limfogranulóma, nemi úton terjedő betegség
Egészségmagazin.com   |   2015.04.17.

Limfogranulóma: A „latin-amerikai” betegség

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk trópusi éghajlaton legelterjedtebb limfogranulóma.

reklám vége

A limfogranulóma tünetei

A limfogranulóma (LGI) egy nemi úton terjedő fertőzés, melyet a Chlamydia trachomatis L1-4 szerotípusai okoznak. Ez alapvetően egy, a trópusi területeken megtalálható nemi betegség, azonban Európában sem lehetünk teljesen nyugodtak, mert - bár csekély számban - de előfordul ez a típusú fertőzés sőt, néhány országban (például Hollandiában) járványok is kialakultak.


A kórokozó az apró hámsérüléseken keresztül jut be a bőrbe illetve a nyálkahártyába, és ott a 15-21 napos lappangási idő után apró, fájdalommentes fekélyt eredményez. Ez a férfiak esetében a makkon, nőknél a hüvelyben jelenik meg. Idővel a fertőzés tovább terjed a szervezetben, és újabb tünetek jelentkeznek. A környéki nyirokcsomók (nemi szervek esetében a lágyéki; végbélnél pedig az annak közelében található) megduzzadnak, elgennyesednek és tályogok alakulnak ki. Ennek következményekén sipolyok jönnek létre, amelyek rendellenes összeköttetések a belső szervek és a test felszíne között. Ezek hegesedéssel gyógyulnak, amelynek eredményeként károsodik a nyirokkeringés és a bőr elefántszerű megvastagodása történik. Ez egy végleges állapot, akár évtizedeken keresztül fennmaradhat.

Ezeken felül az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

  • Vér és/vagy genny ürülése a széklettel,
  • fájdalmas bélmozgások és székletürítés,
  • rosszullét, láz, étvágytalanság.

Következmények és szövődmények

A betegség a megfelelő kezelése és időben történő felismerése esetén könnyen gyógyítható, szövődmények nem alakulnak ki. Azonban a kezdeti fázis észrevétlensége miatt könnyen megbújik a fertőzés a szervezetünkben.

A korábban említett sipolyok, illetve az elefantiázis a leggyakrabban kialakuló szövődmény. További súlyos következményei lehetnek a nem megfelelő kezelésnek a végbél heges szűkülete, a direkt összeköttetés kialakulása a hüvely és a végbél között, valamint az agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is.

Kezelés

A nemi úton terjedő betegségeket legkönnyebb megelőzni, amelynek egyetlen biztonságos módja a nemi önmegtartóztatás. Bár az óvszer használata csökkenti a fertőzés veszélyét, de a legbiztonságosabb a monogám párkapcsolat.

Azonban a betegség kialakulásának esetében több módszer is kínálkozik annak felismerésére. A fizikális-, a nyirokcsomók szövettani-, az immunhisztokémiai- és a szerológiai vizsgálat, valamint a bakteriológiai tenyésztés mind alkalmas a fertőzés megállapítására.

A chlamydia kórokozó sajátos jellemzői miatt olyan antibiotikumokkal lehet elpusztítani, amelyek a sejten belül hatnak - ilyenek a doxiciklin, az eritromicin illetve az azotromicin.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön