vakcina
Egészségmagazin.com   |   2017.08.07.

Szuper-vakcina a rezisztens baktériumok ellen

Te is rettegsz attól, hogy a baktériumok egyre több antibiotikumnak állnak ellen? Jó hírünk van: az egyik leggyakrabban használt gyógyszer most új kiegészítést kapott, ami sokkal halálosabb az antibiotikum-rezisztens bacikra nézve.

reklám vége

A mai világban, mikor már kétségbeejtően kezdünk kifogyni a bakteriális fertőzések elleni védelmekből, a legújabb felfedezés valószínűleg pont időben érkezett.

A vankomicin 60 éven át mentett életeket, széles körben elterjedt orvosság volt hasmenésre, staph-fertőzésre és más nyavalyákra, azonban egyes bacilusok ellenállóvá váltak vele szemben. Az első ellenállást 1987-ben jelentették, mára pedig a rezisztens baktériumok számos alkalommal jelentkeznek. Dale Boger, a Scripps Kutató Intézet professzora szerint „varázslatos", hogy a gyógyszer ennyi ideig kitartott, hiszen a bakteriális sejtfal érésén nehéz felülkerekedni.

Mit tehetünk a rezisztens baktériumok ellen?

Miközben a kutatók évek óta próbálnak létrehozni olyan antibiotikumot, amivel még nem találkoztunk sem azelőtt, sem most, Boger a vankomicinbe próbált új életet lehelni. Korábban a gyógyszer két változatán is dolgozott, amelyek a baktérium sejtfalának kialakulását próbálták megakadályozni. „Ezekkel a módosításokkal kevesebb gyógyszerre van szükség ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el." - mondta Boger az egyik nyilatkozatában. Azóta egy harmadik változatot is megjelentetett a Nemzeti Tudományos Akadémia (Proceedings of the National Academy of Sciences). A három módosítás olyan hatóanyagot eredményezett, amely 6000x erősebb védelmet nyújt a vankomicin-rezisztens enterococcusok ellen (VRE), mint az eredeti. Az Egészségügyi Világszervezet a VRE-t a legveszélyesebb gyógyszer-rezisztens baktériumok közé sorolja, így ez komoly fegyvertény.

Korábbi változtatásai mellett Boger hozzáadott a keverékhez egy extra ammóniumsót, így a sejtfalak túlságosan átjárhatók ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat. Boger véleménye szerint ez növeli a hatóanyag erejét, hiszen „a különböző szervezetek nem tudnak egyszerre dolgozni, hogy megkeressék a három független cselekvési mechanizmust. Még ha az egyikre esetleg találnak is megoldást, az organizmusokat akkor is megöli a másik kettő."

A szupervakcina előnyei és hátrányai

Az új gyógyszer apró dózisai kimutathatóan megölik a nem rezisztens enterococcus baktériumokat, valamint a VRE-t is. Jelenleg a Boger-féle gyógyszer beadása 30 lépésben kell, hogy megtörténjen, ez a harminc oltás azonban megfizethetetlenül költséges a széleskörű felhasználás során. Boger szerint már van megoldás, amivel könnyen lehet egyszerűsíteni a folyamatot, azonban ezt még nem mutatta be. Még akkor is, ha ezt nem lehet megtenni, a szuper-vankomicin hasznosnak bizonyulhat végső eszközként, amelyet csak olyan esetekben használnának, ahol az olcsóbb gyógyszerek kudarcot vallottak.

Közben azonban a közegészségügyben dolgozók és a gyógyszergyártó cégek közt folyamatos ellentétek feszülnek. Az egészségügyi dolgozók szerint minél kevesebbszer kell az új antibiotikumot használni, és a lehető legkisebb dózisban, hogy lassuljon az baktériumok ellenállásának kialakulása, azonban a vállalatok szeretnék minél szélesebb körben terjeszteni az új gyógyszert, ezzel is növelve a hasznot. Boger azzal érvel, hogy egy olyan gyógyszer, amelyet 3 fázisban kell beadni, segít a vita rendezésében, mondhatjuk, hogy a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön