gonorrhoea
Egészségmagazin.com   |   2015.03.21.

Gonorrhoea: A bakteriális fertőzés

Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. A mai cikkünk témája egy bakteriális fertőzés, a gonorrhoea (tripper, kankó).

reklám vége

A gonorrhoea valószínűsége

A gonorrhoea a klasszikus nemi betegségek közé sorolható, kórokozója a gonococcus baktérium. Európában az 1970-es években visszaszorult, azóta ez a csökkenő tendencia általánosan jellemzővé vált a világ más országaira is egy ideig, majd az 1990-es évek második felétől egyre több esetben fertőződtek meg Nagy-Britanniában, Belgiumban és Franciaországban. A múlt század utolsó évtizede ismét fokozott elterjedést hozott, így világszerte összességében 12 millió új megbetegedést állapítanak meg évente.

Ma a gonorrhoea világszerte komoly problémát jelent, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján, évente hatvan millióan fertőződnek meg a trippert okozó baktériumtól.

A gonorrhoea tünetei és következményei

A gonorrhoea világszerte elterjedt, csak emberre veszélyes betegség, amely nemi úton és a szülés során terjedhet. A baktérium a húgyutak és a méhnyak nyálkahártyájának sejtjeiben tapad meg, amit speciális fehérjeszálak segítenek.

A férfiak esetében a tripper fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd gennyes lesz. Ezt a húgycső gyulladása eredményezi, ami a húgyhólyagra átterjedve további panaszokat okoz - a vizelés sok esetben fájdalmas és véres lehet. Ha a beteget nem kezelik, a tünetek bár mérséklődni fognak, de komoly következmények léphetnek fel. A fertőzés felfelé terjedve prosztatagyulladást, vagy a mellékherék fájdalmas gyulladását eredményezheti. Ennek hosszú távú következménye a férfiak sterilitása lehet.

A nők esetében legtöbbször a kankó tünetmentesen zajlik, néha azonban enyhe fájdalommal kísért húgycső-, vagy méhnyak gyulladás alakulhat ki. A kezeletlen betegség súlyos következményekkel járhat, méhnyálkahártya-, hashártya-, petevezeték gyulladást eredményezhet, amelyek végül a sterilitáshoz vezethetnek.

A gonorrhoeatól mindkét nem esetében kialakulhat mandula- vagy garatgyulladás is, amennyiben a fertőző baktérium orális aktus során kerül a szervezetbe; anális közösülés eredményeképp pedig nagy valószínűsége lesz a végbélgyulladásnak.

Ha az ember a fertőzött nemi szervek érintését követően a szeméhez nyúl, akkor a baktérium oda is átterjedhet. Ennek tünetei a megduzzadt szemhéjak, az erős bevérzés és gennyképződés.

Kezelése

A gonorrhoea kórokozójának kimutatása tenyésztéssel történik a húgycsőből, illetve a nők esetében a méhnyakból vett kenetből.

A kezelése szájon át szedett antibiotikummal történik. Kezdetben elég volt a penicillin alkalmazása, de a rezisztencia terjedése miatt át kellett térni az antibiotikum kúrára. Mivel a gonorrheahoz gyakran társul chlamydia (további részletek találhatóak egy korábbi cikkünkben) vagy más nemi úton terjedő betegség, sokszor nem elegendő egyetlen antibiotikum, hanem antibiotikum-kombináció alkalmazása szükséges. A különböző szövődmények esetében ugyanaz a kezelés van, csak hosszabb ideig tart.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön