A stressz és a fájdalom
Egészségmagazin.com   |   2024.02.14.

A stressz és a fájdalom összefügg

A stressz és a fájdalom összefügg, annak ellenére is, hogy maga a stressz konkrétan nem okoz fájdalmat. Mégis a kettő közötti kapcsolat megértése közelebb vihet bennünket a fájdalommentesebb mindennapokhoz, hiszen a stresszre adott válaszreakcióink azok, amelyek hajlamosíthatnak bizonyos betegségekre vagy meghatározhatják a gyógyulásunkat.

reklám vége

Mi a stressz?

Stressznek tekinthetünk minden olyan kontrollálhatatlan környezeti hatást, körülményt, ami váratlanul ér bennünket és az életünket befolyásolja - ez javarészt a munka, a család, a kapcsolatok, az egészség területén jelentkeznek. Maga egy sérülés vagy fájdalom is lehet stresszor. A stressz elkerülhetetlen és egy bizonyos mértékben még hasznos is, mert a stresszre adott reakció az, ami segít bennünket abban, hogy elkerüljük a veszélyhelyzeteket. Viszont ha állandósul, akkor annak negatív következményei lesznek.

Selye János, a stresszelmélet megalkotója szerint a stressz egy biológiai folyamat, a szervezetünkben zajló események sora, ami kibillent bennünket az egyensúlyi állapotunkból, és ezáltal védekezésre vagy alkalmazkodásra kényszerít.

A stresszélmény három részből áll: az első a stresszor - az az esemény, amelyet a szervezet fenyegetésként él meg, a második a stresszort tapasztaló és feldolgozó rendszer, (az idegrendszer és az agy), a harmadik a stresszreakció, ami a fenyegetésre adott válasz (biológiai, viselkedésbeli).

A stresszre adott reakció

A stresszélmény egyedi, függ az egyén személyiségétől, korábbi tapasztalataitól. Stresszhatásra jellemzően a központi idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer reagál. A veszélyhelyzetre az autonóm - más szóval vegetatív - idegrendszer szimpatikus rostjai reagálnak.

Ezt nevezzük ,,fight or flight" azaz "üss vagy fuss" reakciónak:

  • A szervezetet a szimpatikus idegrendszer felkészíti a vészhelyzet megoldására, elkerülésére.
  • Fokozódik a mellékvesekéreg adrenalin (epinefrin) termelése, amely a reakció kulcsfontosságú hormonja.
  • Felgyorsul a szívverés, emelkedik a légzésszám, a végtagok erei tágulnak, fokozódik a véráramlás, megemelkedik a vér glükóz szintje, megfeszülnek az izmok.
  • Ha a veszélyhelyzet elmúlik, akkor az ezzel ellentétes hatású paraszimpatikus idegrendszer lép működésbe, és visszaállítja az alapállapotot.

A kortizol hormonnak a stresszválasz során kulcsfontosságú szerepe van: gyulladáscsökkentő hatású, segít a glükóz felszabadításában, energianyerés céljából. A reggeli órákban a legmagasabb a szintje, fokozza az éberséget. Jelentős szerepe van a fájdalommal kapcsolatos emlékek megerősítésében, melynek célja a későbbi veszély elkerülésére irányul. Míg rövid távon a stresszorral való megküzdésben segít, addig hosszú távon fizikailag és mentálisan is negatív hatást gyakorol ránk.

Az állandó stressz káros

Az állandósuló feszültség csökkenti az immunrendszer működését, fokozza a vázizom-rendszer aktivitását, növeli a vérnyomást, károsítja az emésztőrendszer működését, pszichiátriai zavarokat okoz.

A fájdalom kezelésére testünknek két főbb mechanizmusa van, a SIA - ami egy védekező mechanizmus és elnyomja a fájdalom érzékelést, és a SIH - a fokozott fájdalomérzékelés krónikus stressz hatására.

SIA

Ez egy olyan védekező mechanizmus, amely része a vészhelyzetre adott szimpatikus reakciónak. A stressz analgéziát indukál - a fájdalom csökkent érzékelése segíti a szervezetünket a fenyegető körülmény megoldásában. A sérült szövetből a receptorok felveszik az ingereket, ami a felszálló idegpályákon át az agyunkba jut, ahol tudatosul a fájdalom. A leszálló idegpályák révén pedig válaszolunk az ingerre.

A szervezetünk saját fájdalomcsillapító mechanizmusa révén gátlás alá kerül a fájdalomérzékelő receptorok jeleinek továbbítása az agyba. Ezek az endogén ópiátok olyan ingerületátvivő anyagok, amelyek azáltal csökkentik a fájdalmat, hogy gátolják a "fájdalmas" jelek továbbítását. A leszálló pálya serkenti az endogén ópiátok működését, ahogy azok a pszichés tényezők, kognitív folyamatok is, amelyek a fókusz áthelyezése irányulva csökkenteni tudják a pillanatnyi fájdalomérzékelést.

SIH

Krónikus stressz hatására létrejövő fokozott fájdalomérzékelés, aminek jellegzetessége, hogy negatív érzelmi állapotban vagy stressz során sokkal erősebben éljük meg azt a fájdalmat, amit máskor könnyebben elviselünk.

A háttérben összetett folyamatok állnak: például a stresszválasz során felszabaduló hormonok módosítják a fájdalomérzékelő receptorok működését, esetleg gyulladást kiváltó tényezők vannak jelen, vagy a központi idegrendszer fokozott érzékenysége áll a háttérben. A pszichés tényezőknek: a szorongásnak, depressziónak szintén jelentős szerepe lehet - novelhetik a fájdalom érzékelését.

A fájdalomra adott reakciók

A testi fájdalomra mindenki másként reagál. Két kategóriát lehet megkülönböztetni:

  • Konfrontáció - a fájdalommal való megküzdés során miután a kezdeti szimpatikus idegrendszeri vészreakció lezajlik, a kortizol hormon visszatér a normális szintjére. Ilyenkor megértjük és elfogadjuk a fájdalom okát, igyekszünk visszatérni a hétköznapi aktivitásokhoz, ami nagymértékben segíti a gyógyulást.
  • Katasztrofizáció - a fájdalmat fenyegetésként éljük meg, kiszolgáltatottságot, félelmet érzünk, ami tovább fokozza a kortizol kiválasztódás. A kortizol hormon hosszú távon azonban nemhogy csökkenteni, hanem fokozni fogja a gyulladásokat, ami érzékennyé teszi a fájdalomérzékelő receptorokat - így a fájdalomérzés is növekszik. Ez újra egy stressz forrás, hatására fokozódik az érzelmi érzékenység - ezzel egy ördögi kör alakul ki a gyulladás, fájdalom, depresszió hármasával. Megnő a veszélye a fájdalom krónikussá válásának.

A fájdalomkezelésben a stressz csökkentése és kezelése kulcsfontosságú

A krónikus fájdalmak kezelése során a Sherlock Rehab gyógytornászai arra törekednek, hogy ne csak a mozgató szervrendszert kezeljék, hanem a krónikus stressz okait feltárva megoldásokat kínáljanak annak megszüntetésére.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a fájdalom ne váljon krónikussá?

  • Sérülés után is bátran konfrontálódjunk - feszegessük a határainkat, keressük meg mit tudunk elvégezni a hétköznapi teendőink közül!
  • Kérjünk mielőbb szakembertől segítséget - ne találgassunk, hogy mi bajunk lehet - így elkerülhetjük a katasztrofizáló gondolatokat.
  • Tapasztaljuk ki, hogy számunkra melyek a legjobb stresszkezelő technikák. A feszültség levezetésére számos megoldás létezik: sport, meditáció, autogén tréning, légzőgyakorlatok.
  • Ismerjük meg a testünk működését, ez csökkenti a félelmet, a fenyegetettség érzetet.
  • Éljünk egészségesebben.

A stressz fokozza a mozgásszervi fájdalmakat is, a gyógytorna ilyen esetben is segít

A sportnak, a mozgásnak bizonyítottan kedvező hatásai vannak a krónikus fájdalmak kezelésében, ahogy a manuálterápiás kezeléseknek is - a tapintások, simítások, mobilizációk révén szintén fájdalomcsökkentő hatásúak. Több technika is képes - a Maitland vagy Mulligan módszerek - a fájdalommentes passzív vagy aktív mozgás során átprogramozni az idegrendszerünket, jelentősen csökkentve ezzel a fájdalmat. A masszázsnak is jelentős szerepe van a testi feszültségek és a szorongás oldásában.

Használja ki Ön is ezen pozitív hatásokat és csökkentse a fájdalmait hatékonyan!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön