tbc, tuberkulózis
Egészségmagazin.com   |   2015.03.26.

Emlékezzünk együtt a tbc-re!

A tuberkulózis egy fertőzés útján terjedő betegség, aminek nincsen speciális tünete. Ez nehezíti a megbetegedés korai felismerését, így igen komoly szövődmények alakulhatnak ki. Egészen 1882-ig nem is ismerték a betegség okát, ezért a küzdelem ellene szinte lehetetlen volt. Azonban abban az évben, március 24-én Koch Róbert ismertette a Koch-bacillus felfedezését, aminek következtében megkezdődhetett a gyógymód kifejlesztése – ennek emlékére 1996 óta az Egészségügyi Világszervezet a tbc elleni küzdelem világnapjává nyilvánította ezt a hónap végi alkalmat. Így évről-évre újra felhívják az emberek figyelmét a betegség okozta veszélyekre, és a megelőzésként szolgáló szűrővizsgálatok fontosságára.

reklám vége

A tbc a világ egyik leghalálosabb betegsége

A tuberkulózis a mai napig a világ egyik legveszélyesebb, az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő, cseppfertőzés útján terjedő betegsége. A már megbetegedett ember köhögés vagy tüsszentés útján - kezeletlen állapotban akár évente húsz embert - fertőz meg. Földünk lakosságának egyharmada szenved a tbc kórokozójától, mintegy kétmilliárd ember hordozza magában a betegség kialakulásának lehetőségét - szerencsére akadnak, akiknek a szervezete kiállja a próbát. Azonban még így is évente kb. két millióan halnak bele a fertőzésbe, amely nem csak a tüdőt érintheti, hanem a gyomor- és bélrendszert, a húgy és ivarszerveket, a csontokat, valamint a bőrt is.

A betegség előfordulása nagyban függ a szociális helyzettől, ezért leggyakrabban a hátrányos körülmények között élők fertőződnek meg. Az ő körükben sajnos nem alakult ki a rendszeres szűrővizsgálatok hagyománya, ezért hiába létezik gyógymód, az nem jut el a betegekhez. Magyarországon szerencsére a XX. század elején kialakult egy, az egész országot behálózó tüdőgyógyászati hálózat és általánossá vált a védőoltás, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkent a betegek száma.

A betegség általános tünetei a fogyás, a hőemelkedés, a fokozott izzadás, az étvágytalanság, a fáradékonyság, a gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi problémák közül a köhögés valamint a köpetürítés a legjellemzőbb, ritkábban előfordulhat még mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés is. A tüdő nagy területének érintettségekor magas láz, gyors lefogyás jelentkezhet, amelyek akár halált is okozhatnak. Láthatjuk tehát, hogy ezek között nincs specifikus, ezért a tbc csupán a megfelelő szűrővizsgálatok során igazolható.

A megfelelő diagnosztika és a kezelés

A tbc fertőzés megállapításához a felsorolt tüneteknek és egyéb eljárásoknak van kiemelkedő szerepe. A mellkasi röntgenfelvétel, a különböző mikrobiológiai vizsgálatok, az ún. tuberculin bőrpróba (amelynek során egy speciális anyagot juttatnak a bőrbe, amely 72-96 óra elteltével fejti ki hatását a szúrás helyén), valamint a szövettani vizsgálatok segíthetnek idejében felismerni a betegséget.

A tuberkulózis kezelése nem egyszerű, ezért ajánlott fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre. A prevenció Magyarországon jól szervezett, többlépcsős rendszerben működik. Az újszülöttek még hazakerülésük előtt megkapják az első védőoltást, amelynek hatása 12-14 évig eltart. A megelőzést szolgálja a már korábban említett jól kiépült szűrőhálózat is, amelynek keretében 14 éves kor fölött évente kötelező tüdőszűrésen részt venni. Azonban a prevenció hiányában, vagy annak ellenére kialakult betegségnek gyógyszeres kezelése van.

A tbc kezelése két, jól elhatárolható fázisra osztható. Az első egy intenzív időszak, amelynek során a beteget két vagy három hónapon keresztül különböző szerek kombinációjával kezelik. A második a stabilizáció fázisa, amelynek során már kevesebb gyógyszert adnak a betegnek, a neki megfelelő dózisban és időtartamig. A terápia beállítása kórházi körülmények között történik, és a páciensek hazabocsátását egy alapos kivizsgálás előzi meg. Ezt követően is rendszeres orvosi ellenőrzésen kell átesniük, hogy az esetleges mellékhatásokra fény derüljön, illetve a betegség alakulása jól nyomon követhető legyen.

Láthatjuk tehát, hogy a kezeletlen tuberkulózis betegség komoly következményekkel járhat, valamint súlyos veszélyt jelenthet a fertőző ember környezetében élőkre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a betegség kialakulását és részt vegyünk a szűrővizsgálatokon - erre emlékeztet minden évben, újra és újra a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön