baktérium
Egészségmagazin.com   |   2016.01.27.

Hány milliárd bacival élsz együtt?

Úgy gondolod, hogy megfelelő higiéniával távol tarthatod testedtől a bacilusokat? Nos, ez részben így van, de jó, ha tudod, hogy a szervezeteden belül is több milliárd baci él boldogan. Olvass tovább és eláruljuk, hogy mennyi is!

reklám vége

Arról már mi is írtunk, hogy a lakásodban 7.000 hívatlan baktérium él önkényes lakásfoglalóként, sőt, azt is elárultuk, hogy ezek a bacik a lehető legmeglepőbb helyekről támadhatják meg egészségedet. De tudtad, hogy a testeden belül ennek többszörösét találod? Persze nem mind gonosz, ami baci...

Régóta tartotta magát az elképzelés, hogy az emberi szervezetben közel tízszer annyi baktérium található, mint ahány sejt, amik magát a szervezetet alkotják. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a találgatások a valóságtól igencsak elrugaszkodottnak bizonyultak, nagyjából tízszer többet számoltak, mint ami a valóság. Tehát meglepő módon körülbelül ugyanannyi baktérium és ugyanannyi sejt található a szervezetben. Ez pedig lerombolni látszik a most már mítosznak tűnő hiedelmeket.

Baktériumok vs. ember

Bár a szemnek láthatatlanok, az emberi szervezet gyakorlatilag tele van különféle mikroszkopikus élőlényekkel, amiket összefoglaló néven általában emberi bélflóraként szoktunk nevezni. Ez a név különféle gombákat, és főleg baktériumokat fed le, és a puszta számok alapján sokáig nem tűnt teljesen őrültségnek arra gondolni, hogy több bennünk a baktérium, mint amennyi sejt a szerveinket alkotja. Egy új kutatás eredményei alapján azonban nagyon úgy tűnik, hogy évtizedeken át elég túlzó mértékben sikerült alábecsülni az emberi sejtek számát a szervezetben, ami a baktériumok hamis dominanciájához vezetett.

Baktérium- és sejtmatek

Az új tanulmány egy korábbi, az 1970-es években végzett kutatás eredményeit vizsgálta meg újra. Annak alapján az emberi szervezetben tíz a tizennegyediken, azaz összesen kb. 100 trillió, tehát elképzelhetetlen mennyiségű baktérium található. A régi kutatás során úgy jutottak erre az eredményre, hogy alapul vették az egy gramm emberi ürülékben megtalálható baktérium mennyiségét (100 milliárd), amit megszoroztak 1000-rel, mert úgy gondolták, hogy a különféle mikrobák egyenletesen oszlanak el az emésztő-, illetve tápcsatornában, melynek összesen nagyjából 1 liter a térfogata.

Ezzel összehasonlításban a becslések alapján az emberi szervezet kb. 10 trillió sejtet tartalmaz, ennek többségét a vörösvérsejtek teszik ki. Innen származott tehát az ötlet, hogy egy átlagos testben tízszer annyi baktérium található, mint ahány sejt.

A bacik és sejtek valós mennyisége

Ezeket az elgondolásokat cáfolják az új kutatás vezetői. A 70-es évek óta tudjuk már, hogy a mikrobák nem egyenletesen oszlanak el a tápcsatornában, hanem főleg inkább a vastagbélben koncentrálódnak. Ennek alapján minden székletürítés az emberi bélflóra nagyjából egyharmadát tartalmazza. Az ismeretek alapján felállított példa, a „referencia férfi" testében, (aki 20-30 éves, 170 cm magas és 70 kg) körülbelül 3,9x1013 mikroba található.

Ugyanakkor ugyanez az ember átlagosan 3x1013 sejttel rendelkezik, ez pedig 1,3:1-es arányt jelent. Természetesen ez az arányszám egyéneként nagymértékben változhat, főleg a testtömeg és a bélrendszer állapotától függően. Az eredmények mégis alapjaiban cáfolják a korábbi elképzelést, mely szerint tízszer annyi baktérium él bennünk, mint ahány sejtünk van.

Ráadásul mivel minden egyes székletürítésnél elveszítjük bélflóránk egyharmadát, így ez az arány folyamatosan változik is, hiszen ilyenkor a sejtek kerülnek túlnyomó többségbe. Leegyszerűsítve: minden egyes nagydolog emberibbé tesz minket! Ezt mi sem gondoltuk volna...

Meglepőnek találtad a cikket? Oszd meg és lepd meg vele ismerőseidet is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön