Alzheimer-kór
Egészségmagazin.com   |   2015.03.20.

Megvan az Alzheimer-kór ellenszere?

Az emlékeink a legféltettebb kincseink, hiszen azokban rejtőzik az egész életünk. Azonban vannak, akiknek a különböző betegségek hatására elveszik a kapcsolat az „emlékraktárral". Ilyen betegség például az Alzheimer-kór is, amely évente egyre több embert veszélyeztet. Ausztrál kutatók régóta foglalkoznak a probléma orvoslásával, nemrég komoly előrelépést értek el - a betegségben szenvedő kísérleti egerek 75 százaléka gyógyult meg az új módszernek köszönhetően.

reklám vége

Az Alzheimer-kór

Az időskori demencia egyik leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely a szellemi képességek olyan súlyos romlásával jár együtt, hogy az érintett már a normális életvitelre, önellátásra sem lesz képes.

A szellemi leépülés a betegség velejárója, mivel annak következtében az agyszövetek elsorvadnak, így sérül többek között az emlékezésért felelős központ. Időnként mindenkinek kihagy a memóriája, teljesen természetes, hogy néha elfelejtünk ezt-azt. Azonban a kór következtében ez már nem normális kereteket ölthet, az érintett sokszor már a közeli hozzátartozója nevét sem tudja, a mindennapi alapfeladatok ellátására is képtelen.

A kór kialakulása általában folyamatos, azonban néha egy-egy lelki trauma hatására ez felgyorsulhat. Megfigyelték, hogy az eszméletvesztéssel kísért súlyos fizikai trauma, a jelentős vérveszteséggel járó baleset esetében gyorsabb volt a betegség lefolyása.

Habár a memóriazavar az embereknél korai és minden esetben megfigyelhető jellegzetesség, a tünetek nem pusztán feledékenységből állnak. Az idő előrehaladtával (évek elteltével) visszafordíthatatlan szellemi károsodás következik be, ami tönkreteszi a beteg tanulási képességét, szóbeli kifejezőkészségét, illetve képzelőerejét is. Általánosan jellemző tünetei tehát a fokozódó feledékenység, az elvont gondolkodásra való készség elvesztése, a megfelelő szó megtalálásának nehézsége, tájékozódási képesség eltűnése, az ítélőképesség romlása és a személyiségváltozás.

A betegséget már régóta ismeri az emberiség, világszerte nagyjából ötven millióan érintettek. Magyarországon körülbelül 200 ezer alzheimeres beteget tartanak nyilván, azonban ez a szám évről-évre fokozatosan növekszik. Eddig nem találtak gyógymódot a szörnyű betegségre, azonban a napokban közölte egy, az Ausztráliában található Queenslandi Egyetemhez tartozó intézet kutatói csapata, hogy kísérlet során a vizsgált beteg egerek 75 százalékos javulást mutattak.

A lehetséges kiút az Alzheimer-kórból

A Queenslandi Agyi Intézet (QBI) szakemberei egy nem invazív ultrahangos eljárást fejlesztettek ki az Alzheimer-kór kezelésére. Az eljárással a kísérlet alanyaiként szolgáló alzherimeres egerek emlékei helyreálltak, könnyen vissza tudtak emlékezni a labirintusban elrejtett étel helyére.

Az újszerű, gyógyszermentes módszer szétrombolja az idegkárosító amyloid plakkokat, amelyek a memóriavesztést és a gondolkodás hanyatlását eredményezik. Tehát a kifejlesztett kezelés képes ideiglenesen megnyitni a vér-agy gátat, a réteget, amely normális esetben védi az agyunkat a baktériumoktól és az egyéb fenyegetésektől. Azonban ugyanez gátolja a gyógyszerek szervezetbe jutását, ezzel akadályt képez a hagyományos orvoslás számára és ellehetetlenítik az esetleges segítséget. A kezelés hatására ez a gát ideiglenesen megnyílik, így teszi lehetővé azon mikroglia sejtek beáramlása az agyba, amelyek támogatólag hatnak a hulladék anyagok eltávolítására. Az ultrahangkezelés arra serkenti ezeket a sejteket, hogy bekebelezzék és eltüntessék a mérgező fehérjecsomókat - azaz az amyloid plakkokat.

A kutatás egyik professzora, Jürgen Götz reméli, hogy az új eljárás forradalmasítja az Alzheimer-kór kezelésének lehetőségét. „Az 'áttörés' szó elég elcsépelt, de ebben az esetben úgy gondolom, az eredmény valóban alapjaiban változtatja meg a betegség kezeléséről alkotott elképzeléseinket, és nagy jövőt jósolok ennek a megközelítésnek."

A kutatók tovább folytatják az eddig sikeresnek ítélt kísérletet, először nagyobb állatokon, majd az emberen is tesztelik az új módszert. Ennek következtében - remélhetőleg 2017-re - lehetővé válik az Alzheimer-kór kezelése, így az emberek maradéktalanul hozzáférhetnek majd kedves emlékeikhez és a mindennapokhoz szükséges információkhoz. Ez által az élet, és a világ újra szép lesz, az emlékezésnek köszönhetően megelevenedhetnek a régmúlt szép képei.Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön