antibiotikum
Egészségmagazin.com   |   2015.10.30.

Az antibiotikum erősebbé teszi a baktériumokat

Sajnos a hideg idővel a vírusok és baktériumok is megérkeztek. A kezelésük többnyire egyértelmű: antibiotikumra van szükség. De egészen biztos, hogy az antibiotikum az ellensége a baktériumoknak?

reklám vége

Te mit csinálsz, ha támad a nátha? Persze tudjuk, hogy az Egészségmagazin olvasói már felkészítették az immunrendszerüket a télre, de nem lehet teljesen kizárni, hogy egy-egy csúnya megfázás vagy influenza leterítsen a lábadról.

Egy megfázás esetén a legtöbben valamilyen vény nélkül kapható gyógyszerrel próbálkoznak, és szerencsére ezek többnyire segítenek is. Amikor viszont már álmatlan éjszakákat okoz a kitartó köhögés és orrdugulás, akkor lépnek képbe az antibiotikumok. Ilyenkor bizakodva kiváltod a gyógyszert és már számolod is vissza a napokat, hogy mikor is várhatod a javulást. Aztán mégsem leszel jobban. De miért?

Kis antibiotikum-történet

Ahhoz, hogy egyértelmű választ kapj, érdemes megismerned, hogy pontosan mi is az antibiotikum. Régebben például csak a természetes összetevőkből kinyerhető, gyógyító hatású vegyületeket hívták antibiotikumnak. A mesterségesen előállított szerek hivatalos megnevezése kemoterapeutikomok volt. Lényegében mindkettő feladata ugyanaz: elpusztítani a baktériumokat.

Talán a nehéz kiejthetőség miatt, talán ijesztő nevének hatására, idővel a nyelvből kikopott az egyik, és már nem tettek különbséget: csak az antibiotikum szó maradt a köztudatban.

Az első ismertebb antibiotikum a penicillin volt, amely 1928-ban robbant be az orvostudományba. 1980-tól aztán az emberek mindenféle és -fajta egészségügyi problémájukra ezt kezdték szedni, sőt még a háziállataiknak is ezt adták, hogy azok gyorsabban nőjenek. Napjainkban ez a fajta felhasználás mód már tiltott. A helytelen felhasználás folyamata azonban elindult, és az orvosok ma is sokszor írnak fel antibiotikumot olyan megbetegedések kezelésére, amelyeket vírusok okoztak.

Fontos tudnod azonban, hogy a vírusos betegségek ellen ezek a készítmények nem használnak!

Az antibiotikumokkal csak a bacikat segítjük!

Egy, a közelmúltban végzett kutatás szerint az emberek 40%-a azzal sincs tisztában, hogy pontosan mi is az antibiotikum és hogy mire való. Így pedig könnyű elképzelni, hogy a megkérdezettek 18%-a nátha esetén is azonnal antibiotikumot akar. De hiába kéri orvosától, javulást azonban nem várhat, hiszen a nátha vírusos eredetű, és az antibiotikumok a vírusokra nincsenek hatással.

Ám ha már kérted, szedd is végig: ha idő előtt abbahagyod a gyógyszer szedését, mert jobban vagy, vagy nem megfelelő időben, időközönként veszed be a tablettákat, akkor az egész fabatkát sem ér. A baktériumok így túlélik a kezelést, ráadásul immunissá válnak a gyógyszerrel szemben. Ahogy ezek a különösen ellenálló kórokozók elszaporodnak, már alig lesz olyan hatóanyag, amelyik képes felvenni velük a harcot!

Így alakult ki az a helyzet, hogy alig van olyan antibiotikumunk, ami még valóban hatásos a fejlett és sérthetetlen baktériumokkal szemben.

Mi az antibiotikum jövője?

A felelőtlen antibiotikum-használat olyan ellenálló baktériumok kialakulásához vezetett, amik napjainkban 700 ezer ember halálát okozzák világszerte. A probléma olyan súlyosnak látszik, hogy a WHO szerint, ha nem történik komolyabb változás az ügyben, akkor 40 éven belül ez lehet az első számú halálok, a rákos megbetegedéseket megelőzve.

Talán egyértelmű válasznak tűnik, hogy újfajta gyógyszerek után kell nézni, de ehhez elengedhetetlen, hogy eddig ismeretlen, természetes gyógyhatású anyagokat fedezzünk fel. Ha pedig rá is bukkannak a szakemberek, hosszadalmas és költséges kutatások következnének, amelyet nagyon kevés gyártó vállalna be.

Te is lehetsz antibiotikum!

Tehetsz a baktériumok reménytelen elszaporodása, és megerősödése ellen!

A jelentős változáshoz ugyanis három szereplő szükséges:

  1. Kutatólaborok: új anyagokat kell felfedezniük, tesztelniük.
  2. Orvosok: fontos, hogy felelősségteljesen írjanak fel antibiotikumokat, vagyis csak abban az esetben, ha ez valóban szükséges. 
  3. Te magad: ha a gyógyszerek megítélését globálisan nem is tudod megváltoztatni, a saját egészségedet néhány aprósággal megvédheted:
  • Bízz az orvosodban! Ne kérleld, hogy antibiotikumot írjon fel a gyorsabb gyógyulás érdekében, ha a véleménye szerint nincs rá szükséged. Sajnos a vírusos megbetegedések ellen nem marad más, mint az immunerősítés és néhány nap ágynyugalom.
  • Ne diagnosztizáld magad otthon! Minden megbetegedés más és más, attól függően is, hogy milyen volt aktuálisan az immunrendszered védekezőképessége. Sose szedjél be korábbról megmaradt gyógyszert!
  • Ha pedig orvosi javaslatra antibiotikumot kell szedned, az általa felírt dózisban és ideig alkalmazd!

Lépésről-lépésre így Te is hozzájárulsz ahhoz, hogy az antibiotikumok a jövőben is a mi egészségünket szolgálják, és ne a baktériumoknak kedvezzenek!

Terjeszd a hírt, küldd tovább ezt a cikket barátaidnak is és győzzük le együtt a baktériumokat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön