonyos fogyókúrával rengeteg kilótól szabadultak meg. Nem kételkedünk abban, hogy valakinek sikerült is ezekkel a csodamódszerekkel lefogynia, azonban nem mindenkinek válnak be a trendi fogyókúrás tippek. Ennek szerintünk egy oka lehet, amelyet most el is magyarázunk Nektek. Ehhez először is tisztázzuk, hogy mit is jelent pontosan a diéta.

reklám vége

A diéta formái

A diéta nem egyenlő a fogyókúrával. A diéta az étkezés optimalizálása az energiaigényünknek megfelelően úgy, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag kerülhessen a szervezetünkbe. A célnak megfelelően többféle diétát is megkülönböztethetünk egymástól a teljesség igénye nélkül:

  • Egészségügyi diéta:

Ezt a diétát általában orvos írja elő annak érdekében, hogy a páciens gyorsabban gyógyuljon, hogy ne kapjon fertőzéseket és a szervezete is ellenállóbb legyen a káros hatások ellen. Ezeket jellemzően valamilyen meglévő betegség (pl. cukorbetegség) esetén, vagy műtétet követően (pl. vakbélműtét) kell betartani. Ezek sajnos a saját érdekünk miatt kötelezőek és akár évekig is tarthatnak. Mi ide sorolnánk a bizonyos érzékenységből eredő diétákat is - pl. gluténérzékenység, laktóz érzékenység. Ez utóbbiak ellen sajnos nem sokat tehetünk, számolnunk kell azzal, hogy örökre velünk maradnak.

  • Egészségfejlesztő diéta:

Nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, vagy csak szeretnénk egészségesen élni és elkerülni a betegségeket. Ezért elhatározzuk, hogy egészségesebben fogunk táplálkozni. Több gyümölcsöt, zöldséget eszünk a vitaminok pótlására, kerüljük a fehér lisztet és a rizst, helyette teljes kiőrlésű termékeket, sovány húsokat eszünk. Otthon főzünk, vagy olyan éttermekbe járunk, ahol ilyen ételeket szolgálnak fel. A cél mindenképpen szép, sokat tehetünk vele egészségünk megőrzésének érdekében, bár költségesebb a normál étkezéshez képest. És sok esetben kalóriadúsabb is, ugyanis például a barna rizsben több a kalória, mint a fehérben, és a lisztekről is elmondhatjuk ugyanezt.

Mi ebbe a kategóriába soroljuk még az évek óta népszerű szétválasztó diétát és a paleo diétát is, noha ez utóbbi kihagyja a glutént és egyéb élelmiszereket.

  • Testsúlymódosító diéta, másnéven fogyókúra vagy hízókúra:

És most jutottunk el a lényeghez, a cikkünk fő témájához. Szándékosan nem fogyókúrát írtunk. Egy diétát lehet hízókúrára is alkalmazni, hiszen rengetegen szenvednek attól, hogy nem tudnak meghízni, viszont fókuszban mindig is a fogyókúra áll minden portál első helyén. Mi mindkettő megoldáshoz a legalapvetőbb tényre szeretnénk felhívni a figyelmet, mégpedig a matematikára.

A testsúlymódosító diéta is csak egyszerű matematika!

Ezt röviden, egyszerűen, puritán módon össze tudjuk foglalni:

  • Fogyókúra esetén kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit az felhasznál.
  • Hízókúránál pont ellentétesen, mint a fogyókúra esetén, többet vigyünk be, mint amit felhasználunk.

Egyszerűnek tűnik, de hogyan számoljunk?

  • Mennyi kalóriát fogyasztunk egy nap alatt?

Ez a tétel könnyen kiszámolható, napi fél óra elég hozzá. Rengeteg ételhez megtaláljuk a neten a hozzá rendelt kalóriamennyiséget, amivel számolhatunk. Főzésnél csak mérni kell az alapanyagokat. Étteremben már nehezebb, de 1-2 hét alatt szerezhetünk annyi rutint az otthoni főzőcskézéssel, hogy akár ránézésre is tudjunk tippelni a tányáron szereplő adag kalóriaértékét. Először együnk úgy, mint korábban és nézzük meg, hogy az átlagban napi mennyi kalóriának fele meg, aztán matekolhatunk tovább.

  • Mennyi kalóriát égetünk el egy nap alatt?

A szervezetünk folyamatosan dolgozik és még akkor is ég a kalória, amikor épp a TV-előtt ülünk. Természetesen sporttal az égetést növelhetjük. Az interneten számos kalkulátor tud segítségünkre lenni, akár a nyugalmi állapotban felhasznált kalóriával kapcsolatban, akár a különböző testmozgások során felhasznált kalória számolásával. Ezek egyike sem teljesen ránk szabott ugyan, de ezt összevetve az elfogyasztott kalóriamennyiséggel már tudni fogjuk, hogy milyen a mérlegünk.

Ebből adódóan a fogyókúra elkezdése esetén a mérleget kell ide-oda pakolgatnunk. Vagy együnk kevesebbet, vagy mozogjunk többet, főleg aerob mozgásformákkal tervezzük (futás, kerékpár, úszás...). Vagy a kettőt együtt a hatás fokozása érdekében.

Hízókúra esetén pedig pont fordítva. Mozoghatunk, de kerüljük az aerob mozgásformákat és inkább a testépítésre menjünk rá.

Bármelyikre is lenne szükségünk, egyre nagyon figyeljünk oda: Csak jó minőségű tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe és mozogjunk sokat.

A diéta egyszerű matematika! Próbáld ki, tuti, hogy beválik! Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön