hólyaghurut, húgyúti fertőzés
Egészségmagazin.com   |   2016.03.11.

Hogyan szabadulj meg a kínos hólyaghuruttól?

Csíp, fáj, éget, viszket...? Nem, ez nem a legújabb hüvelygomba elleni szer reklámja, most a hólyaghurut tüneteiről van szó, ami éjjel-nappal elég kellemetlen tud lenni, és nem csak a szexuális életed, de a mindennapjaidat is tönkreteheti. Ezért szeretnénk most néhány egyszerű, otthoni gyógymódot a figyelmedbe ajánlani!

reklám vége

A fájdalmas húgyúti fertőzés, ez a bakteriális eredetű betegség problémát jelent a húgycső, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a vese területére nézve is. Ha a bacik bejutnak a húgycsőnyílásba, és tovább terjednek közben még több testvért termelve, létrejön a galiba. A kezeletlen hólyaghurut igen sok kényelmetlenséget okozhat számodra, tehát minél előbb diagnosztizálják, annál jobb. Ezért fontos, hogy tudd, mi okozhatja, ismerd a tüneteket és a gyógymódokat is rá.

A hólyaghurut 5 leggyakoribb oka:

  1. Bakteriális fertőzés a húgycsőben: amikor a baktériumok bejutnak a húgycsőnyílásba, a húgyúti rendszerben sok probléma keletkezhet. Ezek a baktériumok sokszor az emésztőrendszerből szöknek át, és nagyon szépen szaporodnak is, amíg elérnek a húgycsőnyíláshoz.
  2. Közösülés: a nemi aktus alkalmával a vaginális traktusban leledző baktériumok átszökhetnek a húgycsőnyílásba. Némi osztódás, és egy kis idő után ezek a baktériumok az egész húgyúti rendszert megfertőzhetik.
  3. Szexuális partnerek gyakori váltogatása: ha több vasat tartasz a tűzbe, akkor nagyobb adag és többféle baktériumnak vagy kitéve, ezért nagyobb az esélye, hogy ezek bejutnak a húgyutadba is és hólyaghurut keletkezik.
  4. A vizelés gyakori visszatartása: már itt is írtunk arról, hogy amikor az ürítést sokáig halogatod, a húgyhólyag megfeszül, a hosszú ideig bent tartott vizeletben könnyebben elszaporodhatnak a baktériumok, és kész is a fertőzés!
  5. Öröklött hajlam: néhányunk sajnos genetikailag is hajlamos a húgyúti fertőzésre, ugyanis a gének is befolyásolják, hogyan fejlődik, és működik a húgyúti rendszer. A hölgyek általában hajlamosabbak erre, mint az urak.

A húgyúti fertőzés leggyakoribb tünetei

  • Folyamatosan úgy érzed, hogy a mosdóba kell menned, de amikor ürítesz, csak nagyon kevés vizelet távozik? Ez talán a leggyakoribb és legárulkodóbb tünet. Az állandó szükségérzet mellett fájdalom is jelentkezhet a szeméremcsontnál, ami deréktájra is átterjedhet.
  • Égető érzés és egy kis vér a vizeletben. Hogyha éget, fáj a pisilés, nyomokban vért is tartalmaz, erősebb szaga van, és a normálisnál zavarosabb, nem átlátszó, akkor is majdnem biztos lehetsz benne, hogy húgyúti fertőzésed van.
  • Láz és egyéb fájdalmak, esetleg hányinger és hányás. A húgyúti fertőzés vesetájéki fertőzést is jelenthet, ezért belázasodhatsz, sőt, komolyabb esetekben hányással is járhat.

Hogyan kezeld a fertőzést otthon?

Először is nagyon fontos, hogy ha ilyen problémád van - főleg, ha súlyosak a tünetek - akkor minél hamarabb fordulj orvoshoz!

De tudjuk, hogy ez nem mindig ilyen egyszerű: ha éjszaka leszel rosszul, vagy egy hosszú hétvégén, és nem akarsz ügyeletre menni, akkor az alábbi néhány praktika enyhülést hozhat a rendelési idő kezdetéig:

  • Szódabikarbóna koktél:

Keverj össze fél csomag szódabikarbónát 2.5 deci vízzel, és fogyaszd egészséggel. Oké, azt nem állítjuk, hogy finom, de mindenféleképpen hasznos: a szódabikarbóna megváltoztatja a vizelet sav-bázis egyensúlyát, így a szervezet maga győzi le a baktériumokat.

  • Igyál rengeteget!

Ahhoz, hogy a húgyúti rendszer kitisztuljon, sok folyadékmozgásra van szüksége. A folyamatos vízfogyasztás tisztítja az egész szervezetedet, de ezt a hatást valószínűleg nem kell bemutatni.

  • Vörösáfonya lé

Ez a gyümölcslé megakadályozza a baktériumok hozzátapadását a szervezet sejtjeihez, főleg a húgyúti rendszer területén. Ez az egyik leghatásosabb fegyver, hiszen ha a baktériumok nem tudnak megtapadni és önfeledten élni, akkor a szervezetnek sem okoznak további problémákat.

A hólyaghurut legyőzése elsőre nagy kihívásnak tűnhet, ám ha ezeket az okokat, tüneteket felismered, kipróbálod a fenti tippeket (és persze orvoshoz is fordulsz, ha nem szűnnek a panaszok!), akkor már nem is annyira ijesztő a feladat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön