kullancs, lyme-kór
Egészségmagazin.com   |   2015.03.21.

Ha támadnak a kullancsok

Beköszöntöttek a napsütéses napok, amikor mindenki a szabadba vágyik. Legyen szó kirándulásról, túráról vagy piknikről - a lényeg, hogy a tavasz első sugarai mindenkit hívnak. Azonban az éltető napsugarak a természet kis állatait is felébresztik, a kellemes időben egyre inkább számíthatunk a kullancsok aktivizálódására. Az évente több ezer embernek komoly gondot okozó vérszívók ellen érdemes felvérteznünk magunkat, mert az erdei kirándulások és a kerti munka során is támadhat a természet.

reklám vége

Emberre is veszélyes ízeltlábú a kullancs

A kullancsok kevéssé gazda specifikus (tehát nem konkrét fajt támadnak meg), vérszívó ektoparazita állatok. Nincs mit szépíteni, ez azt jelenti, hogy élősködők, amelyek egy másik egyed testfelszínén élnek, és annak testéből táplálkoznak. A kullancsok főként az emlősök ellenségei, de olykor madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három gazdaegyedből is táplálkozhatnak, ettől függően különböztetünk meg „kétgazdás" és „háromgazdás" fajtákat. Ez jelentősen befolyásolja az általuk terjesztett fertőzéseket, érdemes tehát odafigyelni és minél hamarabb elkapni őket.

A kullancs alapvetően az erdőben, tisztásokon, bokros, nyirkos helyeken él; legnagyobb számban nyáron - április és június között fordul elő. Mára azonban az élősködő már a városok parkjaiban és gondozatlan lakókörnyezetekben is megél, ezért fokozottan ügyelni kell a mindennapok során is.

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és egyéb fertőzéseket terjeszthet.

A kellemetlen találkozás megbetegíthet

A kullancs rossz hírét a csípésük által okozott betegségeknek köszönhetik, azonban ezeket nem maga az állat, hanem a bélrendszerében található káros baktériumok, egysejtűek, vírusok okozzák, amely táplálkozásuk során kerülhet a szervezetünkbe.

Az emberre kerülő kullancs általában igen apró, kezdetben nehéz észrevenni. Gyakran a test nehezen belátható részén - hónalj, alhas, csípő, térd- és combhajlat - tapad meg, és kezd el táplálkozni. A hozzáértő szem már ilyenkor, egészen kicsiként is felismeri; azonban a legtöbben csak néhány napot követően, vértől megduzzadva találnak rá. A vérszívás során egyfajta fájdalomcsillapítót juttat a sebbe, ezért csípését nem érezzük - azonban a távozását követően ez könnyen bedagadhat, begyulladhat.

A kullancs elterjedt hírének köszönhetően egyre többen figyelnek oda rá, ezért viszonylag hamar észreveszik és eltávolítják. Azonban pont ezt követően fontos odafigyelnünk, mert ekkor jelentkezhetnek a különböző betegségek tünetei.

A kullancs által terjesztett vírusos agyhártyagyulladás magas lázzal, tarkómerevséggel és zavart állapottál jár; a beteg esetében azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség védőoltásokkal megelőzhető, de ezeket jóval a kullancsszezont megelőzően kell beadni, mert hatásukat csak idővel fejtik ki. A védőoltás három részből áll - az első vakcina beadásától számított egy hónap múlva van szükség a másodikra, majd egy év elteltével a harmadikra. A védelem a második oltást követően kialakul, de három-öt évente szükség van emlékeztető injekciókra.

A Lyme-kór ismertetője, ha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén jellegzetes, gyűrű alakban kokárdaszerű folt jelentkezik, amelynek széle idővel egyre elterjedtebb lesz, akár 50-100 millimétert is elérhet. Jelentkező tünetek továbbá az ízületi fájdalom, gyengülő szervezet, fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök - későbbi szövődményeként szívritmust okozó szívizomgyulladás is kialakulhat. Gyógykezelése hosszas antibiotikumkúrából áll, amit minél előbb el kell kezdeni.

A tularémia, más néven nyúlpestis tüneteként a behatolás helyén igen erős fájdalommal kísért bőrfekély képződhet, ami a nyirokcsomó megnagyobbodását és tüdőgyulladást okozhat. Ez erősen fertőző, ezért bejelentés köteles. A betegség antibiotikummal gyógyítható, de kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A jó hír, hogy a betegségen való átesés általában védettséget biztosít a későbbiekben.

Így kerüld el a kullancs által terjesztett betegségeket

A korábban leírt védőoltás mellett több, apró praktikával is tehetünk a kullancs támadása ellen. Fontos, hogy kiránduláskor viseljünk hosszúszárú, zárt ruhát - a nadrágot esetleg bokánál megköthetjük egy madzaggal, ezzel is óvva lábszárunkat a vérszívóktól. Ha tehetjük kerüljük el a vadak által kedvelt vagy a bozótos területeket - hiszen ezek kész kullancstelepek.

Érdemes elindulás előtt kullancsriasztó krém vagy spray használata, amelyek hatásosak lehetnek az állatnak nem tetsző illatok kialakításában. Ezt segítheti elő a "polybe" (vény nélkül kapható) tabletta is, amelynek bár elég kellemetlen az íze, de igen hatásos a kullancsok elriasztásában.

Mindezek mellett rendkívül fontos, hogy minden kirándulás, huzamosabb természetben tartózkodás közben (és után) átnézzük testfelületünket. Megannyi hiedelem és szokás alakult ki a kullancs eltávolítását illetően, amelyek szerint az óramutató járásával megegyezően (vagy éppen ellentétese) csavarva; vagy tejföllel, különböző zsiradékokkal az állat melletti területet körkörösen masszírozva leghatásosabb a folyamat. Azonban ezek a téveszmék valószínűleg csak rontanak a helyzeten, a legjobb ha egy csipesszel egyszerűen, határozottan kirántva szabadulunk meg az élősködőtől. Törekedjünk az állat maradéktalan és hirtelen eltávolítására, mert ellenkező esetben (ha beszakad a feje, vagy ha sokáig irritáljuk) könnyen szervezetünkbe ürítheti a benne megtalálható megannyi káros anyagot.

A tavasz első, éltető napsugarai felszólítanak, hogy élvezzük ki a jó időt. A kellő előkészületet követően máris indulhat a kullancsmentes szórakozás - hiszen kirándulásra, piknikre hív a természet.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön