a vashiány tünetei
Egészségmagazin.com   |   2017.03.14.

Mik a vashiány tünetei?

Miért szopogattak régen kulcsot a gyerekek? Miért hatalmas probléma a vashiány? Hogyan lehet pótolni a vasat a szervezetben? Mi a különbség a vashiány és a vérszegénység között? Gyakran felmerülő kérdések ezek: cikkünkből azonban mindenre választ találsz!

reklám vége

Levegő nélkül nincs élet; a levegőn belül az ember számára pedig az oxigén a legfontosabb. A belélegzett oxigént azonban valahogy el is kell juttatni a megfelelő helyre. Az emberi szervezetben erre a feladatra valóságos szállítmányozási rendszer jött létre: az erek felelnek meg az autópályáknak, a kamionok pedig nem mások, mint a vörösvértestek. Ezeket gyakran vörösvérsejteknek is hívják, ám ez téves megnevezés: a vörösvértestek sejtszerűen működnek, de nem tekinthetők sejtnek, mivel nincs sejtmagjuk. De ne térjünk el a tárgytól...

A vörösvértestek fő feladata az oxigén szállítása. Az alakjuk is ehhez alkalmazkodott: lapos, középen elvékonyodó, gömbölyded korongocskák, amikbe csak „beleülnek" az oxigénmolekulák.

Mi köze a vasnak a vörösvértestekhez?

A vörösvértestek nagyrészt hemoglobinból állnak, és egyben ez az anyag az egyik legfontosabb összetevőjük is, hiszen ehhez tapad a szállítandó oxigén. A vas pedig a hemoglobin legfontosabb alkotórésze, ami nélkül nem tud megfelelően működni. Ergo: ha nincs elég vas a szervezetedben, nem jó a véred, nem tud megfelelően oxigént szállítani, és az egész rendszer rosszul fog működni.

Ez meglehetősen komoly probléma, ám kívülről nem látszik: hacsak nem jársz rendszeresen vérvételre, vagy véradásra, nem biztos, hogy egyértelműen megállapítható a vashiány. Ám van néhány jel, ami árulkodó lehet...

A vashiány tünetei

Jég utáni sóvárgás

Ha állandóan valami jeges dolog után vágysz (főleg most, amikor még messze a kánikula), kezdhetsz gyanakodni: ez a vashiány egyik leggyakoribb tünete. Ezt azonban más is okozhatja, így mielőtt kirámolnád a mélyhűtőt, nem árt a többi tünetet is megnézni.

A vashiány tipikus tünete a hajhullás

Bizonyos mennyiségű hajszál természetesen normális a hajkefében és a lefolyóban, de ha azt veszed észre, hogy már minden ruhád tele van hajjal, és a copfod is egyre vékonyabb, akkor érdemes elgondolkodni a dolgon.

Zúzódások és sápadtság

Ha indokolatlanul sápadt vagy, nehezen múló zúzódásokat, véraláfutásokat észlelsz a testeden, az vashiányra utalhat. A sápadtság persze a hosszú téli hónapoktól is lehet, szóval használd ki a napsütést, és tölts sok időt a szabadban!

Repedezett ajkak...bizony, ez is!

Főleg idősebb korban fordul elő, de ez az elváltozás is a vashiány tünete lehet.

Kanálkörmök

Egy nagyon jellegzetes elváltozás, ha a körmeid homorúak, visszafelé domborodnak, és vékonyabbak, mint kellene. Kiskorban gyakoribb, de később is megjelenhet a vashiány tüneteként.

Bizsergő lábak

Ha furcsa, bizsergő érzést észlelsz a lábadban, ami olyan, mintha hangyák mászkálnának, kezdhetsz gyanakodni a vashiányra.

Koszevés

Furcsa, de sok vashiányos ember ellenállhatatlan vágyat érez a nem ehető dolgok iránt, kívánja a koszt, a földet, a festéket, rozsdás kulcsot. Régen ezért gyakran kötötték össze a kellemest a hasznossal: a vashiányos gyerek kulcsot szopogatott vagy olyan almát, amibe korábban rozsdás szögeket szúrtak.

Mindezeken felül sok más dolog is jelzi a vashiányt: fáradékonyság, álmosság, gyengeség... ezek azonban annyira általános tünetek, hogy szinte bármilyen betegséghez tartozhatnak, sőt, az is lehet, hogy szimpla tavaszi fáradtságra utalnak. A legbiztosabb ezért az, ha a jellegzetes tünetekből indulsz ki: ha több is előfordul, elég valószínű, hogy vashiányról van szó.

Ha biztos akarsz lenni a dolgodban és nem félsz a vérvételtől, érdemes évente-kétévente teljes vérképet csináltatni akkor is, ha nincs semmi bajod; ebből ugyanis nemcsak a vashiányra derülhet fény, hanem számos egyéb, lappangó betegségre is. Vagy ami még jobb: legyél rendszeres véradó, így a szűrővizsgálatot is kipipálhatod, és még másokon is segíthetsz!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön