sportolj a céljaidnak megfelelően
Egészségmagazin.com   |   2015.03.06.

Válassz sportot a céljaidnak megfelelően!

Ha csak azt mondjuk, hogy sportolunk, még nem jelenti azt, hogy a célunknak megfelelő mozgásformát választottuk. Több tucat lehetőség adott a sportolásra, legyen az otthon, edzőteremben vagy kültéren. Fontos azonban különbséget tennünk közöttük, hiszen más való izomerősítésre és más a fogyókúrára, vagy akár fittségünk megőrzésére. Cikkünk ebben próbál eligazítást adni, különböző kategórák összevetésével, hogy valóban a céljaidnak megfelelően válassz sportot.

reklám vége

Rekreációs sport vs. Sport

A rekreációs mozgás alapvetően sport ugyan, de nem a sport miatt űzzük. A rekreáció szó jelentése a szakirodalomban:

Szabadidőben, a tevékeny pihenés érdekében végzett minden olyan kulturális, társas, játékos és mozgásos tevékenység, melyet a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és -képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember.

Tehát a rekreációs sport alapvetően a közérzetünk javítására szolgál, így ebbe a kategóriába minden olyan belefér, ami nem fűződik szigorú edzéstervhez. Ilyen mozgás lehet kültéren a túrázás, a kerékpározás, a kirándulás, jóga, de akár egy nagy séta is. Beltéren ebbe tartozhat bele a spinning, kangoo, aerobic és minden olyan más sport, aminek nincsen szigorú edzésterve.

„A sport meghatározott szabályok szerinti, időtöltésként, vagy versenyszerűen folytatott testedzés."

Ide jellemzően azokat soroljuk, amiket egy bizonyos konkrét cél elérésért és nem csak időtöltésként, a teljesítőképesség érdekében teszünk. Ilyen az élsport, a versenyszerű sportok, az izomépítés. Ezekhez elengedhetetlen a rendszeresség.

Aerob vs. anaerob edzés:

Az aerob edzés a szervezetünkben oxigén jelenlétét igénylő folyamat. Izmaink a belélegzett oxigén segítségével dolgoznak. Erre a mozgásra mondjuk azt, hogy zsírégető. Az edzés hosszától függ, hogy valóban azzá válik-e, ugyanis a zsír égetéséhez szükséges folyamatok kb. 20-25 perc mozgás után indulnak csak be. Nem kell azonban ehhez vért izzadnunk, hiszen itt a cél nem a teljesítőképességünk határának minél gyorsabb elérése, hanem a folyamatosság, fokozatosság. Ezért nem kell rögtön elérnünk a határainkhoz, kezdhetjük egy bemelegítéssel, majd további 30 perc elteltével fokozhatjuk a mozgás erősségét. Fontos, hogy már nem zsírégetésről beszélünk, ha pulzusunk a nyugalmi pulzus 50-70%-a felett van és erősen zihálunk edzés közben. Ugyanis a 70% körüli érték és a zihálás azt jelzi, hogy elértük az anaerob küszöbünket, azt a határt, ahonnan a szervezetünk automatikusan átáll az anaerob üzemmódra. Ennek oka, hogy már nem elég a belélegzett oxigén a folyamatokhoz. Az aerob mozgásokhoz sorolhatjuk az aerobicot, a spinninget, kocogást, úszást és minden egyéb olyan mozgásformát, ami legalább 30 percig tart és nem jár túlzott pulzusemelkedéssel.

Ha nem viselünk pulzusmérőt, akkor ahhoz, hogy tudjuk, mikor lépünk át az anaerob szintre, azt kell éreznünk, hogy kapkodjuk a levegőt, a szívünk erősen dobog és akár ezt a fejünkben is érezhetjük. Ekkor a szénhidrát felhasználásunk növekszik meg és a többi tartalékunkból veszünk el. Ez az állapot csak rövid ideig tart, ezért az ilyen edzések között pihenőidő szükséges addig, amíg pulzusunk vissza nem áll az aerob tartományba. Fontos, hogy ha még edzeni szeretnénk, ne hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek izmaink, mert onnan nehéz visszajönni. Az ilyen edzések jellemzően a különböző súlyzókkal történő edzések, a súlyemelés és a sprintelés.

Erő - állóképesség- gyorsaság alapján történő kategorizálás

Attól függ, hogy mit szeretnénk fejleszteni, az alábbi ábrát kell alaposan tanulmányoznunk:

válassz a céljaidnak megfelelő sportot


Ezek a képességet együtt és külön-külön is fejleszthetőek, illetve van átfedés közöttük. Az általános edzés mindhárom képességet fejleszti, de ha az egyiket szeretnénk jobban eltolni valamelyik irányba, akkor a háromszög mentén kell olyan sportot választanunk, ami a célt szolgálja. Például a 200 m-es síkfutás a gyorsasági állóképességünket fejleszti, ahol szükséges gyorsnak és kitartónak is lennünk egyszerre. A szervtorna tipikus erő-állóképességi edzés, míg a sprint a gyorserőt szolgálja. A hosszú távú futás viszont nagyon közel van az állóképesség csúcsához.

A képességek tesztelésére sok helyen van lehetőség, érdemes megnézni, hogy miben lehetünk még erősebbek. Ez főleg akkor számít, ha letesszük a voksunkat egy speciális sport mellett. Ehhez a teszthez mindenképpen ajánlott egy tanult személyi edzőhöz menni, akinek az összes mozgásformára van rálátása és tapasztalata a testünk felmérésében.

Válassz céljaidnak megfelelően sportot! Reméljük, hogy cikkünk segítségével sikerül!

Nyomj egy like-ot, ha hasznosnak találtad cikkünket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön