tegyél az ülőmunka káros hatásai ellen
Egeszsegmagazin.com   |   2015.02.25.

Tehetünk-e valamit az ülőmunka káros hatásai ellen?

A mai világban rengetegen dolgozunk számítógép előtt, a napi 8 órás munkaidőt bőven túlhaladva, a versenyszférában elvárássá válik a túlóra. Megfeszített tempót diktál nekünk a főnökünk, a munkatársaink, az ügyfelek és a megfelelni vágyás, ezért az ebédünk is egy gyors szendvics a gép előtt ülve. Úgy tűnhet, ez a tempó sohasem csökken, tapasztaljuk a kiégés jeleit, ingerültek leszünk, megfájdul a hátunk és már a szabadidőnkben is fekszünk, pihenünk, a legrosszabb esetben pedig ülünk. Vagy otthon, vagy moziban, étteremben vagy bárhol máshol. Autóval megyünk fel a kilátóhoz, mert ahhoz is fáradtak vagyunk, hogy sétáljunk egy nagyot és nem tudjuk, hogyan változtathatnánk ezen (a mozgás és fáradság összefüggéséről itt olvashattok bővebben>>>). Egyszer csak azt vesszük észre, hogy útközben valahol feljött ránk pár kiló, sokszor vagyunk betegek és a napi házimunkát is kínkeservesen végezzük el. Belekerülünk egy ördögi körbe, ahonnan nehéz kijönni. Elfásulunk.

reklám vége

Vágyálom és megvalósítás

Elképzeljük, hogy erővel telítetten, frissen lépkedünk a lépcsőn lift helyett, a kisebb méretű ruhadarabokat nézegetjük a kirakatban és már azt vizionáljuk, hogy lefutjuk a szigetkört...kétszer egymás után. Túl sokat szeretnénk tenni a nullához képes, azonnali eredményeket várunk és amikor két próbálkozás között nem érezzük a várva várt erőt, feladjuk.

Pedig nem kell kezdetben túl sok energia, hogy kiszakadjunk ebből a csapdából, hogy tegyünk valamit magunkért. Ott követjük el a hibát, hogy rögtön sokat akarunk, látjuk magunk előtt a végeredményt, de nem látjuk az odavezető utat. Ez az út mindenkinél más, egy fontos, hogy hol kezdjük el!

Erre adunk most pár olyan alapvető tippet, amikről már biztos olvastatok:

Ezt teheted ülőmunka káros hatásainak elkerüléséért

Kezdőknek- 1. szint (2-3 hét):

  • Először is nem mindegy, hogy min ülünk. Ha tehetjük, szerezzünk be egy kényelmes széket, vagy vetessünk egyet a főnökkel. A hátfájástól ezzel már biztosan megkíméljük magunkat.
  • Nézzük meg, hogy a munkahelyünk kínál-e bármilyen egészségmegőrző programot.
  • Hallottuk eleget, de nem hiába: Kerüljük el a liftet, de ha magasra kell mennünk, akkor kezdetben csak egy emeletet gyalogoljunk fel és le, majd ha már bírjuk, egyre többet.
  • Ha tömegközlekedéssel járunk, szálljunk le egy megállóval korábban vagy sétáljunk át egy hídon, parkon és szálljunk fel újra a buszra.
  • Ha autóval járunk, akkor parkoljunk messzebb.
  • A munkahelyünkön engedélyezzünk magunkat 5-10 percet, menjünk ki és sétáljunk a szabad levegőn. Az a 10 perc meghálálja önmagát és duplán kapjuk vissza a lendülettel együtt.
  • Ha nem szégyellünk, az irodában csináljunk pár gyakorlatot (pl. a jól ismert 4 ütemű fekvőtámasz sem a kötelező testnevelés óra miatt lett népszerű) vagy nyújtsunk egyet egy előre beszerzett jógamatracon.
  • Otthon kapcsoljuk be kedvenc zenénket és táncolva csináljuk meg a házimunkát.
  • Hétvégéken menjünk kerékpárral a sarki boltig, esetleg pakoljuk fel a családot és menjünk ki a közeli parkba.

Középhaladó tervek (kb. 3. héttől kb. 2 hónapig):

  • Próbáljunk meg egészséges táplálékokat enni, kerüljük a nehéz szénhidrátokat (tészta, kenyér, fehérliszt).
  • Egyre több megálló és lépcső használata mellett reggelente vagy esténként (életmódunktól függ) kocogjunk 5 percet, majd amikor az már lazán meg, 10-et és így tovább. Kezdetben tűzzük ki a heti 2-3 alkalmat. Tipp: A reggeli futás hatással van a napunkra is.
  • Hétvégéken nézzük ki egy túraútvonalat és sétáljunk addig rajta, amíg jól esik.
  • A kerékpárt használjuk rendszeresen, nagyobb távokra is.
  • Menjünk el uszodába, ismerkedjünk az edzőtermekkel, olvassunk sokat az egészséges életmódról, a mozgásról, a különböző edzésekről. Biztos találunk olyat, ami illik hozzánk.
  • Vegyünk bérletet a kinézett terembe - ne napijegyet! És persze előre írjuk be a naptárakba az edzések időpontjait.
  • Ne vegyünk otthonra sporteszközt! Nem fogjuk használni, vagy csak nagy erőfeszítések árán.
  • Ha jól csináljuk, már rengeteg változást figyelhetünk meg életünkben - még ha még mindig vannak plusz kilók.

Haladó tervek (kb. 2-3 hónaptól):

  • Jöhet a rendszeres sportolás beiktatása: edzőterem, futás, egyéb sport hetente háromszor minimum.
  • Hétvégenként egész napos túrák, gyalogos túrákon való részvétel (pl. Gerecse 20, stb.)
  • Étkezésünk átalakításának újabb szakasza, tavaszi léböjtkúrától a diéta beiktatásáig, a glutén kiiktatásáig bármi jöhet. Persze csak az egészség jegyében.

Ha te már itt tartasz, gratulálunk! Rendszeresen, rekreációs mozgást végző sportember lettél, aki az ülőmunkát, a túlórákat is jobban bírja, kicsattan az energiától a nap nagy részében és sokkal elégedettebb, boldogabb önmagával!

Ha még nem, akkor se keseredj el, írd fel magadnak a pontokat és menj lépésről-lépésre, mindig csak a következő szakaszig. Csak akkor olvasd el ezt ismét, amikor már kipipáltad a listát (esetleg tettél is hozzá magadtól ötleteket). Ezt követően emeld meg a bal kezed, tedd rá a másik válladra és ütögesd meg párszor. Jó munkát végeztél!

Cikkünk nem teljes, a témakör hatalmas. Kérünk, olvasd el a többi írásunkat is, kövess minket további hasznos információkért!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön