felfázás
Egészségmagazin.com   |   2016.10.05.

Felfázás: minden, amit tudni akartál róla – de soha nem merted megkérdezni…

Kétféle nő létezik: akinek már volt része a felfázás kellemetlen élményében, és akinek még nem. Ez ugyanis a leggyakoribb bakteriális fertőzés, de egyáltalán nem mindegy, kit mennyire érint. Meg lehet-e előzni? Hogyan érdemes kezelni? A cikkben minden fontos tudnivalót összeszedtünk neked!

reklám vége

Hólyaghurut, felfázás, hólyaggyulladás: a cystitis olyan gyakori tünetegyüttes, hogy többféle néven is ismerheted. A nők 2/3-részének sajnos már volt szerencséje (pontosabban szerencsétlensége) életében legalább egyszer megtapasztalni a felfázás „élményét". A fertőzés oka, hogy a húgyhólyagban felszaporodik egy bizonyos baktériumfajta, aminek egyébként semmi keresnivalója nem lenne ott, és fájdalmas tüneteket okoz.

A felfázás tünetei

A szokásosnál sűrűbb vizelési inger, a fájdalmas (csípő vagy égő) érzés pisilés közben, amit alhasi görcsök is kísérhetnek - nem kellemes dolgok. Ráadásul ezeket könnyen kísérheti rendhagyó színű és szagú, akár véres vizelet is, amitől pedig a legbátrabbak is biztosan megijednek.

Ijedtségre nincs ok, a felfázás nem halálos betegség, de a többi kórhoz hasonlóan a nem szabad félvállról venni. Lehet, hogy van olyan barátnőd, aki legyint, mondván: „Nekem már többször is volt, majd elmúlik!", ám az ilyen gondolkodás éppen a tünetek kiújulását segítheti elő.

Mi okozza a felfázást?

A felfázás során nem kívülről jutnak be idegen bacik a szervezetedbe, hanem éppen ellenkezőleg, olyanok okozzák a fertőzést, amik amúgy is veled élnek, csak éppen máshol (például a bélrendszerben lévő E.coli). A felfázás okai közé ezért olyan dolgok tartoznak, amelyek a baktériumok rossz helyre jutását tehetik lehetővé.

A fertőzés népszerű elnevezése („felfázás") valójában sem nem ok, sem nem tünet, ám mégis sokatmondó. A hideg, a fázás ugyanis (a náthához hasonlóan) meggyengítheti az adott szerv ellenálló képességét, amelyet így könnyebben megtámadnak a kívülről, vagy éppen belülről odakerült kórokozók. A nők esetében mindehhez az is hozzájárul, hogy a nemi szervek jóval kevésbé rejtetten helyezkednek el, mint a férfiaknál, ezért a cystitis a pasik számára szinte ismeretlen fogalom.

A felfázást okozó baktériumok a nőknél sokszor a végbél környékéről, a gáton keresztül jutnak át a nemi szervekhez, a mintegy 4 cm-es utat mikroszkopikus méretük ellenére is könnyedén megteszik. Ezt az utazást viszont jelentősen megkönnyíthetik a helytelen tisztálkodási, szexuális, öltözködési szokások is, ezért fontos, hogy mindig figyelj arra, mit hogyan teszel. Figyelni kell a fokozott biztonságra például anális szex során, vagy arra, hogyan tisztítod meg magad toaletthasználat után.

Hogyan előzhető meg a felfázás?

Őszinték leszünk: a felfázást megelőzni nem lehet. Van azonban egy sor dolog, amivel csökkentheted annak az esélyét, hogy bekövetkezzen vagy kiújuljon a fertőzés.

  • Mindig megfelelően öltözködj, ne ülj le a hideg kőlépcsőre, ne hordj miniszoknyát télen, figyelj a tisztálkodásra - az anyáink által unalomig ismételt tippek betartásával már nagy lépést teszel a megelőzés irányába.
  • Vannak olyan termékek, amik nem gyógyszerek, mégis hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy megelőzd a felfázást. Az általános immunerősítés például ugyanúgy hatékony lehet, mint az unalomig dicsért C-vitamin, ami ebben az esetben különösen hatásos: savasabbá tesz, kellemetlenebb környezet teremtve az önkényesen költözködő baciknak.
  • Ne tartsd vissza pisilést! Aminek ki kell jönnie, jó, ha minél előbb kijön. A sokáig visszatartott vizeletben ugyanis van idejük kaszinózni a baciknak.
  • Igyál több folyadékot! Ez lehet felfázás elleni tea (a cickafark az egyik legjobb a célra), de sima víz is, a lényeg ugyanaz, mint az előző pontban: ne hagyd felszaporodni a bacikat!
  • Ne vedd félvállról a tüneteket, menj el orvoshoz, és tedd, amit előír! Legtöbbször ugyanis éppen azért újul ki a fertőzés, mert sokan elbagatellizálják a dolgot.
  • Fontos tudnod, hogy a csípős ételek, a túl forró fürdő is hozzájárulhatnak a kiújuláshoz, de semmiképpen nem lehetnek okok.

A felfázás nagyon gyakori fertőzés, de szerencsére a legtöbben gond és következmények nélkül átvészelik. Ahhoz azonban, hogy ne kelljen visszatérő, kellemetlen vendégként üdvözölnöd, mindig vedd komolyan a tüneteket, és mindent tegyél meg azért, hogy minél hamarabb túl legyél rajta.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön