inkontinencia
Egészségmagazin.com   |   2017.01.19.

A nők rémálma: az inkontinencia és amit tudnod kell róla

Az inkontinencia, vagy vizelettartási probléma bárkinél jelentkezhet, és sokféle oka lehet. Szerencsére erről beszélni egyre kevésbé tabu, ami sokaknak segít abban, hogy megoldást találjanak. Akár érint a probléma, akár csak rettegsz tőle, hogy idővel érinteni fog, olvasd el ezt a cikket, mert sok érdekességet megtudhatsz belőle!

reklám vége

Mi is az inkontinencia?

A vizelettartási probléma általában a nőket érinti, bár férfiak is szenvednek tőle. Idősebb korban gyakrabban fordul elő, de bármikor jelentkezhet. Bár az inkontinencia gyakrabban kezdődik bizonyos betegségek vagy életesemények során (például szülés után vagy változókor környékén) korántsem tekinthető természetesnek, és a legtöbb esetben kezelhető, vagy akár meg is szüntethető.

A legtöbben nem szívesen beszélnek róla, hiszen elég kellemetlen dolog - ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is kell vele foglalkozni! Lehet, hogy kínos beszámolni róla az orvosnak, de ha így érzed, gondolj arra, mennyivel jobb túllendülni az egészen, mint fölöslegesen szenvedni miatta.

Sokakkal előfordul, hogy egy hirtelen jött, hatalmas nevetéskor, vagy egy óriási tüsszentéskor elcsöppen 1-2 csepp. Nyugi, ez még nem a világ vége: vizelettartási problémáról akkor beszélünk, ha többé-kevésbé rendszeresen előfordul, hogy nem tudod visszatartani a folyadékokat.

Az inkontinencia sokféle lehet, az időnkénti csepegéstől kezdve egészen addig, amikor a hirtelen jött inger miatt már a vécéig sem jutsz el. Egy azonban közös: mindenképpen kellemetlen érzés, és mindenkit megvisel, hiszen állandóan ott motoszkál benned az aggodalom: mi lesz, ha olyan helyen tör rád, ahol nincs lehetőséged elvonulni?

A vizeletvesztésnek több típusa lehet. Sok esetben valamilyen betegség kísérő tünete: például hólyaggyulladásé vagy szexuális problémáké. Másrészt viszont könnyen lehet, hogy valami enyhébb, könnyen kezelhető ok lappang a háttérben - a stressz-inkontinenciának például sokszor izomgyengeség az oka.

A legfontosabb: ha rendszeresen előfordul veled, hogy kellemetlen helyzetben találod magad (már néhány csepp is gondot jelent, ha sűrűn jelentkezik) akkor ne félj elmenni orvoshoz! A megoldást ugyanis legbiztosabban csak a szakember képes javasolni, ehhez viszont az kell, hogy világos legyen a diagnózis, vagyis kiderüljön, mi az ok. Ellenkező esetben hiába kezelgeted a tüneteket, ha ideig-óráig használnak is, hosszútávon akár még súlyosbodhat is a dolog.

Az inkontinencia kezelése

Legtöbbször nem kell műtét ahhoz, hogy az inkontinenciát magad mögött hagyd, kisebb életmódváltozással illetve különböző gyakorlatokkal simán kezelhető a probléma.

1. Kegel-gyakorlatok az inkontinencia ellen

Ha a problémát az érintett izmok meglazulása, meggyengülése okozza, az a feladatod, hogy erősítsd meg őket! Bár ez azért kicsit bonyolultabb, mint a fekvőtámasz, azért nem ördöngösség. A stressz-inkontinencia például könnyen kezelhető intimtornával, vagy Kegel-gyakorlatokkal.

De hogyan találd meg a megfelelő izmot? Egyszerűen csinálj úgy, mintha meg akarnád szakítani a pisilést! Amit ilyenkor mozgásba hozol, éppen az az izom, amit keresünk. Tartsd megfeszítve 3-4 másodpercig, majd lazítsd el. Ha rendszeresen végzed a gyakorlatot, az inkontinencia könnyen a múlté lehet. Fontos: ne pisilés közben gyakorlatozz (maximum az első egy-két alkalommal, amikor „tesztelni" akarod, hogy jó-e a mozdulat), mert hosszú távon egészségtelen megszakítani az ürítést!

3. Igyál vizet!

Sokaknál bőven elég, ha megváltoztatják az ivási szokásaikat, például kerülik a vízhajtó hatású italokat, az alkoholt és a koffeint. Ha az inkontinencia leggyakrabban éjszaka jelentkezik, sokszor elég, ha lefekvés előtt már jóval kevesebb folyadékot iszol. Meglepő, de a legtöbb ilyen esetben ez abszolút hatásos módszer.

4. Gyógyszerek

Nem csak inkontinencia-gyógyszerekről van szó, néhány esetben ugyanis húgyúti fertőzés, hólyaggyulladás, megfázás a bűnös. A betegség megszüntetése egyúttal a vizelettartási problémákat is elmulasztja, ezért fontos, hogy mindenféleképpen fordulj orvoshoz!

Bármi is legyen az ok, legyen a gond súlyosabb vagy enyhébb, a legfontosabb az, hogy tudd: van megoldás. A legsúlyosabb inkontinencia is kezelhető speciális gyógyszerekkel, műtéttel, elektromos izomterápiával vagy más módszerrel. Átmeneti megoldásként pedig ma már rengeteg, észrevétlenül használható inkontinencia-betét létezik, amik kényelmes megoldást nyújtanak addig, amíg túl nem lépsz a dolgon.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön