skizofrénia
Egészségmagazin.com   |   2015.05.19.

Új felfedezés segítheti a skizofrénia kezelését

A skizofrénia egy kóros mentális állapot, amelyet az elmefolyamatok összeomlása; a gondolatok, érzések és cselekedetek közti összhang szétesése; érzékcsalódások; valamint gyakran hallucinációk jellemeznek. Kialakulásában közrejátszanak genetikai és környezeti hatások is, de eddig nem találták az összefüggést a tünetek hátterében - azonban amerikai kutatók nemrég kapcsolatot fedeztek fel a biológiai változások között.

reklám vége

Mi az a skizofrénia?

A betegség elnevezése a görög eredetű „szkhizein" - hasadás és a „phren" - elme szavak összetételéből származik. Eugene Bleuler, osztrák pszichológus alkotta meg a fogalmat 1911-ben. Ez az elme betegsége, leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus hallucinációk, paranoid vagy bizarr téveszmék, illetve a rendezetlen beszéd és gondolkodás.

A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek (férfiak esetén 15-25, nők esetében 25-35 éves korban jellemző), húsz-negyven százalékban pedig a serdülőkor táján jelentkeznek a tünetek.

Az eddigi vizsgálatok alapján a személyiség szétesés néha lassan, máskor pedig hirtelen, heves zavarodottsággal és érzelmi nyugtalansággal alakul ki - amelyeknek két fő oka van, a genetika és a környezet.

Milyen tényezők okozzák?

A skizofrénia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Azoknak az embereknek, akiknek a családjában már előfordult a betegség, húsz-negyven százalékkal nagyobb az esélye van arra, hogy kialakuljon a skizofrénia. A genetikai okokat bizonyítja továbbá, hogy a veszélyeztetettség a rokonsági fokkal arányosan nő. Tehát például míg az egypetéjű ikrek 40-50 százalékban betegszenek meg, addig más testvérek esetében ez a szám mindössze 8-10 százalék. Valószínű, hogy sok gén érintett a betegség kialakulásában, de ezek mindegyike nem ismert még.

A skizofrénia kialakulásával összefüggésbe hozható környezeti tényezők közé tartozik a lakókörnyezet, a droghasználat és a születés előtti stressz hatása. Magának a nevelési stílusnak valószínűleg nincs hatása a skizofrénia kialakulására, de a támogató szülők pozitív hatással vannak a betegség kezelésére. További fontos környezeti tényezőnek számítanak a szociális elszigetelődéssel és a bevándorlással összefüggő hátrányos társadalmi helyzet, a faji megkülönböztetés, a családi kapcsolatok működési zavarai, a munkanélküliség és a rossz lakhatási körülmények.

A különböző genetikai és környezeti hatások tehát elősegítik a betegség kialakulását, amelynek megannyi különböző tünete fordulhat elő.

Milyen tünetei lehetnek a skizofréniának?

A betegség tünetei igen sokfélék és változatosak lehetnek, amelyek időről-időre különbözőképp mutatkoznak meg a betegeken. Néha nagyon zaklatottak vagy izgatottak lehetnek, máskor rendkívül nyugodtak vagy akár mozdulatlanok.

A betegek esetében gyakori az asszociációk felbomlása, az önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata. Sokszor jelentkeznek vo­natkoztatási és üldöztetési téveszmék, észlelési és koncentrációs zavarok, (elsősorban akusztikus) hallucinációk, bizarr motoros aktivitások. Az érzelmi eltompulás mögött belső nyugtalanság feszül, amely olykor dührohamok formájában tör a felszínre. Ezeken felül sokszor nem viselkednek megfelelően, koordinálatlan a mozgásuk. Problémájuk lehet a személyes higiéniával, és - akár emiatt is - gyakran szeparálódnak el a társaságtól.

A szakemberek régóta igyekeznek megfejteni a rendellenességgel járó hallucinációk és furcsa viselkedések okait, és három idegi elváltozás felelősségét mutatták ki. Eddig ezeket függetlennek gondolták, azonban egy új kutatásnak köszönhetően megtalálták az összefüggést.

Az amerikai áttörés

A skizofrénia tüneteinek eddig három okát sikerült felmérni a kutatóknak, az agyi idegsejtek kevesebb a nyúlványát, a hiperaktív neuronokat és túlzott dopamintermelést. Ezek között eddig nem találtak kapcsolatot, de az amerikai Duke Egyetem kutatóinak sikerült ezt felkutatni, ugyanis szerintük ezek visszavezethetőek ugyanannak a génnek a hibás működésére. Ez a felfedezés új kezelési módszerhez vezethet, amely a betegség mögött meghúzódó okot célozhatja meg, és nem a skizofrénia látható tüneteit.

Tehát az új felfedezés eredményeit összegezve kiderült, hogy miként tudja a gén mutációja kiváltani a három elváltozást, és hogy ez hogyan tudja előidézni a pszichiátriai betegséget. Ennek köszönhetően lehetségessé válhat új kezelési módszer kifejlesztése, amely nagyban megsegítené a betegek helyzetét.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön