intimtorna
Egészségmagazin.com   |   2015.07.15.

Minden, amit az intimtornáról tudni akartál

Korábbi cikkünkben már írtunk a Kegel gyakorlatokról, amelyek végzése erősítheti a női és férfi alhasi izmokat. Azonban ezen kívül más módon is tehetünk az egészségünkért, hiszen az idővel gyengülő izmoknak szüksége van a folyamatos edzésre.

reklám vége

Az alhasi izmok

A gátizmok kosárként támasztják meg a hasüreg belső szerveit, amelyek részei gondoskodnak az alhasi nyílások (pl.: a húgycső, záróizmok) megfelelő működéséről. Sok környezeti és élettani hatás vezethet odáig, hogy ezek meggyengüljenek, aminek első jele a stressz inkontinencia, azaz a hasűri nyomás megemelkedésekor (nevetés, tüsszentés, köhögés) akaratlanul távozó, néhány csepp vizelet. Az izmok gyengülésének további következménye lehet a szexuális élet romlása, a méh lesüllyedése, a végbél záróizmainak gyengülése és az aranyér is. Mindezek ellen izmaink feszesen tartásával tehetünk, amelyben segítségünkre lehet az intim torna.

Mire jó az intimtorna?

A gátizmok erősítésére és fejlesztésére irányuló gyakorlatoknak rengeteg pozitív hatása van. A korábban leírt problémák megelőzése mellett a nők esetében az intimtorna enyhíti a hüvelyszárazságot, javítja a szexuális működést, és fokozza az orgazmus-készséget. Továbbá csökkenti a menstruációval járó kellemetlen tüneteket és a nőgyógyászati gyulladásos betegségek előfordulását, illetve növeli a kismedencei szervek ellenálló képességét, illetve segít a menopauzára való felkészülésben.

A férfiak esetében az intimtorna segítségével javul az izmok anyagcseréje és oxigénellátása, ezért ez a merevedési zavarokon túl, a korai magömlés kezelése mellett a vizeletürítési problémák, a húgycsőgyengeség, és székletinkontinencia esetében is segíthet.

Mit, hol és hogyan?

Többfajta intimtorna módszert dolgoztak ki, mind szexuálterápiai célokra, mind inkontinens panaszok ellen. Ma már Magyarországon is több lehetőség van a gyakorlatokat tréning során elsajátítani, amelyek mind széleskörű és alapos ismeretet adnak. Természetesen vannak egyszerűbb, otthon is elvégezhető gyakorlatok, amelyek során saját testünkre odafigyelve edzhetjük izmainkat.

Az első lépés minden esetben a gátizomzat „megtalálása". Ehhez ülőhelyzetben engedjük el comb- és fenékizmainkat, majd szorítsuk össze, mintha a vizeletet szeretnénk visszatartani. Egy másik lehetőség, ha vizelés közben megállítjuk a vizeletsugarat, majd újraindítjuk azt - nagyon fontos, hogy ez csak egy teszt, ennek gyakori elvégzése ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Ha megtaláltuk a gátizomzatot, akkor következhet az intimtorna gyakorlat. Ezt ülő vagy fekvő helyzetben érdemes elvégezni, hiszen állva a hasi szervek súlya ráterhelődik a medencealapi izmokra, így nem szerencsés ilyenkor "edzeni" ezeket.

  1. Préselés, feszítés, felhúzás mind a végbélnyílás mind a húgycső körüli izmokon. Próbáljuk ezt megtartani kb. 1-10 másodperc időtartamra, miközben visszatartjuk a lélegzetünket. Ezután engedjük el, és végezzünk kilégzést is.
  2. Az előző intimtorna gyakorlatot próbáljuk meg minél hosszabb ideig megtartani, és ismételjük ameddig képesek vagyunk rá, majd végezzünk 5-10 rövidebb izomösszehúzást.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön