anyatej
Egészségmagazin.com   |   2016.02.27.

Antibiotikum-rezisztens baktériumok? Az anyatej lehet a megoldás!

Biztos te is hallottad már, hogy az orvosok arra figyelmeztetnek: túl sok antibiotikumot szedünk. A baktériumoknak kialakult egy, az antibiotikumnak ellenálló része, így a jövőben olyan súlyos betegségek válhatnak újra gyógyíthatatlanná, mint a tüdőgyulladás. De a helyzet nem reménytelen: a tudósok most újfajta megoldást találtak az antibiotikum-rezisztencia kiküszöbölésére: a megoldás a női mellben van!

reklám vége

„Doktornő, meg vagyok fázva!"
„Akkor pihenjen, és felírok magának egy kis antibiotikumot a biztonság kedvéért".

Biztos neked sem ismeretlen ez a párbeszéd, ami nap, mint nap elhangzik az orvosnál. Ebből is jól látszik, amire tudósok egy része már régóta figyelmeztet: túl sok antibiotikumot szedünk. (Pedig mennyivel jobban járna a beteg, ha antibiotikum helyett ezt a fantasztikus fokhagymalevest írta volna fel az orvosa!).

Miért rossz az antibiotikum?

Természetesen az antibiotikum önmagában nem rossz, hanem egy nagyon is hatékony gyógyszer - ha megfelelő mennyiségben szedjük.

A túlzott antibiotikum-bevitelnek azonban két nagy hátránya is van:

  • megterheli a szervezetet, (biztos hallottál már a gyógyszereknek a bélflóra egyensúlyára gyakorolt káros hatásáról)
  • bizonyos baktériumok ellenállóvá váltak az antibiotikumokra

Egyes betegségeket (mint például a hírhedt tuberkulózist) is baktérium okoz, és ez a kór a legnépszerűbb antibiotikum, a penicillin 1928-as feltalálása előtt több ezer ember halálát okozta évente. Ha pedig baktérium okozta súlyos fertőzések kórokozója ellenállóvá válik az egyetlen ellene ismert szerre, akkor ezek a régi, „történelminek" hitt ragályok újra tömegek halálát okozhatják a fejlett világban is.

Hogyan küzdhető le az antibiotikum-rezisztencia?

Azt biztos tudod, hogy az antibiotikumnak nevezünk minden olyan gyógyszert, ami a baktériumokat elpusztítja a szervezetben. Éppen ezért ezek a fajta szerek kikerülhetetlenek, hiszen egy sor olyan betegség van, amire csak ezek nyújtanak gyógyírt. A bacik viszont majdnem olyan ügyesek és ravaszak, mint a vírusok, és lassabban bár, de alkalmazkodni tudnak a védekezéshez. Ezt pedig mi, emberek éppen a túl sok antibiotikum szedésével támogatjuk.

Így idővel az sem zárható ki, hogy nem fogunk tudni gyógyítani egy olyan egyszerű fertőzést, mint a tüdőgyulladás?

Nem kell megijedni, mert úgy tűnik: van megoldás!

Antibiotikus csodaszer az anyatejben

A dilemmára a válasz pedig nem másban, mint a női mellben, pontosabban az emberi anyatejben van. A tudósok az anyatej minősége, és az újszülöttek ellenállóképessége közötti összefüggéseket vizsgálva egy olyan, új fehérjét fedeztek fel, aminek antibiotikus hatása van. Sőt, a lactoferrin, ez az új csodaszer nem csupán a baktériumoknak, hanem a gombáknak és a vírusoknak is ádáz ellensége.

Persze ez önmagában kevés: a csodaszert el is kell juttatni a rendeltetési helyére, méghozzá gyorsan. Ezért más kutatók a lactoferrint olyan speciális kapszulába zárták, amely a vírusokat utánozza, remélve, hogy az „álcázott" fehérje könnyebben jut majd el az elpusztítandó kórokozóhoz.

Ami ezután történt, az döbbenetes volt: a lactoferrin nem csupán áthatolt a baktériumok membránján, hanem egyenesen lövedékként hasított át rajta! Ezután jöhetett a gyors támadás, vagyis a baktérium elpusztítása, amit a lactoferrin sikeresen végre is hajtott.

A sebesség azért fontos, mert ha a lactoferrin gyorsan behatol, és hamar azonosítja az elpusztítandó kórokozót, a baktériumnak kevés ideje van ellenállást kialakítani támadója ellen. Vagyis a módszer éppen azt az alkalmazkodási képességet rombolja le, amit a baktériumok az eddig ismert antibiotikumok ellen kezdenek kialakítani.

Még sok vizsgálat és teszt szükséges ahhoz, hogy lactoferrines gyógyszert szedhess be a megfázásodra, hiszen meg kell győződni arról, hogy biztonságosan használható, és nincsenek káros mellékhatásai. Ha mindez sikerül, az a penicillin felfedezéséhez hasonló áttörés lehet, ami orvosok és betegek milliói számára jelenthet megnyugvást.

Megnyugodhatsz tehát, úgy tűnik, nem válnak újra gyógyíthatatlanná már „legyőzött" súlyos betegségek.

Tetszik a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön