meditációval a bélbetegség ellen
Egészségmagazin.com   |   2015.05.18.

A bélbetegségek ellen is hatásos fegyver a meditáció

A meditációt gyakorló ember saját magára koncentrál, de ugyanakkor érzékeli a környezetet is. Ennek hatására rengeteg pozitív változás következik be testében, és bizonyos betegségek is enyhülnek. Egy nemrég publikált tanulmányból kiderül, hogy az eddig ismert pozitívumokon túl, a bélbetegségek ellen is hatásos fegyver.

reklám vége

Meditációs alapok

Lényegében a meditáció egy olyan lelkiállapotra utal, amikor a testünket tudatosan ellazítjuk, hogy ennek hatására lelkünket és elménket megnyugtathassuk. Így a belsőnkre való koncentrálásnak köszönhetően kialakíthatjuk a lelki békét és harmóniát. Ennek hatására a környezetet részben figyelmen kívül tudjuk hagyni - emiatt sokan „módosult tudatállapotnak" is nevezik.

A meditáló ember a jelenben él; számára megszűnik minden, csak az itt és most számít. Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja. Valójában egy könyv olvasása vagy egy film nézése ugyanúgy egyfajta meditáció.

Ennek a fő célja a stressz oldása, az elme lecsendesítése és a gondtalanság állapotának megteremtése. Előnye a folyamatnak, hogy lényegében bármikor és bárhol végezhető. Mindezek miatt számos pozitív hatása van az egészségre, és az emberi szervezetre.

A meditáció pozitív hatásai

Az elmélyülés és a lelki nyugalom állapotának előidézése sok szempontból nagyon jó hatással van az emberre. Ezek mérhető pozitívumok, hiszen nem csak az aktuális hangulatot javítja, hanem az egészségi állapotot tekintve is számos előnnyel jár.

  • A meditáló ember figyel a légzésére, amelynek köszönhetően lelassul a szívverés, csökken a vérnyomás - aminek következtében nyugodtabbá válik.
  • A meditáció során csökken a vérsavó szint, amelynek hatására csökken az aggodalom és a nyugtalanság érzete.
  • A meditáció csökkenti a stresszt és a depressziós tüneteket. Ez arra neveli az agyat, hogy sokkal inkább a jelenre koncentráljon, és ez által kevesebbet foglalkozzon a jövő lehetséges rossz eseményeivel.
  • A meditáció során több örömet okozó kémiai vegyület (5-hydroxy-indol-ecetsav) termelődik a szervezetben, amelynek hatására jobban érezhetjük magunkat, hiszen ez felelős jó hangulatért.
  • A naponta végzett meditáció növeli az ember koncentráció képességének időtartalmát. Ezen felül a rendszeresen meditálók kreativitása nagyobb, intelligenciája magasabb, nagyobb mértékben képesek az önmegvalósításra, személyiségfejlődésük egyenletesebb.
  • A meditációt egyre gyakrabban alkalmazzák a fájdalom és az ízületi gyulladás kezelésében, ugyanis kísérletek tanúsították, hogy akik rendszeresen meditáltak sokkal kevésbé ijedtek meg, amikor egy nagy fájdalommal járó lézeres kezelést mutattak be számukra.
  • A meditáció serkenti az energiát, és növeli az életerőt, amelynek következtében megnőhet a kedv a sporthoz és a mozgáshoz is.
  • Az egészségi állapotban bekövetkező hatásokat számos tanulmány keretében vizsgálták. Összefoglalóan megállapítható, hogy a meditáció hatására a fiziológiai működések kiegyensúlyozottabbá válnak, az idegi és hormonális szabályozás egyensúlyba kerül.

A meditációs technikát bárki képes elsajátítani, de csak a megfelelően végzett gyakorlat fejti ki a pozitív hatását. Bár semmiképpen nem helyettesíti az orvosi kezelést, de nemrég kimutatták, hogy a bélbetegségek elleni küzdelemben is az ember segítségére lehet.

A hatásos „gyógykezelés"

Nemrég publikálták a Bostonban végzett kísérlet eredményeit tartalmazó tanulmányt, amelyben bemutatják a meditáció bélbetegségekre gyakorolt pozitív hatását.

A kutatásban résztvevő alanyok mindegyikének irritábilis bél szindrómája (IBS) vagy valamilyen gyulladásos bélbetegsége (IBD) volt. A kutatók vizsgálatai alapján a betegek tünetei két hónap rendszeres jógázás és meditáció után valamelyest enyhültek. A szakemberek szerint az elme- és a test összhangja genetikai indikátorként működött a kísérlet során, mely a szervezetben előidézett változások hatására elnyomta a gyulladást okozó géneket. Ez összességében arra utal, hogy a meditáció és hasonló gyakorlatok jótékonyan kompenzálhatják a stresszt és a test gyulladási folyamatait.

Ez a kutatás ezen felül azért is rendkívül érdekes, mert a szakemberek kapcsolatot találtak a stressz és az emésztési problémák között. Megállapították, hogy a pszichológiai trauma is okozhat IBS-t vagy IBD-t, amelyek egyaránt hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel járnak.

Láthatjuk tehát, hogy az elcsendesedés és elmélyülés rengeteg pozitív meglepetést tartogat számunkra, ezért nem szabad „gyakorlaton kívül hagyni" a meditációt.

Tetszik a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön