szifilisz
Egészségmagazin.com   |   2015.03.19.

Szifilisz: Az egyik legveszélyesebb nemi betegség

Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Múlt alkalommal a chlamydiáról volt szó, mostani írásunkban az egyik legveszélyesebb betegségről, a szifiliszről olvashatsz.

reklám vége

A szifilisz tünetei

A betegség lefolyásában különböző stádiumokat lehet elkülöníteni, amelyek mindegyikének megvan a jellegzetes tünete.

A korai állapotra jellemző, hogy a kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később fekéllyé alakul, ami heget hagyva hátra hat hét alatt begyógyul. Ez a seb keletkezhet a nemi szerveken, a végbélnyílás körül illetve a szájban is, mindig a nyirokcsomók fájdalmas duzzanata kíséri. Továbbá jellemző a korai szifiliszre a pénisz duzzanata, amelynek következménye az ún. „harangnyelv-pénisz" kialakulása. A korai betegség második szakaszában az eddig felsoroltak nem találhatóak meg, azonban a testen több helyen bőrkiütések jelentkeznek.

A késői állapotú szifilisz, a betegség nem fertőző stádiuma, több év elmúlásával alakul ki. Erre a szakaszra jellemző a hegesedő, fájdalmatlan bőrtünetek megjelenése, valamint a keringési rendszert, a szívet és az idegrendszert érintő eltérések kialakulása.

Valószínűség

A jelenlegi adatok szerint nincs olyan oltóanyag, amely hatásos lenne a fertőzés megelőzésében. Éppen ezért a hosszútávú, nem fertőzött személlyel való monogám kapcsolat, illetve bármilyen alkohol és kábítószertől - amelyek növelik a felelőtlen szexuális kapcsolat létrejöttének valószínűségét - való tartózkodás ajánlott.

A terhesség során kötelező a szifilisz szűrésen átesnie a nőknek, így kizárható lesz a gyermek esetleges fertőződése. Azonban még ma is sokan nem részesülnek terhes gondozásban, ezért ez továbbra is elterjedt betegség.

Következmények és szövődmények

A különböző fázisokban különböző következményei vannak a nem kezelt fertőzésnek.

Kezdetben az érintett terület kisebesedése, majd a fekély kialakulása a legvalószínűbb.

A második szakaszban a szervezet már túlérzékeny a kórokozóval szemben, ilyenkor leggyakrabban a bőr, a nyálkahártya és a nyirokcsomók problémái alakulhatnak ki, azonban előfordulhat lép- vagy májmegnagyobbodás, csonthártya- és ízületi gyulladás is.

Az ezt követő szakaszban, a kezeletlen betegség következményeként kialakulhatnak gummák, puha, tumorszerű gyulladásos göbök, amelyek mérete és elhelyezkedése nagyon változatos. Emellett ekkor már nagyon komoly gondot okoz a szervezet központi idegrendszerében a baktérium - agyhártyagyulladás, bénulás alakulhat ki.

A terhesség során kialakuló fertőzés következménye lehet a vetélés, a halva születés, vagy az gyermek fertőzött születése - sajnos ritkán fordul elő, hogy a magzatra nem terjed át a betegség.

A szifilisz kezelése

A kórokozó kimutatása a vérből történik, a gyorsteszteknek köszönhetően néhány óra alatt megállapítható az esetleges betegség. A fertőzést követő néhány nap nem kimutatható a betegség, illetve a korábban szedett penicillin származékú antibiotikum is nehezítheti az azonosítást. A szifilisz kezelése nagy adagú penicillinnel történik.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön