téli sportok
Egészségmagazin.com   |   2015.12.27.

Szerelmeink a téli sportok!

A téllel együtt megérkeztek a téli sportok is, amelyekre annyira vártunk már! Lehet, hogy hó nincs, de számtalan más dolgot is lehet még télen csinálni. Most megtudhatod, melyek a legjobban formáló szezonális sportok, amelyeket idén nem hagyhatsz ki!

reklám vége

A téli sportok szépsége talán abban rejlik, hogy nem hódolhatsz nekik az év minden napján. Így különösen jó, amikor újra eljön az év azon szakasza, amikor előveheted a szekrény mélyéről a korcsolyát, vagy esetleg a sílécet. Hogy miért is különösen jók a téli sportok?

3 ok, amiért jó télen sportolni

  • Friss levegő:

A nyárral ellentétben a hideg időben végezhető sportok esetében igazán üdítő, hogy egészen tiszta, oxigénben gazdag levegőn mozoghatsz. Ez még több energiát adhat, mintha az edzőteremben, vagy a nyári ég alatt sportolsz.

  • Nagyobb teljesítmény:

Sokkal terhelhetőbb leszel az oxigéndús, hideg levegőn. Nem is beszélve arról, hogy megfelelő öltözékben a hideg levegő nem lesz zavaró, így tovább hódolhatsz a szenvedélyednek, mint nyáron a nagy melegben.

  • Sport + utazás - kettő az egyben!

Sajnos hazánkban az idő nem igazán kedvez a havas sportoknak, így a téli sportok szerelmeseinek a szomszédos országokba, vagy annál is tovább kell utazniuk, hogy ideális helyszínt találjanak. Egy ilyen útra kevesen indulnak egyedül, így legtöbbször egy igazán jó családi vagy baráti összejövetel kerekedik belőle. Kár is lenne ezeket kihagyni, hiszen igazán jó néha kiszakadni a mindennapokból.

Melyik téli sportok közül választhatsz?

A legtöbb embernek a téli sportról a szánkózás, vagy a hógolyózás jut eszébe. Természetesen ezek is jók, ha egy kis mókára vágyik az ember, de mi a helyzet, ha kifejezetten alakformálás céljából keresel valamilyen téli sportágat?

Összeírtunk téli sportok közül néhányat, amik szórakoztatóak, ugyanakkor jót tesznek az alakodnak és egészségesebbé is tesznek:

Jégkorcsolya

Életében egyszer valószínűleg mindenki gyönyörködött már a jégtáncosokban. Elegáns mozdulatok, hihetetlen forgások és ugrások, már-már mutatvány jellegű gyakorlatok sorozata... lenyűgöző, nem?
Ha te is bele akarsz kezdeni ebbe a kifejezetten nem egyszerű sportba, érdemes felkészülnöd, hogy kőkemény comb- és fenékizmaid lesznek. Már önmagában az komoly izommunkát igényel, hogy megtartsd az egyensúlyodat a jégen!

Könnyűnek látszik, de aki életében legalább egyszer korcsolyázott már, az tudja, hogy már egyenesen siklani sem egyszerű feladat, nem is beszélve a különféle formációkról. A magasabb szintű jégtáncosok izomzata szálkás, hiszen a különböző ugrások és forgások az egész testet igénybe veszik.

Nyugodj meg! Nem kell versenyszinten űznöd ezt a sportot, ha te is bomba alakot szeretnél. Elég, ha csupán hetente 2-3 alkalommal ellátogatsz a közeli pályára, és siklasz pár órát. A fenék- és combtájékod garantálta sajogni fog másnap!

Jégkorong

Bár női képviselői is vannak, a jégkorong mégis leginkább a férfiak sportja, de ez érthető is, ha megnézel egy meccset. Sebesen repül a korong, ráadásul rövidtávon kell felgyorsulni, de még irányt változtatni és megállni is. A gyors kanyarokhoz és fékezésekhez minden lehetséges izmodra szükséged lesz, úgy hogy feltétlenül nyújtsd le őket utána, hogy másnap ne gyötörjön izomláz. Nagy előnye viszont, hogy ennek a sportnak itthon is hódolhatsz, csak el kell látogatnod a legközelebbi sportklubba.

Síelés

Micsoda adrenalinlöket, amikor hajmeresztő tempóban siklasz le a lejtőről! Persze ha kezdő vagy, eleinte inkább a lassabb és könnyebb pályákat ajánljuk, amíg megtanulod, miként is tudod magabiztosan irányítani a léceket. A síelés nagyszerűen átmozgatja a tested, legyen szó bármilyen sípályáról. Ha szeretnél kicsit karra is edzeni, akkor ajánljuk neked a sífutást, ami egy nagyon erős kardió edzéssel is felér.  A síelés során különösen formálódnak a combközelítő és távolító izmok, valamint a fenék - köszönhetően a félig guggoló pozíciónak.

Snowboard

Mondhatjuk, hogy a síelés rokona, de lényegében teljesen más mozgást és technikát igényel. A snowboard kifejezetten jó a felső combizmok és a vádlik erősítésére, de az irányításhoz a törzsizmoknak is komolyan dolgozniuk kell. Magasabb szinten az ugrásoknál például már kőkemény has és hátizmok kellenek.

Készítsd fel magad a téli sportokra!

Ahhoz, hogy egész télen kinn a szabadban sportolhass, érdemes kicsit felkészülnöd a kültéri mozgásra, hogy ne érjenek meglepetések. Nem csak fizikálisan kell egy kis előkészület, hanem a vitaminraktáraidat is jó, ha feltöltöd. Ne feledkezz meg a meleg ruházatról sem! Válogass jól szellőző ruhákat, és öltözz rétegesen, így elkerülheted, hogy túlzottan kimelegedj, majd megfázz.

Oszd meg ezt a cikket barátaiddal is és hódoljatok együtt a téli sportoknak!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön