egészséges életmódra nevelés
Egészségmagazin.com   |   2017.07.17.

Hogyan neveld egészséges életmódra gyermekedet?

Felgyorsult világ, lelassult gyerekek... Talán ez a mondat jellemzi a legjobban a mai fiatalok életét. Napjainkban szinte minden elérhető egyetlen gombnyomással, ez pedig sok mindent a háttérbe szorított, például a testmozgást, vagy a helyes táplálkozást is. Szülőként a te feladatod, hogy megtanítsd a gyermeked egészségének megőrzésére.

reklám vége

Tiéd a felelősség!

Habár a gyermek- és a felnőttkori elhízásban nem a mi kontinensünk jár az élen, azért bizony a magyarok sem büszkélkedhetnek dicséretes mutatókkal ezen a téren. Túl sok a súlyfelesleggel küzdő ember, amin bizony változtatni kell. A legtöbbször a kialakuló súlyproblémák mögött a gyermekkori helytelen étkezés és mozgásszegény életmód áll. A szülők felelőssége bizony nem kevés, ha azt szeretnék, hogy csemetéjük a jövőben is egészségesen, és fitten éljen. Mindenkinek megvan a maga praktikája és elvei, amivel azon dolgozik, hogy gyermeke egészségtudatosabban éljen, de a nagy klasszikusok közül néhány már önmagában kudarcra van ítélve.

"Egyet a mama kedvéért"

Kezdjük az étkezéssel! Élhet akármilyen aktív életet a gyerek, ha mellette az étkezések során nem veszi magához a megfelelő tápanyagokat, akkor sajnos kicsi az esélye, hogy felnőttként az egészséges életmódot tartja majd szem előtt.

Melyik kisgyerek ne álmodozna arról, hogy ebédre csokit és chipset ehessen, amit némi gumicukorral, esetleg fagyival egészítenének ki?! Ez a fajta álmuk azonban a legtöbbször beteljesületlen marad, hiszen az anyuka húslevessel és zöldborsófőzelékkel készült. Mi felnőttek tudjuk, hogy mennyi értékes tápanyaghoz juthatnak ezekből az ételekből, a gyerekek azonban ennek ellenére is kitartóan ágálnak ellene. Mit tesz ilyenkor az elkeseredett anyuka? Beveti a jó öreg lelki terrort: "egyet a mama kedvéért". Sokszor be is válik ez a módszer, de valójában komoly lelki nyomást helyez a gyermekekre. A szülő iránt érzett szeretetet ugyanis nem szabad semmilyen tevékenységtől függővé tenni, legyen az evés, vagy bármi más. Az időnkénti sikere mögött így nem a jó belátás bújik meg, hanem egész egyszerűen a megfelelési kényszer, mivel egyetlen gyermek sem szeretné érezni azt, hogy csalódást okoz a szüleinek.

Hogyan szoktathatod egészséges étkezésre a gyermeked?

  • Először is: ne várd el tőle, hogy ő is mindent megegyen. Neked is vannak olyan ételek, amelyeket imádsz, és olyanok is, amiket képtelen vagy megenni. Azokat az ételeket, amiket utál, igyekezz kerülni, vagy ügyesen csempészd bele az ételekbe úgy, hogy az ízében és színében se legyen feltűnő. Ezzel a trükkel hozzájuttathatod a hasznos tápanyagokhoz, de elkerülheted a véget nem érő vitákat.
  • Törekedj a változatos és kiegyensúlyozott étrend kialakítására. Lisztből válaszd inkább a teljes kiőrlésűt, zsiradékból pedig a növényi eredetűeket preferáld. Nem gondoljuk, hogy csak a fehér hús, vagy a cukormentes ételek lennének elfogadhatóak, de nem árt, ha többnyire ezeknek megfelelően készíted el az ételeket.
  • Legyen a gyerekek étkezéseiben némi édesség, de persze csak gondosan megválogatva, és kis mennyiségben. A sokszor, kis mennyiségben adagolt nasikkal elkerülheted, hogy túlságosan vágyakozzon irántuk, és később habzsolni kezdje ezeket.
  • A jól megválasztott alapanyagok önmagukban nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy egy egész életmódot adj át csemetédnek. A rendszeres, nyugodt étkezések is az egészségtudatos életmód részét képezik, mert kutyafuttában, a tévé előtt, vagy állva az ember akaratlanul is több ételt vesz magához, mint amennyire szüksége van. A közös vacsorák ráadásul remek lehetőséget biztosítanak a családnak, hogy együtt töltsetek el egy kis időt.

A másik kulcs: a testmozgás

Talán elcsépelten hangzik, de ténylegesen így van! Habár fittebbé válni sosem késő, de gyermekkorban olyan tulajdonságokat alapozhatsz meg, amiket formálni később már nem, vagy csak igen nagy fáradtság árán lehetne.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a sportkerülő gyerekek felnőttkorukra is ezt az életmódot folytatják, ami nem hangzik túl fényesen.

És hogy miként lehet a legkönnyebben mozgásra bírni, a Z-generáció gyermekeit, akik ma már aktívabbak a digitális életben, mint a valóságban? A legegyszerűbb módja a közös sportolás, ezzel ugyanis a szülő hiteles, követendő példává növi ki magát a szemükben, amit a gyerekek ösztönösen és boldogan követnek. Ügyelj arra, hogy a sport legyen állandó és rendszeres a gyermeked életében. Nagyon fontos, hogy a testmozgás lehetőségét sose használd fegyelmezésre, mert ezzel értelmetlen választás elé állítod, amiben merő lustaságból, vagy nemtörődömségből könnyen alulmaradhat a sport. Bátran próbáljatok ki akár többféle mozgásformát is, hogy kideríthessétek, hogy neki melyik a legvonzóbb és legtesthezállóbb.

A mozgáson és étkezésen túl még számos apró hétköznapi tevékenységekben megmutathatjátok, hogyan vigyázhat teste, és környezete épségére. A természet védelme nem csak globális, hanem egyéni probléma is, hiszen víz, vagy tiszta levegő nélkül élet sem lenne. Nem elhanyagolható tehát, hogy ezek megóvására is tanítsd őt. Légy mindig következetes, ugyanakkor megértő, mert így épülhet be a legkönnyebben az egészségtudatos-szemlélet a kicsi gondolkodásmódjába.

A gyerekek, mint a szivacsok, úgy szívják magukba a tudást a világról és az életről egyaránt. Az egészségtudatos életmódra nevelés legkönnyebb formája a szülői példamutatás, ami a család minden tagjára pozitívan hat majd. Ne feledd, a tanításaid nem csak a te gyermeked életére lesznek hatással, hanem az őket követő generációkéra is!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön