Egészségmagazin.com   |   2015.04.15.

Hogyan hatnak a reklámok a gyerekekre?

Különböző kutatások hívták fel arra figyelmet, hogy a gyerekek nem képesek tisztán értelmezni a média - főként a televízió - üzeneteit. Mivel sokszor nekünk, felnőtteknek egyszerűbb beültetni a gyereket a TV elé, mint a napi hajtás után, a vacsora főzése közben még rá is figyelni, ezért fontosnak tartjuk leírni, hogy a reklámok hogyan hatnak gyermekünkre.

reklám vége

A különböző részekre (cselekmény, tér, idő...) tagolt ábrázolást a gyerekek 10 éves kor után kezdik el értelmezni, de a technikák mélyebb értelmezése még ezután is hosszú folyamat. Azért fontos ezt tudni, mert egy eseményt minél valósabbnak ítélünk meg, annál jobban befolyásolhatja a gondolatainkat. A gyerekek pedig a televíziót olyan közvetítőnek tartják, mely a valóságot mutatja be. Ezért a profitszerzés céljából vetített tartalmakat, azaz a reklámokat a gyerekek reálisnak tartják, így védtelenek azokkal szemben. Ezt fokozza az a tény is, hogy a szülők szabályozása a médiahasználat terén igen csekély, mely vonatkozik a televízióra, számítógépre és a videókra egyaránt. Nem nézik együtt a televíziót a gyerekekkel, nem beszélik meg velük a látottakat és leginkább csak időben, és nem a tartalomban korlátozzák őket büntetésként. Ennek oka, hogy sok szülő nincsen tisztában azzal, hogy ezzel milyen negatív befolyások érhetik a gyereket. Viszont pozitív tény, hogy ahol a szülők figyelemmel kísérik a médiahasználatot, ott a gyerekek tanulmányi eredménye is jobb. Ezért az egyik legfontosabb teendő a szülők megfelelő tájékoztatása.

A médiából tanul a gyerek?

Mivel ma Magyarországon szinte minden háztartásban megtalálható a rádió, televízió és internet, sok esetben több is, ezért ezek az eszközök világnézetünk kialakulásában nagy jelentőséggel bírnak. A gyerekek tudásvágya óriási, amelyet a médiából igyekeznek gyarapítani. Sok esetben a hatás pozitív lehet, de életkoruk miatt nem tudják megkülönböztetni a mesét és fantáziát a valóságtól, ezért a médiában látott erőszak, káros reklámok és a pornográfia jelentős veszélyforrást jelent személyiségfejlődésükre. Kimutatható, hogy nő azon kiskorúak száma, akik valamilyen, legtöbbször agresszióval egybekötött bűncselekményt követnek el. Bár a Médiatörvény kiskorúak védelmében tett változtatásait pozitívumnak kell tekinteni, még sok időnek kell ahhoz eltelnie, hogy lényegi változás történhessen.

Felmerülhet bennünk a kérdés: A filmeket kategorizálják, de mi van a reklámokkal? Azokon miért nem látható a korhatár jelzése?

A felnőtteknek szóló reklámokat hamar megjegyzik a gyerekek

A legtöbb reklám felnőtteknek készül, hisz ők a potenciális vevők, de azokat a gyermekek is nézik. Ezt kihasználva a főműsoridőben - a sörreklám és az intimreklám között - többnyire olyan reklámokat sugároznak, melyek szórakoztató tartalma, színvilága, zenéje hatással van a gyerekekre. Kísérletek bizonyították, hogy a gyerekek jobban megjegyzik az ilyen reklámokhoz tartozó szlogeneket, mint a gyermekeknek szóló mondókákat.

Nem csak a kisgyerekek, hanem a serdülők is ki vannak téve ennek. Noha ők már jobban meg tudják különbözetni a reklámot a valóságtól, de értékrendjük egy részét mégis azokból építik fel. Erre jó példa, hogy a „trendiséggel" bármi eladható nekik.

A helyes irány összetett, egyrészt függ a szülőktől, az iskolai neveléstől, ahol nincs megfelelő egészségnevelő oktatás, továbbá függ a cégek marketingstratégiájától is, ahol egyébként néhány cég már elkezdte sugározni az „egészséges-mozgalmat".

A gyermekcsatornák kialakulásával a helyzet abból a szempontból még aggasztóbb, hogy a szülők nincsenek jelen, mikor ezeket a gyerekek nézik, hiszen nincsen szükség felügyeletre. Ezeken a csatornákon a gyermekeknek szóló reklámok koncentráltabban jelennek meg, ráadásul sok kiskorú saját tévével rendelkezik, ezért az ellenőrzés és a kommunikáció hiánya is károkat okozhat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön