baktériumok, gombák
Egészségmagazin.com   |   2016.06.12.

Bacik és gombák: barátok vagy ellenségek?

Biztos, hogy jó ötlet tűzzel-vassal irtani a mikrobákat a konyhából? Tuti, hogy a gombák az ellenségeid? Olvasd el ezt a cikket és garantáltan megváltozik a véleményed!

reklám vége

Sokan ősi ellenségüknek tartják a gombákat és a különféle baktériumokat, ezért ádáz küzdelmet is folytatnak ellenük otthon. De tudtad, hogy nélkülük nem lenne ízletes camembert sajt, kávé, sőt, még a csoki sem létezne?

Mik azok a mikroorganizmusok?

A mikroorganizmusok olyan apró, szabad szemmel nem látható élőlények, amelyek mindenütt ott vannak, még ha nem is látod őket.

Manapság az emberek általában a kosszal és az egészségtelenséggel kötik össze őket, és minden látható felületet lefertőtlenítenek a lakásban, csakhogy ne találkozzanak velük, hiszen „betegségeket terjesztenek".

Ez részben jogos is, hiszen láthatatlan albérlőink között sok rosszfiú akad, a sok baktérium okozta betegségek (mint például a tüdőgyulladás) hordozóira pedig nehezen tekint jó szemmel az ember. Bizonyára te is láttál már reklámokat a konyhapulton randalírozó gonosz bacikról, akiket egy törlőkendővel, vagy fertőtlenítő szerrel egy mozdulattal el lehet távolítani. És bizonyára te is nyugodtabb vagy, ha ezt a mozdulatot saját otthonodban is elvégezted, és immár sterilnek tekinthető a felület.

A mikroorganizmusok többsége azonban ártalmatlan, sőt, olyannyira hasznos, hogy nélkülük nem létezhetne élet a Földön!

Louis Pasteur nevét mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, a tej pasztörizálásáról, aminek ő a névadója. Ő volt a leghíresebb olyan tudós, aki életének nagy részében a baktériumok kórokozó hatásával foglalkozott, ennek ellenére ő maga is azt állította: „mikrobák nélkül nem létezne élet a Földön, de legalábbis egészen más lenne, mint amilyet ma láthatunk".

A legújabb kutatások pedig sorra bizonyítják, hogy ez valóban így van; a korábban ősellenségnek tartott mikrobák szép lassan a barátainkká válnak.

A mikrobákban az a jó, hogy még Leonardo Da Vincinél is nagyobb polihisztorok: ezerféle dolgot képesek csinálni: van amelyik, például lebontja a szennyezőanyagokat, van, amelyik vígan él az egyébként mérgező arzénen, sőt, olyan is akad, amelyik képes feldolgozni a PET-palackokat!

 

A baktériumok egyik jó tulajdonsága: az erjesztés

Ha volt már szájsebészeti beavatkozásod, akkor biztos tudod, hogy amíg a seb friss, addig nem szabad bizonyos ételeket, például tejtermékeket enned, mivel azok erjedésnek indulhatnak. Ezért a folyamatért a baktériumok, és élesztőgombák a felelősek.

Ez nem mindig hátrány: a legtöbb baktérium például az ember bélrendszerében folytatja erjesztő tevekénységét, és fontos munkásai a szervezetednek: nélkülük nem tudnál semmit megemészteni. Ám bizonyos szerek, például az antibiotikumok, nem csak a rossz apróságokat pusztítják el, hanem a fontos, jó baktériumokat is. Ezért ajánlják az orvosok, hogy egy többnapos antibiotikum-kúra után olyan joghurtot vagy kefirt egyél, amely pótolja ezeket a kis lényeket, helyreállítva ezzel szervezeted egyensúlyát.

Egyél mikrobát!

Az erjesztést (más néven fermentációt) azonban ezer más célra is használjuk: ezzel készül a sör, a bor, a legtöbb tejtermék, például a joghurt, vagy a sajtok.

Ez egy kémiai folyamat, amelynek során egy szerves anyag enzimek, baktériumok hatására megváltozik, esetünkben egész egyszerűen ízletesebb, finomabb lesz.

  • Kolumbiában például az egyik legelterjedtebb kávéfajtát, az Arabicát is 1-2 napos erjesztésnek teszik ki, ennek köszönhetően nyeri el azt az ízt, amelyet olyan sokat szeretnek benne.
  • Hasonlóan készül a csokoládé is: baktériumok nélkül az egyébként kesernyés ízű kakaóbabból nem készülne el Gombóc Artúr kedvence, és Willy Wonka is igen nagy bajban lenne.

A baktériumok mellett a gombák is barátaink. Ismerős például a nemespenész? Ez az a fehér, meglehetősen jellegzetes szagú réteg, ami például a téliszalámit vagy a camembert sajtot borítja. Ez a gomba természetesen különbözik zöldes, szürkés színű, kellemetlen unokatestvérétől, és azzal ellentétben nem káros az egészségedre, sőt, még B-vitamint is tartalmaz!

A mikrobák tehát mindenütt ott vannak: körülötted és benned is. Amellett, hogy az szervezetedben az életben maradásodat biztosítják, még ínycsiklandozó ételek és italok is készülnek a segítségükkel.

Legközelebb tehát, ha a mikroszkopikus kis lények elpusztítására kerül a sor, jusson eszedbe: nemcsak rosszfiúk vannak köztük!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön