cukkini
Egészségmagazin.com   |   2017.02.08.

Egészséges, kalóriaszegény, mégis elhanyagolt, ez a cukkini

Egészséges, kalóriaszegény, mégis elhanyagolt zöldség a cukkini a magyar konyhákban. Semleges, „semmilyen" íze miatt sokan idegenkednek tőle, pedig pont ez az egyik legnagyobb erénye! Olvass tovább, és eláruljuk, miért egészséges a cukkini, és hogyan készítsd el, hogy megszeresse a család is!

reklám vége

Mi is a cukkini pontosan?

Ha ránézünk egy zöld cukkinira - mert van ám sárga és csíkos is - az az érzésünk lehet, hogy ez az uborka és a tök gyermeke, vagy legalább unokatestvérek. Ez pedig azon ritka pillanatok egyike, amikor nem tévedünk túl nagyot. Tényleg van köze mindegyikhez, egyesíti a két zöldség minden jó tulajdonságát.

A cukkini Guatemala és Mexikó területéről származik, a spanyol és portugál hódítók hozták Európába. A mediterrán konyhában már sokkal előkelőbb pozíciója van, mint hazánkban, de könnyű használhatósága és egyszerű fogyaszthatósága miatt nálunk is egyre nagyobb szerepet kap.

A cukkini előnyei

Az uborkánál kicsit kevesebb vizet tartalmaz, de több vitamin és ásványi anyag van benne, mint a spárgatökben. A rostokhoz és a vitaminokhoz úgy jutunk hozzá a leginkább, ha „szőröstül- bőröstül" fogyasztjuk el a cukkininkat és nem főzzük szét, ugyanis a zöldségek a főzés közben jelentős vitamin- és ásványianyag veszteséget szenvednek el.

A cukkiniben találunk A-, B1-, B6- és B2-vitaminokat, valamint káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot és cinket. Amit viszont alig találunk benne, az a kalória: emiatt nagy kedvence lehet a diétázóknak és a fogyókúrázóknak is. Egyes kutatások szerint a rendszeresen cukkinit fogyasztó férfiaknál segít megelőzni a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, ezért érdemes beiktatni az otthoni étrendbe, még ha a húsimádó férj berzenkedik is egy kicsit.

Így edd a cukkinit

Ez attól függ, hogy milyen cukkinit sikerült vásárolni. Minél nagyobb a zöldség, annál nagyobbak belül a magok és annál vastagabb a héja is. Az ideális a 20-30 cm hosszú cukkini, mert azt könnyedén el lehet készíteni bármilyen formában. A nagyobbakat célszerű meghámozni, amivel sajnos veszít a rost- és a vitamintartalmából is, ezért itt a kisebb a jobb!

Tökféleként nincs határozott íze, de könnyen átveszi más ételek aromáját. A legegyszerűbb, ha alapos mosás után felkarikázod, sózod, borsozod, majd ezek után grillezed, vagy kirántod. A zsenge, kisebb zöldséget fogyaszthatod akár salátába kockázva, nyersen is - így a legegészségesebb!

Hogyan vegyünk cukkinit?

A boltban érdemes alaposan megnézni a zöldségeket: azt már tudjuk, hogy kisebb, zsenge példányt kell választani, lehetőleg olyat, ami nem nyomott, és amin rajta van még a szár csonkja. Ha nem találsz ilyet, akkor a beszerzett cukkinit érdemes minél hamarabb megenni, mert hamar megromlik: melegben megrohad, vagy megpenészedik. Sajnos nem egyszerű tárolni, ha nincs hűvös pincéd, akkor csak annyit vegyél, amennyit meg is eszik a család!

Ha elsőre úgy fest, hogy nem szeretitek, akkor se add fel: semleges ízének köszönhetően az egészséges cukkinit úgy tudod az ételekbe csempészni, hogy fel sem tűnik! Mehet lecsóba, salátába, süthetsz belőle lepényt, reszelhetsz egy kicsit a répatortába, rakott ételekbe, mehet levesbe, készíthetsz belőle fasírtot, krémet mártogatósnak...

Próbálj ki több receptet és találjátok meg, hogy a ti családotokban hogyan fogy legjobban a cukkini!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön