baktérium
Egészségmagazin.com   |   2015.09.09.

Vigyázz! 7000 fajta baktérium él a lakásodban!

Te gondoltad volna, hogy a piszok ennyire piszkos? Pedig így van, legalábbis egy amerikai kutatás szerint: a közönséges, és minden egyszerű háztartásban előforduló porban 7 000 különféle baktérium, és 2 000 különböző gomba él. Elég ijesztő adat, ugye? De aggodalomra semmi ok...

reklám vége

Csak gombafajból 2000 él a porban

A kutatás során Colorado Egyetem kutatói 1200 amerikai háztartásból vett pormintát dolgoztak fel.
Az adatok alapján minden háztartás más és más; a por összetételét befolyásolja a mintavétel helye, az ott élők személye, és a háziállatok előfordulása is.

A kutatás vezetője, Dr. Noah Fierer ökológus és molekuláris biológus elmondta, hogy nagyon kezdetleges fázisban tart a kutatás, igazi régivágású vizsgálat, amit éppen végeznek.

Régóta tudjuk már ugyanis, hogy a háztartásokban mikroorganizmusok ezrei találhatók meg, ezek pontos helyét és fajtáját azonban eddig homály fedte.

Az Egyesült Államok különböző területeiről származó, összesen 1200 különféle pormintát önkéntesek küldték a kutatóknak. A mintavétel a küszöbök környékén történt, ezt a területet ugyanis hajlamosak vagyunk kihagyni takarítás során, így könnyebb volt az anyaggyűjtés.

A laborban elvégzett genetikai vizsgálatok később mikroszkopikus élőlények tömkelegét mutatták ki a háztartásokból származó mintákban. Az eredmények azt mutatják, hogy egy átlagos háztartás 2 000 különböző gombának ad otthont. Ezek voltak például a jól ismert Aspergillus, Penicillium, Alternaria és Fusarium gombák, de az eredményeket nagymértékben befolyásolta a származás helye. Dr. Fierer szerint a gombák nagy része a házon kívülről kerül be a lakásokba, ezek a ruhánkon, valamint a kinyitott ajtókon-ablakokon át jutnak el otthonunkig. Éppen ez az oka annak, hogy a háztartás elhelyezkedése nagyban befolyásolja az otthonunkban előforduló gombák típusát.

7000 fajta baktériummal élünk együtt

A kutatás eredményei alapján egy átlagos otthon olyan, mint egy zsúfolt pályaudvar: több ezer vendéget találhatunk meg benne. A 7000 baktérium között megtalálták a Staphylococcus és Streptococcus baktériumokat, de Faecali baktériumot is, mely az emberi székletből származik. A porban található baktériumok összetételét az is befolyásolta, hogy kik élnek egy háztartásban: más baktériumok fordultak elő ugyanis a csak nők és a csak férfiak által lakott otthonokban. Ennek oka, hogy bizonyos baktériumok nagyobb számban találhatóak meg például a nők, mint a férfiak bőrén.

Az otthon elhelyezkedésénél, vagy típusánál nagyobb befolyással bírt a baktériumokra az, hogy milyen háziállatok, kutyák, macskák vagy egyéb állatok éltek az adott háztartásban.

Dr. Frier elmondta: bár a kutatást kizárólag az Egyesült Államok különböző területeiről származó minták alapján végezték el, egy hasonló vizsgálat a Föld más országaiban is hasonló eredményekhez vezetne.

Félnünk kell a hívatlan vendégektől?

A tudósok tovább folytatják a kutatást, melynek középpontjába a jövőben az kerül majd, hogy ezek a háztartási gombák és baktériumok hogyan hatnak az emberi szervezetre és egészségünkre. A kutatók elmondása szerint ugyan előfordulnak olyan gombák és baktériumok, melyek betegségeket okozhatnak, a háztartásokban megtalálható több ezer különféle mikroorganizmus nagy része azonban teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre, sőt, akár még hasznosak is előfordulhatnak közöttük.

Dr. Frier hozzátette: „Nem kell félnünk az otthonunkban megtalálható mikroorganizmusoktól. Körülvesznek minket, rajta vannak a ruhánkon, a bőrünkön, az egész lakás tele van velük - a legtöbbjük azonban teljesen ártalmatlan. Pusztán életünk egyik meghatározó jellemzője, hogy ezek a mikrobák szinte mindenhol teljesen körülvesznek minket."

Mindenesetre nem árt ezentúl alaposabban tisztítani a lakásban a küszöbök környékét...

Téged is meglepett, hogy ennyi baktérium él a lakásban? Oszd meg másokkal is a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön